Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми
АТУ»Новини»RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми

    RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми


    RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми

    Україна як кандидат на вступ до Європейського Союзу впроваджує національну систему контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, еквівалентну системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу».

    Одним із важливих кроків є виконання вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року, а саме з метою належного та ефективного здійснення моніторингу будь-яких ризиків, пов’язаних із захистом здоров’я та безпечністю харчових продуктів, Держпродспоживслужба отримує повідомлення, що передаються через систему швидкого сповіщення, та здійснює всі необхідні заходи, які спрямовані на виявлення непридатних харчових продуктів.

    Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами та кормами.

    У разі надходження повідомлення RASFF Держпродспоживслужба негайно інформує територіальні органи Держпродспоживслужби в областях та м. Києві, міжрегіональні головні управління Держпродспоживслужби на кордоні та Державну фіскальну службу.

    Якщо небезпечні харчові продукти або корми, зазначені в інформаційному повідомлені RASFF, ввезені на митну територію України та введені в обіг, то оператор ринку (імпортер) здійснює відклик таких продуктів та вживає заходів щодо повернення їх до країни-експортера або утилізації на території України відповідно до чинного законодавства, про що інформує Держпродспоживслужбу.

    Держпродспоживслужба продовжує і надалі здійснювати всі необхідні заходи стосовно захисту громадян України як споживачів імпортованої продукції та для забезпечення державних гарантій щодо відповідності української продукції вимогам країн-партнерів у міжнародній торгівлі.

    Довідково. Система створена в 1979 році у відповідь на інцидент, пов’язаний з апельсинами, RASFF (на той час вона називалася «Система швидкого сповіщення про продукти харчування») вперше дозволила органам влади ефективно обмінюватися інформацією. «Членами-засновниками» були Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди та Сполучене Королівство. Інші країни-члени отримали доступ до RASFF, щойно вступили до Європейського Союзу.



    ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Система НАССР вже ефективно працює на 99% підприємств
  • В Україну імпортували польську курятину з сальмонелою
  • Змінено національну систему контролю виробництва та обігу харчових продуктів у відповідності із вимогами ЄС
  • Заходи з виявлення, вилучення та відкликання з обігу масла стосуються лише фальсифікату - Держпродспоживслужба
  • Мінекономіки підвищило ефективність держ. контролю у сфері безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми

14 березень, Розділ Новини, переглядів 967

RASFF - європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми

Україна як кандидат на вступ до Європейського Союзу впроваджує національну систему контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів, еквівалентну системі Європейського Союзу, що базується на важливому принципі забезпечення контролю «від лану до столу».

Одним із важливих кроків є виконання вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 178/2002 від 28 січня 2002 року, а саме з метою належного та ефективного здійснення моніторингу будь-яких ризиків, пов’язаних із захистом здоров’я та безпечністю харчових продуктів, Держпродспоживслужба отримує повідомлення, що передаються через систему швидкого сповіщення, та здійснює всі необхідні заходи, які спрямовані на виявлення непридатних харчових продуктів.

Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) – система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами та кормами.

У разі надходження повідомлення RASFF Держпродспоживслужба негайно інформує територіальні органи Держпродспоживслужби в областях та м. Києві, міжрегіональні головні управління Держпродспоживслужби на кордоні та Державну фіскальну службу.

Якщо небезпечні харчові продукти або корми, зазначені в інформаційному повідомлені RASFF, ввезені на митну територію України та введені в обіг, то оператор ринку (імпортер) здійснює відклик таких продуктів та вживає заходів щодо повернення їх до країни-експортера або утилізації на території України відповідно до чинного законодавства, про що інформує Держпродспоживслужбу.

Держпродспоживслужба продовжує і надалі здійснювати всі необхідні заходи стосовно захисту громадян України як споживачів імпортованої продукції та для забезпечення державних гарантій щодо відповідності української продукції вимогам країн-партнерів у міжнародній торгівлі.

Довідково. Система створена в 1979 році у відповідь на інцидент, пов’язаний з апельсинами, RASFF (на той час вона називалася «Система швидкого сповіщення про продукти харчування») вперше дозволила органам влади ефективно обмінюватися інформацією. «Членами-засновниками» були Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди та Сполучене Королівство. Інші країни-члени отримали доступ до RASFF, щойно вступили до Європейського Союзу.



ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

agroconf.org





Схожі новини
  • Система НАССР вже ефективно працює на 99% підприємств
  • В Україну імпортували польську курятину з сальмонелою
  • Змінено національну систему контролю виробництва та обігу харчових продуктів у відповідності із вимогами ЄС
  • Заходи з виявлення, вилучення та відкликання з обігу масла стосуються лише фальсифікату - Держпродспоживслужба
  • Мінекономіки підвищило ефективність держ. контролю у сфері безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.