Перша в Україні промислова лінія з виробництва «лагідного» молока відкрилася на Ічнянському заводі сухого молока та масла, що на Чернігівщині. Рік тому генеральний директор господарства «Ічнянське», що постачає молоко для заводу, Віктор Кияновський підтримав ідею науковців Сумського національного аграрного університету по відокремленню корів з генотипом А2, які і дають те саме «янгольське» молоко. Дослідивши стадо, виявили, що майже половина (330 із 700) корів мають потрібний генотип.
«Цей проєкт ми почали у 2020 році і рік працювали над посиленням стада, використовуючи запліднення биками А2. Зараз маємо 330 корів з генотипом А2, які утримуються окремо на кормах власного виробництва. Плануємо, що десь через 4 роки повністю перейдемо на виробництво молока А2. Це молоко екстракласу, що має підвищений вміст білків та жирів», — пояснює головний технолог ПОСП «Ічнянське» Володимир Овчаренко.
18 травня безпечне молоко А2 із доїльної зали ферми вперше відправилося на промислове підприємство, звідки після переробки та пастеризації попрямує на полиці магазинів. Однак, цьому визначному дню передувала довга та кропітка робота науковців Сумського національного аграрного університету та Національного медичного інституту ім. О. О. Богомольця.
«У світі дослідження з виявлення корів з генотипом А2 почалися ще у 2000 році. Однак, українці до сьогодні мали обмежений доступ до такого молока. У 2020 році ми почали наукові дослідження і виявили, що серед корів різних порід є різний відсоток особин з генотипом А2. У середньому він складає від 15 до 75% поголів'я. Такі корови повинні утримуватися окремо Але визначити, яка корова має білок А2, а яка А1 можна лише методом генотипування. Тож у цьому нам допомагали колеги з Інституту Богомольця. Ічнянський молокозавод повністю виконавці умови, тож сьогодні ми можемо запустити першу промислову лінію і безпечне молоко буде доступне кожному», — пояснив ректор СНАУ Володимир Ладика.
Чому ж варто обирати саме молоко А2? На це питання відповідає фахівець у галузі генетики, доктор медичних наук, завідувач відділу Інституту фізіології ім. О. О. Богомольця Віктор Досенко: «Це молоко лагідне. Особливо у старшому віці, навіть для людей, які чутливі до лактози, бо це молоко є еволюційним. Всі тварини — яки, буйволи, кози, верблюди — мають молоко А2. І саме до такого молока ми маємо повернутися, щоб не мати проблем зі здоров’ям».
Як зазначив генетик, сьогодні визначити корів з генотипом А2 не складно. Це можна зробити за допомогою звичайного та всім вже відомого ПЛР-тесту. Для отримання результату треба лише надати зразки ДНК тварини — це може бути кров, волосини, слина. Надіслати зразки можна надіслати поштою. Тож за бажання, будь-яке підприємство може розпочати виробництво «лагідного» молока.
Однак першість у промисловому виробництві належить Ічнянському заводу сухого молока та масла. Директор підприємства Володимир Довгопол проводить невеличку екскурсію виробництвом та розповідає про те, як виготовляється цей важливий продукт. «Унікальність нашого виробництва в тому, що ферми, з яких надходить молоко, знаходяться за кілька кілометрів від заводу, тож вже за годину після доїння молоко потрапляє на переробку, а отже воно 100% свіже. Для виробництва молока А2 ми придбали спеціальне обладнання на якому свіже молоко охолоджується та пастеризується. Пастеризація відбувається за 92% — це температура, яка дозволяє позбавитися шкідливих бактерій та зберегти поживну цінність молока», — розповідає пан Володимир. За його словами, завод може забезпечити виробництво 2000 пакетів за 4 години. Цього достатньо, щоб молоко А2 з’явилося на полицях місцевих мереж Чернігівської та Київської області. Наразі також ведуться перемовини з продуктовими мережами Сумщини. Нагадаємо, що крафтове виробництво молока А2 у Сумах стартувало ще минулого року на базі сумської сироварні O`BEREG.
У планах Ічнянського заводу сухого молока і масла запустити серію ультрапастеризованого молока, щоб покрити більш віддалені ринки і безпечним молоком могли ласувати люди з усіх куточків України.
Цей важливий крок у забезпеченні українців якісним та безпечним молоком був би неможливим, якби не були розроблені спеціальні нормативні документи — Технічні умови. Розробка цих документів — заслуга науковців Сумського НАУ, говорить завідувачка кафедри технології та безпечності харчових продуктів Марина Самілик. «Наразі в Україні існує Державний стандарт на виробництво лише звичайного А1 молока. Аби продукт, на який не існує Державного стандарту, міг бути введений у виробництво, треба створити спеціальні дозвільні документи — Технічні умови. У цих документах зазначаються вимоги до якості такого продукту. Для молока А2 технічні умови розробляли науковці факультету харчових технологій СНАУ, а затвердили їх у Сумистандартметрології. Це говорить нам про те, що молоко А2 безпечне та корисне», — пояснює Марина Михайлівна.
ІЦ УАК за матеріалами agroreview
agroconf.org