За інформацією трейдерів і аналітиків, зниження попиту на соєву олію в Китаї призведе до скорочення споживання сої, оскільки через карантинні заходи для запобігання поширенню COVID-19 в країні були закриті багато закладів громадського харчування, повідомляє Reuters.
Як зазначається, за оцінками Mysteel, споживання соєвої олії в КНР в березні впало на 11%, а у квітні - на 15% у порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. (до пандемії COVID). Загальне споживання соєвої олії у 2022 р., як очікується, складе 16,74 млн тонн, що на 500 тис. тонн менше, ніж у 2019 р.
За прогнозом аналітиків USDA, у 2021/22 МР споживання соєвої олії в Китаї може скласти 17,4 млн тонн у порівнянні з 17,6 млн тонн попереднього сезону. Водночас у майбутньому сезоні споживання продукту в КНР може підвищитися до 18,05 млн тонн.
Також варто зазначити, що через понижене споживання соєвої олії попит на сою також впав, і, за попередніми оцінками трейдерів, Китай наразі забезпечив лише 30% свого місячного імпортного попиту на сою в липні та 20% в серпні.
Окрім цього, в КНР спостерігається зниження попиту на соєвий шрот. Через це запаси продукту в країні накопичуються і станом на 20 травня практично подвоїлися від рівня кінця березня, тоді як споживання продукту на вказану дату скоротилося на 5,7% на рік.
ІЦ УАК за матеріалами АПК-Інформ
agroconf.org