Історично склалося, що Великдень та підготовка до нього є одним з визначальних періодів для свинарської спільноти в Україні. Так, традиційно саме за чотири тижні перед святом ринкова ситуація стає сприятливішою: після зимового «застою» торгівля м’ясом дещо пожвавлюється, бійні збільшують обсяги закупівлі свиней забійних кондицій, а м’ясопереробні підприємтсва поповнюють запаси сировини для виробництва м’ясних смаколиків до святкового столу. Аналітики Асоціації «Свинарі України» (АСУ) проаналізували передвеликодню динаміку цін.
Враховуючи усереднену потижневу зміну цін за 2012–2020 рр. та рівень закупівельних цін на свинину на початку квітня, можна очікувати, що напередодні свята живець свиней забійних кондицій може подорожчати до 48-48,5 грн/кг. Ці прогнози підтверджує і частина м’ясопереробних підприємств, які очікують пожвавлення торгівлі свининою з покращенням погодних умов та тривалими вихідними, які «відкриватимуть» цьогорічний пікніковий сезон.
Потижнева зміна середніх закупівельних цін на живець свиней забійних кондицій, 2012-2020 рр.