Після двотижневого подорожчання відпускних цін на цибулю в Україні почали поступово знижуватися, зазначають аналітики проекту EastFruit. Виробники повідомляють про помітне ослаблення попиту на цю продукцію, тоді як загальна пропозиція цибулі на ринку продовжує збільшуватися.
Зростання пропозиції обумовлене бажанням фермерів якнайшвидше позбутися некондиційної цибулі, якість якої сильно постраждала від дощів на початку осені. Водночас попит на таку продукцію залишається порівняно невисоким, в основному таку цибулю купують мережі та перекупники для поточних продажів, оскільки для тривалого зберігання вона практично непридатна.
На сьогодні фермери пропонують до продажу цибулю по 22-26 грн/кг ($0,60-0,71/кг), що в середньому на 11% дешевше, ніж тижнем раніше. Зниження цін у даному сегменті оператори ринку пояснюють одразу кількома факторами. Насамперед цьому сприяє невисокий попит на цю продукцію: оптові компанії та роздрібні мережі закуповують цибулю, як правило, тільки для поточних продажів.
В цей час українські господарства сьогодні пропонують до продажу в основному некондиційну продукцію, непридатну для тривалого зберігання, при реалізації якої вони готові поступатися в ціні. Водночас цибулю високої якості фермери заклали до сховищ і планують утримуватися від її реалізації мінімум до початку листопада.
При цьому, вартість цибулі в Україні на сьогодні, як і раніше, у 4,3 раза вища, ніж в аналогічний період минулого року. Варто зазначити, що більшість ключових гравців ринку здешевлення в сегменті цибулі вважають тимчасовим явищем. За їх словами, якісної цибулі в поточному сезоні буде не так вже й багато, і зростання цін у даному сегменті відновиться, особливо з настанням холодів, коли більшість фермерів почне продавати цю продукцію зі сховищ.
ІЦ УАК за матеріалами EastFruit
agroconf.org