Аграрний тиждень. Україна
» » Є три фактори привабливості зернобобових для українського фермера, – Ольга Трофімцева
» » Є три фактори привабливості зернобобових для українського фермера, – Ольга Трофімцева

    Є три фактори привабливості зернобобових для українського фермера, – Ольга Трофімцева






    Посівні площі зернобобових культур в Україні в поточному році складають близько 500 тис. га, це збільшення порівняно з 2016 роком на 55%, коли посівні площі під цією групою культур були на рівні 320,6 тис. га. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції «Бобові культури. Назустріч глобальним викликам».

    «В структурі виробництва зернобобових в Україні левову частку займає горох – більше 70%, потім квасоля – 11%, вика – 4%, нут – 2%, інші бобові – 9%. За даними Держстату України, станом на 1 жовтня 2017 року намолочено зернобобових культур  близько 1,3 млн тонн, при урожайності – 25,8 ц/га. Якщо подивитис.ь на світовий ринок, то сьогодні найбільшими виробниками бобових в світі є Індія, Китай та Канада. Але ми маємо всі необхідні передумови, щоб стати одним із ключових виробників бобових у світі», – зауважила заступник Міністра з питань євроінтеграції.

    Вона додала, що перспективними ринками для наших зернобобових є країни Азії, включаючи Індію, Середній і Близький Схід та Африка.

    «Актуальна кон’юнктура ринку є сприятливою для виробників бобових, тому що пропозиція за окремими позиціями не наздоганяє поки що попит», – відмітила Ольга Трофімцева.

    Вона додала, що за результатами 2015/16 МР, головними покупцями українських бобових були Індія, Пакістан, Бангладеш, Турція, ЮАР, Кенія та інші.

    «Якщо говорити про горох, то лише з початку 2017/18 МР ми вже експортували майже 250 тис. тонн. Я б хотіла наголосити на тому, що на сьогодні бобові є експортно-орієнтованими культурами, оскільки внутрішній попит в Україні на ці продукти не є значним», – зазначила заступник Міністра.

    За  її словами, сьогодні існує три важливі фактори, зважаючи на які українським виробникам необхідно звернути увагу на бобові у процесі диверсифікації свого виробництва.

    «По-перше, сьогодні є багато експортних ринків зі значним попитом саме на цю продукцію. По-друге, бобові позитивно впливають на ґрунти, їх якість і є цінними ланками сівозміни. По-третє, перехід на вирощування бобових не вимагає великих додаткових інвестицій, а виробництво є прибутковим. В деяких регіонах України фермер точно отримає більшу маржу від вирощування сочевиці чи нуту, ніж від соняшнику», – резюмувала Ольга Трофімцева.

    Довідково:

    За результатами 2016 року, за даними Держстату України, виробництво зернобобових в Україні  становили 876,6 тис. тонн у 2016 році. З яких: горох – 746,2 тис. тонн, квасоля-53,6 тис. тонн, люпин солодкий – 30,4 тис. тонн, вики – 23,8 тис. тонн, нут – 6,5 тис. тонн, сочевиця – 2,8 тис. тонн. За звітній період,  експорт українських зернобобових становив $ 117,717 млн.

    23 листопада 2017 року, в НСК «Олімпійський» відбудеться Друга Міжнародна Конференція, за підтримки Мінагрополітики, Міжнародної конфедерації бобових «Global Pulse Confederation» та Міжнародної Асоціації Торгівлі Зерном та Кормами «Gafta».

    Прес-служба Мінагрополітики





    Схожі новини
  • Озимим ріпаком під урожай 2020 року засіяно 70% запланованих площ
  • Експорт АПК продукції з України до країн ЄС перевищив $4,1 млрд
  • Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту
  • Осилити "бобовий" шлях
  • Аграрії намолотили 3,8 млн. тонн зерна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Є три фактори привабливості зернобобових для українського фермера, – Ольга Трофімцева






Посівні площі зернобобових культур в Україні в поточному році складають близько 500 тис. га, це збільшення порівняно з 2016 роком на 55%, коли посівні площі під цією групою культур були на рівні 320,6 тис. га. Про це розповіла заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева під час прес-конференції «Бобові культури. Назустріч глобальним викликам».

«В структурі виробництва зернобобових в Україні левову частку займає горох – більше 70%, потім квасоля – 11%, вика – 4%, нут – 2%, інші бобові – 9%. За даними Держстату України, станом на 1 жовтня 2017 року намолочено зернобобових культур  близько 1,3 млн тонн, при урожайності – 25,8 ц/га. Якщо подивитис.ь на світовий ринок, то сьогодні найбільшими виробниками бобових в світі є Індія, Китай та Канада. Але ми маємо всі необхідні передумови, щоб стати одним із ключових виробників бобових у світі», – зауважила заступник Міністра з питань євроінтеграції.

Вона додала, що перспективними ринками для наших зернобобових є країни Азії, включаючи Індію, Середній і Близький Схід та Африка.

«Актуальна кон’юнктура ринку є сприятливою для виробників бобових, тому що пропозиція за окремими позиціями не наздоганяє поки що попит», – відмітила Ольга Трофімцева.

Вона додала, що за результатами 2015/16 МР, головними покупцями українських бобових були Індія, Пакістан, Бангладеш, Турція, ЮАР, Кенія та інші.

«Якщо говорити про горох, то лише з початку 2017/18 МР ми вже експортували майже 250 тис. тонн. Я б хотіла наголосити на тому, що на сьогодні бобові є експортно-орієнтованими культурами, оскільки внутрішній попит в Україні на ці продукти не є значним», – зазначила заступник Міністра.

За  її словами, сьогодні існує три важливі фактори, зважаючи на які українським виробникам необхідно звернути увагу на бобові у процесі диверсифікації свого виробництва.

«По-перше, сьогодні є багато експортних ринків зі значним попитом саме на цю продукцію. По-друге, бобові позитивно впливають на ґрунти, їх якість і є цінними ланками сівозміни. По-третє, перехід на вирощування бобових не вимагає великих додаткових інвестицій, а виробництво є прибутковим. В деяких регіонах України фермер точно отримає більшу маржу від вирощування сочевиці чи нуту, ніж від соняшнику», – резюмувала Ольга Трофімцева.

Довідково:

За результатами 2016 року, за даними Держстату України, виробництво зернобобових в Україні  становили 876,6 тис. тонн у 2016 році. З яких: горох – 746,2 тис. тонн, квасоля-53,6 тис. тонн, люпин солодкий – 30,4 тис. тонн, вики – 23,8 тис. тонн, нут – 6,5 тис. тонн, сочевиця – 2,8 тис. тонн. За звітній період,  експорт українських зернобобових становив $ 117,717 млн.

23 листопада 2017 року, в НСК «Олімпійський» відбудеться Друга Міжнародна Конференція, за підтримки Мінагрополітики, Міжнародної конфедерації бобових «Global Pulse Confederation» та Міжнародної Асоціації Торгівлі Зерном та Кормами «Gafta».

Прес-служба Мінагрополітики





Схожі новини
  • Озимим ріпаком під урожай 2020 року засіяно 70% запланованих площ
  • Експорт АПК продукції з України до країн ЄС перевищив $4,1 млрд
  • Бобові культури. Назустріч викликам глобального попиту
  • Осилити "бобовий" шлях
  • Аграрії намолотили 3,8 млн. тонн зерна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.