Цьогоріч в компанії збільшили посіви цієї культури.
Чому? Запитуємо в головного агронома компанії Романа Павлика.
«Попередні роки гречка не мала такої економічної привабливості та рентабельності, як цьогоріч. Можливо, через те, що ринок був стабільним та перенасиченим, тому не було широких можливостей для збуту. Нею займалися переважно бджільницькі господарства або ті, хто вирощують органічну продукцію (для виробництва дитячого харчування).
Але війна внесла свої корективи. Коли на перший план вийшла проблема забезпечення продовольством людей на постраждалих територіях, військових, виявилося, що саме гречка – проста, легка в приготуванні та ситна, гарно підходить і для різних консервів, і напівфабрикатів. Тому попит на неї зріс».
Гречкою в Астарті цьогоріч засіяно понад 1000 га с/г земель. Важливо, що доволі пізні та розтягнуті строки посіву гречки дають велику варіативність для агровиробників, насамперед як страхової культури – в цілях пересіву загиблої основної.
Фахівці називають й інші переваги вирощування гречки:
Перші результати зібраного збіжжя тішать: на деяких територіях врожайність сягає 2 т/га, що значно перевищує нормативні показники минулих періодів, які коливалася на рівні 1,5-1,6 т/га.
ІЦ УАК за матеріалами Фейсбук-сторінки "Астарти-Київ"
agroconf.org