Єврокомісія паралельно з USDA випустила свій звіт-прогноз. У ньому зазначається прогноз щодо зменшення виробництво зернових у ЄС через менше використання кормів. А виробництво бобових культур, навпаки - значно зросте, як вважають європейські аналітики.
Також в ЄС впевнені у подальшому розвитку органічного сільського господарства: планується, що до 2031 року частка органічних земель становитиме 15%.
Очікується, що протягом прогнозного періоду загальна площа сільськогосподарських угідь скоротиться до 160,5 млн га в 2031-му році. Зниження 2,8% площі зернових ЄС, порівняно з 2021 р., у поєднанні із зменшенням урожайності може призвести до скорочення виробництва зернових. Очікується, що виробництво знизиться до 276 млн т у 2031 році (-2,5% порівняно з 2021). Щодо споживання, згідно з прогнозами, використання ЄС скоротиться на 2,7%, сягнувши 254,8 млн т, що пов'язано зі зниженням використання кормів. Щодо торгівлі, очікується, що ЄС залишиться конкурентоспроможним, але зіштовхнеться з жорсткою конкуренцією, що призведе до скорочення частки ринку.
Щодо бобових культур. Очікується, що протягом прогнозного періоду виділена площа збільшиться на 19%. Оскільки ці культури продовжують викликати інтерес завдяки своїм агрономічним перевагам та ринковим перспективам, очікується, що врожайність зросте на 14% до 2031-го року. Очікується, що виробництво значно зросте - на 33% до 5,2 млн т у 2031 році. Споживання в ЄС також зростатиме у 2021-2031 рр., до 5,6 млн т у 2031-му році, що на 14% більше порівняно з 2021 роком.
Що стосується олійних культур , то тут очікується, що до 2031 року посівна площа становитиме приблизно 10,7 млн га. Виробництво досягне піку в середині прогнозованого періоду, але почне знижуватись із-за знижения попиту на корми та олію. Виробництво в ЄС повинно досягнути піку у 2027 році - 32,1 млн тонн. Далі, за прогнозами, до 2031 року воно скоротиться до 31,2 мільйона тонн.
Очікується, щто у 2031 році загальна площа під цукрові буряки в ЄС стабілізується на рівні майже 1,5 млн га. Щодо виробництва цукру в ЄС, то воно буде зростати дуже повільно, в середньому з 15,5 млн тонн у 2019-2021 роках до 16 млн тонн у 2031 році. ЄС прогнозує зниження споживання на 0,5% в рік до 15,9 млн тонн. В основному це пов'язано з переходом споживачів на більш здорове харчування.
ІЦ УАК за матеріалами Європейської Комісії
agroconf.org