Ціни на свинину формуються під впливом попиту та пропозиції на ринку, які у свою чергу розкладаються на безліч специфічніших чинників. Безперечно, крім пропозиції живця забійних кондицій, заготівельній активності м’ясопереробників та сезонних коливань попиту з боку кінцевого споживача, вплив на цінову динаміку має імпорт свинини. Наскільки визначальний, розбиралися в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України».
За результатами першого кварталу імпорт свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней склав 7,4 тис. т. Це втричі більше за обсяги надходження імпортної свинини у січні-березні 2020-го, проте практично дорівнює імпорту свинини за першу чверть 2019-го та відчутно поступається імпортній активності третього та четвертого кварталу минулого року.
При цьому більші обсяги імпорту не завадили ціні на живець в Україні у лютому 2021, усупереч традиційному післяноворічному спаду, навпаки, зростати. А в квітні, незважаючи на позитивну динаміку внутрішніх цін закупівлі, що є головним чинником нарощування поставок із-за кордону, імпортна активність була мінімальною з початку року.
Такі «аномалії» пояснюються тим, що через скорочення пропозиції після новорічних свят імпорт свинини не створив профіциту на внутрішньому ринку. Позитивна цінова динаміка на свинину у квітні запізнилася на місяць, порівняно зі здороженням в країнах ЄС. При цьому, зміна цінової ситуації в країнах співдружності вплинуло на «вхідні» ціни імпорту: середньозважена митна вартість імпортованої в березні свинини зросла до 1,97 дол. США/кг проти 1,67 дол. США/кг місяцем раніше.Тож активізації зовнішніх поставок не сталося, а ступінь впливу цього чинника на цінову динаміку внутрішнього ринку істотно знизився.
Потижнева динаміка імпорту свинини та середніх цін закупівлі свиней забійних кондицій
Аналітики АСУ відзначають, що не залежно від співвідношення цін на ключових ринках ЄС та в Україні, надходження м’ясної сировини з-за кордону не припиняється через дефіцитність внутрішнього ринку.