Аграрний тиждень. Україна
» » Осилити "бобовий" шлях
» » Осилити "бобовий" шлях

    Осилити "бобовий" шлях


    За словами президента Співтовариства виробників і споживачів бобових України Антоніни Скляренко, сьогодні до виробництва зернобобових як в Україні, так і у світі приділяється багато уваги. "Премія за їх вирощування та продаж постійно зростає.  Слід сказати, що по середній урожайності та валовому збору у світі лідирує квасоля, нут, горох, сочевиця і, найменше поки що,  займає віка. На першому місці по виробництву бобових, безперечно, Індія, на другому місці – Канада, яка за останні роки  все більше переходить на вирощування зеленої та червоної сочевиці і менше відводить площ під нут. Це дозволяє їм утримувати на сьогодні позиції лідера з вирощування сочевиці – наразі в цій країні зосереджено приблизно 1 млн га сочевиці. Що стосується Європи та центральної Азії, то найбільшими виробниками є Росія, Туреччина та Франція", - зазначає Антоніна Скляренко.  

    За даними Співтовариства виробників і споживачів бобових України, найбільшими споживачами культур продовжують залишатися арабські країни. У раціон тамтешніх мешканців бобові входять щонаменше 5 разів на тиждень, а це до 35 кг на душу населення. Якщо подивитися на споживання у Європі та Центральній Азії, то там лідерами споживання є Туреччина, Сербія, Іспанія, Ізраїль, де  споживання на душу населення становить до 30 кг/рік. На сьогодні ми бачимо суттєві зміні цих цифр, адже у Європі дуже багато переселенців із азійських країн. Це стимулює країни пильніше придивлятися до цих культур і розширювати площі.

    "Що стосується місця України на світовій арені, то поки що по виробництву зернобобових ми займаємо лише 1% від загального виробництва, - зазначає Антоніна Скляренко. - Серед нішевих зернобобових традиційно лідирує горох – це і кормова, і продовольча культур. На другому місці розташувалась квасоля,  а нут, маш, сочевиця замикають рейтинг популярності. Ще чотири роки тому нішеві бобові культури вирощували в основному у центральній Україні та на півдні, причому робили це фермери, що мають від 300 га землі, то на сьогодні нішевими зернобобовими культурами  все більше цікавляться великі компанії та агрохолдинги. Потенціал у нас абсолютно не розкритий, а попит і цікавість з боку потенційних  країн-імпортерів безумовно є. І сьогодні трейдери пильно придивляються не тільки до до української  пшениці, а й до бобів".

    Серед факторів, які впливають на просування і поширення практики вирощуваня бобових Антоніна Скляренко називає відсутність офіційної окремої статистики щодо обсягів вирощування зернобобових в Україні - сочевиці і нуту.  Що стосується нуту, то є проблема із офіційним завезенням насіння цієї культури в Україні. Насіння завозиться у нашу країну як товарне зерно через високу ціну митних процедур. 

    За інформацією agravery.com





    Схожі новини
  • Україну очікує «бум» виробництва сочевиці
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • ОДНА З КРАЩИХ ЗЕРНОБОБОВИХ
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • ТРОЯНДИ НА РУЇНАХ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Осилити "бобовий" шлях


За словами президента Співтовариства виробників і споживачів бобових України Антоніни Скляренко, сьогодні до виробництва зернобобових як в Україні, так і у світі приділяється багато уваги. "Премія за їх вирощування та продаж постійно зростає.  Слід сказати, що по середній урожайності та валовому збору у світі лідирує квасоля, нут, горох, сочевиця і, найменше поки що,  займає віка. На першому місці по виробництву бобових, безперечно, Індія, на другому місці – Канада, яка за останні роки  все більше переходить на вирощування зеленої та червоної сочевиці і менше відводить площ під нут. Це дозволяє їм утримувати на сьогодні позиції лідера з вирощування сочевиці – наразі в цій країні зосереджено приблизно 1 млн га сочевиці. Що стосується Європи та центральної Азії, то найбільшими виробниками є Росія, Туреччина та Франція", - зазначає Антоніна Скляренко.  

За даними Співтовариства виробників і споживачів бобових України, найбільшими споживачами культур продовжують залишатися арабські країни. У раціон тамтешніх мешканців бобові входять щонаменше 5 разів на тиждень, а це до 35 кг на душу населення. Якщо подивитися на споживання у Європі та Центральній Азії, то там лідерами споживання є Туреччина, Сербія, Іспанія, Ізраїль, де  споживання на душу населення становить до 30 кг/рік. На сьогодні ми бачимо суттєві зміні цих цифр, адже у Європі дуже багато переселенців із азійських країн. Це стимулює країни пильніше придивлятися до цих культур і розширювати площі.

"Що стосується місця України на світовій арені, то поки що по виробництву зернобобових ми займаємо лише 1% від загального виробництва, - зазначає Антоніна Скляренко. - Серед нішевих зернобобових традиційно лідирує горох – це і кормова, і продовольча культур. На другому місці розташувалась квасоля,  а нут, маш, сочевиця замикають рейтинг популярності. Ще чотири роки тому нішеві бобові культури вирощували в основному у центральній Україні та на півдні, причому робили це фермери, що мають від 300 га землі, то на сьогодні нішевими зернобобовими культурами  все більше цікавляться великі компанії та агрохолдинги. Потенціал у нас абсолютно не розкритий, а попит і цікавість з боку потенційних  країн-імпортерів безумовно є. І сьогодні трейдери пильно придивляються не тільки до до української  пшениці, а й до бобів".

Серед факторів, які впливають на просування і поширення практики вирощуваня бобових Антоніна Скляренко називає відсутність офіційної окремої статистики щодо обсягів вирощування зернобобових в Україні - сочевиці і нуту.  Що стосується нуту, то є проблема із офіційним завезенням насіння цієї культури в Україні. Насіння завозиться у нашу країну як товарне зерно через високу ціну митних процедур. 

За інформацією agravery.com





Схожі новини
  • Україну очікує «бум» виробництва сочевиці
  • Україна святкує 50-й ювілей організації промислового птахівництва
  • ОДНА З КРАЩИХ ЗЕРНОБОБОВИХ
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • ТРОЯНДИ НА РУЇНАХ

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.