Аграрний тиждень. Україна
» » Про «один бекерель на кіло харчів»: японці прагнуть звернутися в ООН
» » Про «один бекерель на кіло харчів»: японці прагнуть звернутися в ООН

    Про «один бекерель на кіло харчів»: японці прагнуть звернутися в ООН


    Ми не раз розповідали на порталі «Аграрний тиждень. Україна» про громадську ініціативу японців, які започаткували унікальний проєкт і вже десятий рік поспіль допомагають зберегти здоров’я людям, що живуть на радіоактивно забруднених територіях у країнах, що зазнали ядерних аварій. 

    Ініціатор Японського проєкту в Україні житель Сайтами Джунічі Ковака упевнений, що завдяки зниженню забрудненості харчових продуктів радіонуклідами люди можуть позбутися болів, спричинених внутрішнім впливом радіації, яка пошкоджує м’язові й нервові клітини організму. Про це повідомляє сайт ВБФ «Журналістська ініціатива» – інформаційний партнер Японського фонду майбутніх поколінь (стаття «Японський проєкт: дослідження «чорнобильського» болю»).


    ініціатор Японського проєкту Джунічі Ковака та Микола Лазарєв, доцент кафедри радіобіології та радіоекології НУБіП України


    На новому етапі розвитку соціального проєкту важливим стає також інформаційний напрям, що передбачає, зокрема, активнішу участь громадського об’єднання – Асоціації освітян за безпечне майбутнє – та "чорнобильських" і журналістських організацій в поширенні знань про способи захисту здоров’я людей, а надто дітей і молоді, від внутрішнього опромінення. Останнє часто стає причиною так званого чорнобильського болю, про що пише очільник Японського фонду майбутніх поколінь у журналі, який видає фонд пана Коваки.

    Громадські активісти з Сайтами звертають увагу міжнародної спільноти на потребу знизити чинні стандарти на вміст радіоактивного цезію в харчових продуктах до 1 Бк/кг (Бк – одиниця виміру активності радіонукліда) – це той показник чистоти харчів, що даватиме змогу не наражати людський організм на небезпеки внутрішнього опромінення, наслідком якого стають болі й захворювання. Коли дослідники фіксували середній показник забрудненості продуктів – 5 Бк/кг, у більшості дітей, які в районах, прилеглих до зони відчуження ЧАЕС, споживали звичайні місцеві харчі, симптоми захворювань проявлялися, а після зниження рівня до менш як 1 Бк/кг школярі почувалися здоровими (звернімо увагу: в Україні припустимий норматив вмісту 137Cs у молоці – 100 Бк/л, у Японії – 50 Бк/л).

    Докладніше про це пише друкований щомісячник (видається японською мовою), який на батьківщині пана Коваки передплачують небайдужі активісти фонду. Частину їхніх доброчинних внесків і коштів від продажу видання очільник організації надає для розвитку Японського проекту в Україні, оздоровлення дітей у школах Овруцького, Народицького районів Житомирщини, а також кількох районів Київщини та Полтавщини, де проживають сім’ї переселенців з колишнього Чорнобильського та Поліського районів столичної області.

    Дослідник настійно радить, приміром, жителям Полісся не вживати дарів лісу, особливо грибів – найбільших накопичувачів радіоактивних речовин. А серед його висновків з проведеної останніми роками роботи є й такий: і в Україні, і в Японії чинний стандарт вмісту цезію-137 у харчових продуктах не може захистити здоров'я людини, отож не втомлюється повторювати, що треба знизити міжнародний норматив для харчових продуктів до 1 Бк/кг. З цією пропозицією японці мають намір звернутися до ООН як компетентної міжурядової організації.

    Саме тому наш портал підтримує інформаційну акцію «Здоров’я майбутніх поколінь» і долучається до висвітлення важливих питань, пов’язаних, зокрема, з виробництвом і споживанням чистих від радіації продуктів харчування.


    Наталія Черешинська








    Схожі новини
  • Понад 200 виробників надали інформацію про застосування антибіотиків
  • Чи є антибіотики у вітчизняній продукції тваринництва?
  • Мінекономіки спільно з партнерами з розвитку запустили проєкт “Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств в Україні”
  • У режимі відеозустрічі відбулося засідання членів Наглядової ради українсько-європейського Проєкту у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин
  • Золоті яйця японського перепела

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Про «один бекерель на кіло харчів»: японці прагнуть звернутися в ООН


Ми не раз розповідали на порталі «Аграрний тиждень. Україна» про громадську ініціативу японців, які започаткували унікальний проєкт і вже десятий рік поспіль допомагають зберегти здоров’я людям, що живуть на радіоактивно забруднених територіях у країнах, що зазнали ядерних аварій. 

Ініціатор Японського проєкту в Україні житель Сайтами Джунічі Ковака упевнений, що завдяки зниженню забрудненості харчових продуктів радіонуклідами люди можуть позбутися болів, спричинених внутрішнім впливом радіації, яка пошкоджує м’язові й нервові клітини організму. Про це повідомляє сайт ВБФ «Журналістська ініціатива» – інформаційний партнер Японського фонду майбутніх поколінь (стаття «Японський проєкт: дослідження «чорнобильського» болю»).


ініціатор Японського проєкту Джунічі Ковака та Микола Лазарєв, доцент кафедри радіобіології та радіоекології НУБіП України


На новому етапі розвитку соціального проєкту важливим стає також інформаційний напрям, що передбачає, зокрема, активнішу участь громадського об’єднання – Асоціації освітян за безпечне майбутнє – та "чорнобильських" і журналістських організацій в поширенні знань про способи захисту здоров’я людей, а надто дітей і молоді, від внутрішнього опромінення. Останнє часто стає причиною так званого чорнобильського болю, про що пише очільник Японського фонду майбутніх поколінь у журналі, який видає фонд пана Коваки.

Громадські активісти з Сайтами звертають увагу міжнародної спільноти на потребу знизити чинні стандарти на вміст радіоактивного цезію в харчових продуктах до 1 Бк/кг (Бк – одиниця виміру активності радіонукліда) – це той показник чистоти харчів, що даватиме змогу не наражати людський організм на небезпеки внутрішнього опромінення, наслідком якого стають болі й захворювання. Коли дослідники фіксували середній показник забрудненості продуктів – 5 Бк/кг, у більшості дітей, які в районах, прилеглих до зони відчуження ЧАЕС, споживали звичайні місцеві харчі, симптоми захворювань проявлялися, а після зниження рівня до менш як 1 Бк/кг школярі почувалися здоровими (звернімо увагу: в Україні припустимий норматив вмісту 137Cs у молоці – 100 Бк/л, у Японії – 50 Бк/л).

Докладніше про це пише друкований щомісячник (видається японською мовою), який на батьківщині пана Коваки передплачують небайдужі активісти фонду. Частину їхніх доброчинних внесків і коштів від продажу видання очільник організації надає для розвитку Японського проекту в Україні, оздоровлення дітей у школах Овруцького, Народицького районів Житомирщини, а також кількох районів Київщини та Полтавщини, де проживають сім’ї переселенців з колишнього Чорнобильського та Поліського районів столичної області.

Дослідник настійно радить, приміром, жителям Полісся не вживати дарів лісу, особливо грибів – найбільших накопичувачів радіоактивних речовин. А серед його висновків з проведеної останніми роками роботи є й такий: і в Україні, і в Японії чинний стандарт вмісту цезію-137 у харчових продуктах не може захистити здоров'я людини, отож не втомлюється повторювати, що треба знизити міжнародний норматив для харчових продуктів до 1 Бк/кг. З цією пропозицією японці мають намір звернутися до ООН як компетентної міжурядової організації.

Саме тому наш портал підтримує інформаційну акцію «Здоров’я майбутніх поколінь» і долучається до висвітлення важливих питань, пов’язаних, зокрема, з виробництвом і споживанням чистих від радіації продуктів харчування.


Наталія Черешинська








Схожі новини
  • Понад 200 виробників надали інформацію про застосування антибіотиків
  • Чи є антибіотики у вітчизняній продукції тваринництва?
  • Мінекономіки спільно з партнерами з розвитку запустили проєкт “Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств в Україні”
  • У режимі відеозустрічі відбулося засідання членів Наглядової ради українсько-європейського Проєкту у сфері безпечності харчових продуктів, здоров’я та благополуччя тварин
  • Золоті яйця японського перепела

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.