Генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль 24 травня під час телемарафону на каналі «Київ» розповів про поточну ситуацію на ринку овочів.
У весняний період кожний рік відчувалась сезонність на овочі. Що правда, з часом це явище поступово згладжувалось за рахунок овочів закритого ґрунту та імпорту.
Тож ми могли фактично круглорічно споживати овочеву та ягідну продукцію.
Але війна РФії спричинила цілий ряд додаткових факторів, які впливають на ціни.
По-перше, лідером з виробництва овочів зазвичай була Херсонська область. Але зараз ця область є частково тимчасово окупованою: фермери не мають змоги транспортувати свій врожай.
Крім того, відомі випадки, коли рашисти крадуть овочі та потім продають їх у тимчасово окупованому Криму.
Під питанням і майбутній врожай: не у всіх фермерів Південного регіону є можливість засіяти поля через бойові дії або через відсутність ресурсів. А деякі фермери відмовляються проводити посівну кампанію, побоюючись, що московське іго поцупить увесь врожай.
По друге, варто враховувати зростання цін на енергоносії, зокрема на паливо.
Ще одним важливим фактором є заблоковані порти. Так, навіть у випадку овочів і фруктів це відіграє значну роль, адже важливим є не тільки експорт, а й імпорт.
«Логістика зараз ускладнена. Переважно все перевозиться автомобільним і залізничним транспортом.
Якщо раніше овочі з Туреччини прямували до південних портів і відразу розвозилися по торгівельних мережах, то зараз в основному овочі та фрукти спочатку прямують до європейських портів, після цього доставляються до західних кордонів, а потім вже тільки розвозяться по Україні.
Це довше та дорожче коштує», - зазначив Павло Коваль.
Також він нагадав, що на власну продукцію, а особливо – на імпортну, звісно впливає і валютний курс.
Тому, якщо порівняти ціни на овочеву продукцію з травнем минулого року, то вони зросли у 1,5 раза.
Але зараз спостерігається поки що позитивна динаміка. У березні ціни на овочі зросли на 15,5% порівняно з минулим місяцем, у квітні – на 8,5%, а у травні взагалі очікуються спад цін приблизно на 5%.
Овочі почали надходити на ринок і рівномірно розподілятися по областях. Компенсувати нестачу з тимчасово окупованих територій звісно допомагає й імпорт.
Тож ринок потроху почав стабілізуватися.
Якщо порівнювати ціну на овочі на ринках і в супермаркетах, то на даний момент ціни на ринках на більшість товарних позицій значно нижчі, ніж у торговельних мережах.
Але варто пам’ятати і про харчову безпеку та якість продукції. У воєнний час за цим питанням потрібно слідкувати ще пильніше.
І якщо говорити про точки продажу, то у більшості випадків у торговельних мережах значно жорсткіше відносяться до перевірки на безпечність і якість, ніж на гуртових ринках і невеликих базарах.
Також можна зекономити, якщо купувати овочі минулого врожаю. Зараз на них спостерігається значне зниження цін.
Тож, дефіциту овочів, як і інших продуктів харчування, не буде. Але за них треба буде заплатити більше.
Хоча зараз спостерігається стабілізація ринку і навіть певний спад цін, але у довгостроковій перспективі можна очікувати на подальше зростання цін на овочі та іншу харчову продукцію. Якщо звісно порти не розблокують.
ІЦ УАК за матеріалами телемарафону телеканалу «Київ»
agroconf.org