Поточний прогноз ФАО з виробництва зернових у 2021 році у світі було збільшено на 2,2 млн тонн, і на даний час він становить 2 796 млн тонн, що на 0,7 відсотка вище за рівень минулого року. Такий перегляд у бік підвищення обумовлений підвищенням прогнозів світового виробництва кукурудзи та рису; водночас оцінки світового виробництва сорго знижено, що дещо знижує загальний прогнозний показник приросту цього місяця. З урахуванням цих змін обсяг світового виробництва фуражних зернових очікується на рівні 1 501 млн тонн, що на 1,2 відсотка вище за минулорічний показник. Основна частка цього приросту обумовлена зростанням виробництва кукурудзи в Європейському союзі (ЄС) та Індії, що надмірно перекриває низькі прогнозовані обсяги виробництва фуражних зернових у Судані. Прогноз виробництва пшениці у світі в поточному місяці не змінився і становить 775,4 млн тонн, відбиваючи збільшення валового виробництва в Австралії, що забезпечує збереження рекордного рівня виробництва, незважаючи на незначний перегляд у бік зниження прогнозів щодо ЄС, Іраку та Парагваю. Після перегляду цього місяця у бік підвищення на 2,2 млн тонн зараз передбачається, що світове виробництво рису в 2021 році може досягти 519,3 млн тонн, що на 0,7 відсотка вище за показник 2020 року і є новим рекордом. Порівняно з лютневими прогнозами, цей приріст відображає насамперед оптимістичніші очікування виробництва в Індії, де офіційні оцінки вказують на рекордний обсяг основного врожаю цього сезону. Цей переглянутий показник (поряд із підвищенням прогнозів виробництва у Мадагаскарі) перекриває передбачуване скорочення виробництва, у Об’єднаній Республіці Танзанії.
Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2021–2022 років був знижений до 2 802 млн тонн – на 3,5 млн тонн порівняно з рівнем попереднього місяця, – що на 1,5 відсотка (41 млн тонн) вище за показник сезону 2020– 2021 року. Основним фактором перегляду прогнозу в поточному місяці є зниження на 3 млн тонн світового споживання пшениці – головним чином через те, що споживання в Індії виявилося нижчим за прогнозовані рівні у зв’язку з очікуваним зростанням експорту. Проте прогнози споживання пшениці, як і раніше, передбачають зростання порівняно з минулим роком на 1,5 відсотка (до 772,8 млн тонн), що обумовлено головним чином очікуваним зростанням її продовольчого споживання. Так само дещо знижено порівняно з минулим місяцем прогнози споживання фуражних зернових у світі в сезоні 2021–2022 років – до 1 509 млн тонн, що відображає передбачуване незначне зменшення споживання на корми; проте прогноз передбачає зростання їхнього споживання на 1,4 відсотка порівняно з рівнем сезону 2020–2021 років. Прогноз ФАО щодо споживання рису у світі в сезоні 2021–2022 років порівняно з лютневим прогнозом змінився незначно і, як і раніше, передбачає його збільшення порівняно з минулим роком на 1,7 відсотка до рекордного рівня 520 млн тонн.
Цього місяця прогноз щодо запасів зернових у світі станом на кінець 2022 року був підвищений на 11,6 млн тонн до 836 млн тонн, що на 0,5 відсотка вище за рівень початку сезону. Виходячи з останніх прогнозів, показник співвідношення обсягу запасів та споживання зернових у сезоні 2021–2022 років може становити 29,1 відсотка (найнижчий показник за останні вісім років), що дещо нижче за показник 29,7 відсотка у сезоні 2020–2021 років, проте як і раніше, буде загалом досить високим. Головним фактором підвищення цього місяця прогнозу світових запасів пшениці на 3,6 млн тонн є очікуване збільшення запасів пшениці в ЄС у зв’язку з уточненим вищим прогнозом виробництва та очікуваним скороченням експорту; тепер прогноз становить 291 млн тонн – на 1,0 відсотка вище за рівень початку сезону. Прогноз світових запасів фуражних зернових також збільшено цього місяця на 4,7 млн. тонн, що майже повністю зумовлено зростанням запасів кукурудзи в Індії та ЄС внаслідок більш сприятливих видів на врожай. Підвищення очікуваного обсягу запасів в Індії зумовило перегляд ФАО світових запасів рису станом на кінець збутового сезону 2021-2022 років у бік підвищення на 3,2 млн. тонн порівняно з лютневим прогнозом (до 190,9 млн. тонн), що на 0,9 відсотка вище за найвищий показник сезону 2020–2021 років.
Детально: https://www.fao.org