Як в Астарті вирощують насіння кукурудзи
19 December, Розділ Новини, переглядів 783
Війна не зупинила виробничі процеси в Астарті. В агрохолдингу не лише сіють і жнивують попри обстріли та блекаути, але і продовжують заготовляти насіння для себе і партнерів.
В компанії зазначають, що насіннєвий бізнес – найвищий пілотаж землеробства, оскільки потребує ручної праці й індивідуального підходу.
Якісне насіння є запорукою гарного врожаю.
Олександр Головач, головний агроном з насінництва, розповів, як виготовляють насіння гібридів кукурудзи в Астарті.
«Навіщо сіяти гібриди і що це означає? Припустімо, один сорт має домінантну ознаку ― стійкість до хвороб та швидку вологовіддачу, в іншому - переважає урожайність. Гібрид першого покоління (F1), отриманий від схрещування цих двох сортів, буде мати обидві домінантні ознаки батьків».
Посів відбувається за такою схемою:
спочатку висівають «материнські» лінії (ті, які будемо запилювати) з одним рядком «батьківської» лінії (ті, з яких братимемо пилок);
пізніше всівається другий рядок «батьківської» лінії.
Це робиться для того, щоб збігся час цвітіння обох ліній та пройшов якісний пролонгований процес запилення.
«Необхідно впевнитись, що інший пилок не запилить материнську лінію, тому ділянки гібридизації кукурудзи розміщують з ізоляцією до товарних посівів кукурудзи не менше ніж 200 метрів» - каже Олександр Головач.
Важливим є і зрошення, яке суттєво покращує запилення качанів, сприяє наливу зернівок. Його проводять 3-7 разів у важливі етапи розвитку рослин.
Аби материнська лінія себе не запилила, на ній видаляється волоть (чоловіче суцвіття) за допомогою спеціальних кастраційних машин. Також додатково поле оглядають фахівці, щоб не було пропусків.
Після того як відцвітає «батьківська» форма та запилює «материнську», її повністю видаляють.
Коли сформований качан досягає вологості в 38%, кукурудзу збирають і доставляють на насіннєвий завод, де качани делікатно сушать, щоб не пошкодити зародок.
Наступний етап – це обрушка, тобто відділення зерна від качана. Потім відбувається очищення та калібрування.
І фінальний етап – це протруювання та упаковування в мішки для зберігання.
В наступній публікації на своїй сторінці у Фейсбуці Астарта розкаже, як у компанії заготовляють насіння соняшника.
ІЦ УАК за матеріалами Фейсбук-сторінки "Астарти-Київ"
agroconf.org
Схожі новини
В Астарті жнивують гречкуУрожайність кукурудзи в Астарті нижча, ніж очікувалосьЯкісне насіння — умова підвищення врожайності сільськогосподарських культурПрактично всі регіони забезпечені високоякісним насінням озимих культурРекордний урожай зернових стабілізував ціни на насіннєвий матеріал