На початку 2021/22 МР в Україні зберігається знижувальна тенденція в борошномельному виробництві. Так, згідно з оперативними даними Держстату, в липні 2021 р. в Україні було вироблено 91,1 тис. тонн пшеничного борошна, що на 22% нижче за показник аналогічного періоду роком раніше (117,1 тис. тонн).
Традиційно лідерами з виробництва борошна є Харківська, Вінницька, Київська та Дніпропетровська області, на їхню частку щосезону припадає близько 50% всього борошномельного виробництва країни. Однак, в липні 2021 р. Дніпропетровська область в рейтингу борошномельних регіонів зайняла лише 8 позицію, виробивши всього 3,7 тис. тонн пшеничного борошна проти 12,4 тис. тонн в липні 2020/21 МР (-70%).
Відповідно, до четвірки основних виробників даної продукції на старті нового сезону увійшли Вінницька, Харківська, Київська та Запорізька області. Сумарний обсяг виробництва ними борошна склав 48,2 тис. тонн, що на 13% нижче за показник аналогічного періоду роком раніше.
Скорочення виробництва борошна призвело і до знижувальної динаміки в експорті даної продукції з України. У період з липня по серпень 2021/22 МР на зовнішні ринки було відвантажено лише 23,9 тис. тонн українського пшеничного борошна, що на 32% поступається показнику аналогічного періоду сезоном раніше (35,2 тис. тонн).
ІЦ УАК за матеріалами apk-inform
agroconf.org