За даними Міднародної зернової ради IGC, прогноз загального світового виробництва зернових у 2021/22 році збільшено на 2 млн т/м, відповідно до відповідної дати минулого місяця, до 2290 млн, включаючи підвищення кукурудзи, пшениці та сорго. Збільшення стосується таких культур як пшениці, ячменю, сорго та вівса, що покращує прогноз споживання на 4 млн. т до 2 291 млн., але більша частина р/р (у річному обчисленні) приросту на 64 млн. пов’язана зі збільшенням споживання кукурудзи.
Показник запасів зерна збільшився частково і при 600 млн т. запаси, як очікується, будуть незначно змінені за рік. Завдяки більш високим прогнозам щодо пшениці та ячменю, лише частково компенсованих скороченням виробництва кукурудзи, прогноз світової торгівлі (липень/червень) збільшується на 4 млн. тм/м до 421 млн.
Очікуване збільшення загального виробництва зернових (пшениця та грубе зерно) на 79 млн. р/р у 2021/22 р. спричинене збільшенням врожаю кукурудзи (+84 млн. р/р), пшениці (+7 млн.) та сорго (+4 млн.), при цьому скорочення виробництва спостерігалосьале за ячменем ( -13м), вівса та жита (-2м). Очікуване зростання споживання на 64 млн. тонн обумовлено більшим використанням кукурудзи (+54 млн.), пшеницею (+13 млн.) та сорго (+3 млн.), варто враховувати той факто, що скорочення поставок зменшує попит на ячмінь (-6 млн.). Глобальні запаси в кінці 2021/22 рр. спостерігаються незначно нижчими за рік (600 млн т), однак, при збільшенні споживання, співвідношення запасів до використання прогнозується на восьмирічному мінімумі-26%. У той час як торгівля пшеницею втретє щорічно зростає до рекордного рівня, передбачаються менші поставки кукурудзи, ячменю та вівса, а загальний обсяг торгівлі зерновими, за прогнозами, скоротиться на 6 мільйонів у рік до 421 мільйона.
Аналітичний департамент УАК, Кисіль Ярослава
agroconf.org