Міністерство аграрної політики та продовольства планує затвердити вимоги до курячих яєць.
Про це йдеться в повідомленні про оприлюднення проекту наказу Міністерства.
Зазначається, що проект наказу розроблено для приведення у відповідність із вимогами законодавства Європейського Союзу вимог до курячих яєць.
Документом передбачено затвердити вимоги до курячих яєць в частині:
Зокрема, пропонується установити, що сортування яєць за їх якістю та вагою здійснюють виключно на потужностях з пакування яєць впродовж 10 днів після знесення, а у разі яєць, що вводяться в обіг із зазначенням «екстра» або «екстра свіжі», впродовж 4 днів після знесення.
При цьому яйця за їх якістю сортують за такими класами: яйця класу «А» (або «свіжі») та яйця класу «В».
Яйця, які належатимуть до класу «А», мають бути чистими, з неушкодженою шкаралупою, з малорухливим жовтком без чітких контурів. Крім того, такі яйця повинні бути без сторонніх запахів.
Також забороняється мити або очищувати в інший спосіб яйця класу «А» до або після їх сортування, крім випадків, передбачених законодавством.
За вагою яйця класу «А» пропонується сортувати за такими категоріями:
Сортування яєць класу «А» за вагою не є обов’язковим для яєць, що постачаються на харчові та/або нехарчові потужності.
При цьому сортування яєць класу «В» за вагою не вимагається.
Також документом пропонується установити, що мінімальний термін придатності яєць не повинен перевищувати 28 днів, що відраховуються від дати знесення яєць.
ІЦ УАК за матеріалами КорреспонденТ.net
agroconf.org