Аграрний потенціал України, при наявності існуючих технологій у світі, дозволить виробляти 130-140 млн зернових та олійних. Можна збільшити виробництво втричі, якщо до обсягу виробництва додати наступний етап — переробку і додаткову вартість продукції.
Таку думку висловив генеральний директор Kernel Євген Осипов під час конференції Grain Ukraine.
«Ми не можемо, не сформувавши достатню пропозицію, сформувати ресурси з переробки. Це так не працює. Спочатку повинен з’явитися обсяг, який потім буде перероблятися», — зазначає Євген Осипов.
За його словами, освоєння експортного ринку на ринку «комодітес» — досить простий процес, а освоєння такого ж ринку споживчих товарів — дуже довгий і складний шлях.
«Це повинна бути спільна робота бізнесу та держави, яку вже потрібно починати сьогодні, а результат ми побачимо тільки через 5-10 років», — стверджує Євген Осипов.
Також він підкреслив, що додатковий розвиток агросектору можливий за рахунок відкриття ринку землі.
«Це не швидкий процес, а довга еволюційна історія, але це фундаментальний фактор, який збільшує привабливість аграрного сектору і дає можливість залучати капітал у майбутньому», — впевнений Євген Осипов.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua