Високомолочною породою овець нині вважається сіхдно-фризська. Це як голштинська порода у вівчарстві, бо встановлено покращення всіх порід, які схрещувалися з нею.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
Серед інших високомолочних порід овець – тіоз, колбред, британська молочна, ассаф.
Хоча в Україні й немає спеціалізованих молочних порід овець, проте майже всі ті, яких розводять у нас, придатні до доїння і можуть успішно використовуватися для виробництва молока та виготовлення молочних продуктів.
Овече молоко особливо придатне для виготовлення сиру через високий вміст сухої речовини. Овечий сир належить до групи жирних сирів – 40% і більше жиру в сухій речовині.
З овечого молока отримують високий вихід сиру: 1 кг м’якого сиру з 4,5-5 кг молока, 1 кг твердого сиру – з 6-7 кг. Для таких сирів із коров’ячого молока потрібно відповідно 9,3 та 12,8 кг. Найбільшого поширення набуло виробництво з овчечого молока бринзи.
Як повідомлялося, вівці, які народжують двох ягнят, мають більшу продуктивність молока.
ІЦ УАК за матеріалами agrotimes
agroconf.org