Очікується, що світовий ринок цукру другий рік поспіль перероблятиме продукцію з незначним надлишком у 2022/23 МР. Цьому сприятимуть високі базові ціни та сприятлива погода в основних країнах-виробниках.
Про це пише Reuters з посиланням на звіт CovrigAnalytics.
У звіті йдеться, що виробництво на 2022/23 МР (який почнеться в жовті) перевищить попит на 0,9 млн т. Для порівняння надлишок у 2021/22 МР склав 0,6 млн т.
За словами аналітиків CovrigAnalytics, профіцит у поточному і наступному сезонах невеликий з огляду на те, що у 2017/18 МР світ виробив на 12 млн т цукру більше, ніж спожив.
Повідомляється, що світовий попит міг би бути вищим, якби пандемія Covid-19 не тривала два повні сезони. Відтак, очікується, що споживання у 2022/23 МР буде на 5,15 млн т більше, ніж спостерігалося до пандемії у 2018/19 МР.
Аналітики додають, що за прогнозами виробництво в Таїланді очікується на рівні 10,65 млн т у 2022/23 МР, в Бразилії — майже до 34 млн т. В Індії виробництво навпаки зменшиться — до 30,9 млн т. Щодо інших виробників, прогнози залишилися практично без змін.
Зазначається, що серед негативних факторів, які можуть вплинути на світові ціни на цукор, збільшення врожаю в Бразилії та поширення пандемії коронавірусу. Останнє становить загрозу для споживання продукції в світі.
За словами аналітиків, позитивні фактори для ціни на продукцію вбачають у меншому врожаї в Європі, адже деякі виробники скорочують площі буряків через зниження цін на цукровий буряк. До того ж макроекономічні сигнали, ймовірно, залишаться сприятливими за високих цін на енергоносії та інфляцію.
ІЦ УАК за матеріалами Reuters
agroconf.org
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше