У кінці першої декади грудня ціни на свинину живою масою «просіли» на 3%. Так зміну констатують аналітики Асоціації «Свинарі України» за підсумками щотижневого моніторингу цін на ринку живця.
У ході торгів минулої п’ятниці закупівельна ціна свиней забійних кондицій не змогла закріпитися на досягнутих позиціях. Так, усупереч очікуванням виробників свинини цьоготижневий ціновий коридор змістився до 45-47 грн/кг. Тож, хоча в дефіцитних щодо свинини регіонах зустрічалися вищі ціни закупівлі, середня ціна на свиней забійних кондицій закріпилася на позначці 46,1 грн/кг.
Постачальники живця констатують посилення цінового тиску з боку заготівельників. Останні пов’язують негативну цінову динаміку зі сформованими запасами сировини для виробництва м’ясних виробів до зимових свят та тиском з боку імпортної продукції. З іншого боку, далеко не всі м’ясопереробники налаштовані на подальше зниження цін закупівлі. На їхню думку, нинішній рівень цін є оптимальним як для свинарів, так і для представників м’ясопереробки, а подальше їх зниження не призведе до активнішої реалізації та зашкодить вітчизняному ринку м’яса у середньостроковій перспективі.
Не дивлячись на неоднозначність настроїв клієнтів, постачальники товарних свиней констатували, що реалізація йшла планово, епізодично звучали запити на додаткові партії серед тижня. Виробники додають, що пропозиція живця залишається відносно сталою у абсолютній більшості операторів. Однак частина з них розглядає можливість зменшення обсягів до реалізації, щоб тварини могли «дорости» до стандартних забійних кондицій —110-115 кг. З огляду на це, вітчизняні свиногосподарства планують «розписувати» товарні партії на наступний тиждень без перегляду цін — по 45-47 грн/кг.