Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІПЦФ) в травні 2021 року склало 127,1 пункти, що на 5,8 пункти (4,8 відсотки) вище показника за квітень і на цілих 36,1 пункти (39,7 відсотки) вище показника за той же період минулого року. Цей травневий приріст є найбільшим місячним приростом з жовтня 2010 року. Значення ІПЦФ зростає вже дванадцять місяців поспіль, досягнувши свого найвищого рівня з вересня 2011 року, при цьому воно всього на 7,6 відсотки нижче пікового значення в 137,6 пункти, яке було досягнуто в лютому 2011 року. Настільки різке зростання, зафіксоване в травні, обумовлене стрибком цін на олії, цукор і зернові на тлі деякого зростання цін на м’ясо-молочну продукцію.
У травні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 133,1 пункти, що на 7,6 пункти (6,0 відсотки) вище квітневого показника і на 35,7 пункти (36,6 відсотки) вище за рівень травня 2020 року. З основних зернових культур найбільше зросли ціни на кукурудзу, які в травні додали 12,9 пункти (8,8 відсотки), що на 75,6 пункти (89,3 відсотки) вище показника минулого року – найвище значення з січня 2013 року . Зниження прогнозів по виробництву в Бразилії стало додатковим фактором зростання цін на тлі і без того обмеженої пропозиції на світових ринках в умовах стабільно високого попиту. Однак ближче до кінця місяця ціни на кукурудзу почали знижуватися, головним чином, у зв’язку з очікуваннями зростання виробництва в Сполучених Штатах. У травні також виросли світові ціни на ячмінь і сорго (відповідно, на 5,4 і 3,6 відсотки). Після різкого зростання цін на пшеницю на початку травня, ближче до кінця місяця в зв’язку з поліпшенням стану культур, особливо в Європейському союзі і Сполучених Штатах Америки, ціни на неї так само різко впали. Однак в середньому ціни на пшеницю зросли на 8,0 пункти (6,8 відсотки) порівняно з квітнем і на 27,7 пункти (28,5 відсотки) в порівнянні з травнем 2020 року. Світові ціни на рис в травні залишалися стабільними, оскільки високі логістичні та транспортні витрати стримували торгову активність протягом усього місяця.
Більш детально за посиланням: http://www.fao.org