Незважаючи на стабільно невисокий попит на столові буряки, українські фермери починають підвищувати відпускні ціни на цю продукцію, повідомляють аналітики проекту EastFruit . Головною причиною подорожчання столових буряків більшість виробників називають обмежену пропозицію даного коренеплоду на ринку, а також зниження валового збору культури у поточному сезоні.
За даними щоденного моніторингу проекту, лише з початку поточного тижня столові буряки на українському ринку подорожчали в середньому на 17%. В результаті, вже сьогодні основні угоди з продажу цього коренеплоду укладаються по 6-8 грн/кг ($0,23-0,31/кг) залежно від якості, обсягу партії та регіону.
При цьому більшість представників оптових компанії та роздрібних мереж не поспішають закуповувати столові буряки за такими цінами. На сьогоднішній день активного продажу в даному сегменті практично немає і ринок перебуває в стагнації. Але українські виробники не збираються переглядати відпускні ціни у бік зниження, воліючи утримуватись від продажів, і основний обсяг закладають у сховища.
Таким чином, на даний момент українські виробники пропонують столові буряки в середньому в 2,2 рази дорожчі, ніж в аналогічний період минулого року. Однак навіть у таких умовах багато фермерів вважають за краще утримуватися від активних продажів в очікуванні подальшого цінового зростання в даному сегменті.
ІЦ УАК за матеріалами east-fruit
agroconf.org