Виробництво валової продукції рослинництва у 2021 році збільшиться проти показників 2020 року на 5,1%.
Такий прогноз озвучив Юрій Лупенко, академік НААН, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», передає прес-служба закладу.
«Найбільше зростання прогнозується по продукції озимих зернових культур, обсяги виробництва яких збільшаться на 15,9%. Також буде більше вироблено сої (+12,2%,) плодово-ягідних культур (+10,8%), винограду (+8,5%) та сорго (+8,1%). Менш відчутно зросте виробництво олійних культур (+7,4%) та ярих зернових (+3,1%)», — розповів академік. Крім того, обсяги виробництва низки видів рослинницької продукції зменшаться проти 2020 року. Зокрема, це стосується вівса (‑9,5%), рису (‑8,3%), ріпаку (‑4%), картоплі (‑3,9%) та овочів (‑2%).
«Зростання врожаю озимих культур, які краще перезимували у 2020/21 році, прогнозується за рахунок збільшення посівних площ та врожайності, по інших культурах — за рахунок підвищення врожайності. Що стосується зменшення виробництва, то тут здебільшого проявиться чинник зменшення посівних площ, передусім на користь озимих», — додає Лупенко.
Слід підкреслити, що торік обсяги виробництва продукції рослинництва зменшилися на 12,3%, передусім за рахунок озимих зернових, кукурудзи, соняшнику, сої.
«Позитивні очікування щодо виробництва продукції рослинництва цього року пов’язані зі сприятливими умовами зимівлі озимих культур та запасами вологи внаслідок сніжних опадів. За відсутності різких природних аномалій протягом 2021 року є всі підстави для нарощування загальних обсягів виробництва продукції рослинництва», — стверджує науковець.
Нагадаємо, ФАО прогнозує зниження світових запасів зернових.
ІЦ УАК за матеріалами Agravery.com
agroconf.org