Аграрний тиждень. Україна
» » Споживачі з'їли прибуток
» » Споживачі з'їли прибуток

    Споживачі з'їли прибуток


    Остання надія фермерів-виробників плодоовочевої продукції хоча б частково компенсувати збитки поточного сезону не виправдалася. Традиційного зростання цін наприкінці зими - початку весни, на яке робили ставки багато виробників, так і не відбулося. Сезон до самого кінця залишається аномально сприятливим для споживача і руйнівним для фермерів

    Рік тому в ці ж дати на українському ринку був зафіксований історичний рекорд цін на овочі. Його відзначили абсолютно всі, оскільки ціна зросла на найбільш ординарну продукцію - буряк, моркву, картоплю і особливо капусту, вартість якої стартувала від 8-10 грн./кг.

    Зараз, через рівно рік, на ринку знову зафіксовано рекорд, проте вже протилежний. Ціна тих же самих овочів, що не так давно були недоступно дорогими, вже знизилася майже до рівня собівартості, і це не межа. Нинішній сезон стане першим за останні десять років, коли в Україні не відбудеться сезонного подорожчання на початку весни. "Стурбованість щодо сезонного зростання цін сьогодні у нас не виникає. Запаси овочів і фруктів досить великі", - сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

    Правда, виробники навряд чи можуть розділити радість чиновника - вони саме на фактор сезонності розраховували як на останній каталізатор зростання цін. Однак за фактом ціни не тільки не зросли, але й просіли ще більше.

    Так, за даними Мінагропроду, за останній тиждень ціни на основні види овочів просіли в середньому ще на 1-2%. Ціни на моркву в середньому по Україні становили 2,12 грн./кг, що на 0,08 грн./кг менше, ніж тижнем раніше. Буряк подешевшав до 1,73 грн./кг, що на 0,06 грн./кг менше, ніж тижнем раніше, цибуля - до 1,52 грн./кг, втративши п'ять копійок.

    Навіть капуста, яка і так дешевше нікуди, втратила в ціні ще одну копійку і стала коштувати 0,93 грн./кг. Стабільними залишилися ціни на картоплю - кілограм коштує 1,64 грн. На думку експертів, ціну від падіння утримало скорочення пропозиції цього продукту на ринку за суворих морозів - фермери побоювалися відкривати картоплесховища, крім того ускладнилася і подорожчала логістика.

    Всього за рік ціни на основний набір овочів і фруктів в Україні впали в три рази станом на середину лютого 2011 р. Це найбільша зміна ціни в Україні в усіх видах харчової та нехарчової продукції.

    За даними аналітиків агентства "АПК-Інформ: овочі та фрукти", основним каталізатором зниження цін стали традиційні овочі борщового набору і картопля, які подешевшали в чотири-п'ять разів. "Лідерами за рівнем зниження, або краще сказати падіння, цін стали капуста і цибуля, які подешевшали в середньому в 7-10 разів, у той час як буряк і морква знизилися в ціні" всього "в два-чотири рази", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

    При цьому вартість тепличних овочів знизилася менше - всього на 3-4% в порівнянні з минулим роком, та й то під впливом загальноринкової тенденції, через яку споживач психологічно не готовий платити за овочі більше на тлі загальної дешевизни. Також, як пояснюють тепличники, їх собівартість залежить від ціни енергоносіїв. За експертними оцінками, цей сегмент ринку цього року недорахується близько $100 млн.

    "Ранні овочі - це перші гроші, які отримує аграрій в сезоні. Для багатьох це буде як ковток повітря після провального нинішнього сезону. Основний асортимент: огірки, томати, картопля, капуста, редис, морква, буряк. Ціни на продукцію минулого сезону занадто низькі, і навесні вони вище не стануть: занадто великі залишки і практично відсутній попит", - стверджує експерт плодоовочевого ринку асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Стрелюк.

    Торік такої проблеми не існувало, оскільки борщовий набір у весняний період коштував в середньому 9-11 грн., і ціни на продукцію нового врожаю на рівні 12-14 грн. споживач сприйняв адекватно. "А якщо в цьому сезоні борщовий набір коштує 0,8-1,5 грн., а ранні овочі будуть коштувати в ціновому діапазоні 10-14 грн., як на це відреагує споживач? Чи буде він психологічно готовий купувати в обсязі ранню продукцію?" - запитує Ігор Стрелюк.

    На його думку, особливо можуть не побоюватися обвалу продажів тільки виробники огірків, томатів та редису.

    За оцінками експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", обсяг ринку ранніх овочів, включаючи продукцію з промислових теплиць, становить близько 300 тис. т, в грошовому еквіваленті - близько $400 млн.





    Схожі новини
  • В Україні "борщовий набір" за рік подорожчав на 54,6%
  • Овочі і фрукти в Україні трохи подорожчали
  • Помідори подорожчали на тлі здешевлення більшості овочів
  • Фермери до цих пір не розпродали минулорічні овочі
  • У поточному році ціни на овочі, які входять у так званий, борщовий набір знизяться у 5-6 разів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Споживачі з'їли прибуток


Остання надія фермерів-виробників плодоовочевої продукції хоча б частково компенсувати збитки поточного сезону не виправдалася. Традиційного зростання цін наприкінці зими - початку весни, на яке робили ставки багато виробників, так і не відбулося. Сезон до самого кінця залишається аномально сприятливим для споживача і руйнівним для фермерів

Рік тому в ці ж дати на українському ринку був зафіксований історичний рекорд цін на овочі. Його відзначили абсолютно всі, оскільки ціна зросла на найбільш ординарну продукцію - буряк, моркву, картоплю і особливо капусту, вартість якої стартувала від 8-10 грн./кг.

Зараз, через рівно рік, на ринку знову зафіксовано рекорд, проте вже протилежний. Ціна тих же самих овочів, що не так давно були недоступно дорогими, вже знизилася майже до рівня собівартості, і це не межа. Нинішній сезон стане першим за останні десять років, коли в Україні не відбудеться сезонного подорожчання на початку весни. "Стурбованість щодо сезонного зростання цін сьогодні у нас не виникає. Запаси овочів і фруктів досить великі", - сказав міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

Правда, виробники навряд чи можуть розділити радість чиновника - вони саме на фактор сезонності розраховували як на останній каталізатор зростання цін. Однак за фактом ціни не тільки не зросли, але й просіли ще більше.

Так, за даними Мінагропроду, за останній тиждень ціни на основні види овочів просіли в середньому ще на 1-2%. Ціни на моркву в середньому по Україні становили 2,12 грн./кг, що на 0,08 грн./кг менше, ніж тижнем раніше. Буряк подешевшав до 1,73 грн./кг, що на 0,06 грн./кг менше, ніж тижнем раніше, цибуля - до 1,52 грн./кг, втративши п'ять копійок.

Навіть капуста, яка і так дешевше нікуди, втратила в ціні ще одну копійку і стала коштувати 0,93 грн./кг. Стабільними залишилися ціни на картоплю - кілограм коштує 1,64 грн. На думку експертів, ціну від падіння утримало скорочення пропозиції цього продукту на ринку за суворих морозів - фермери побоювалися відкривати картоплесховища, крім того ускладнилася і подорожчала логістика.

Всього за рік ціни на основний набір овочів і фруктів в Україні впали в три рази станом на середину лютого 2011 р. Це найбільша зміна ціни в Україні в усіх видах харчової та нехарчової продукції.

За даними аналітиків агентства "АПК-Інформ: овочі та фрукти", основним каталізатором зниження цін стали традиційні овочі борщового набору і картопля, які подешевшали в чотири-п'ять разів. "Лідерами за рівнем зниження, або краще сказати падіння, цін стали капуста і цибуля, які подешевшали в середньому в 7-10 разів, у той час як буряк і морква знизилися в ціні" всього "в два-чотири рази", - говорить Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

При цьому вартість тепличних овочів знизилася менше - всього на 3-4% в порівнянні з минулим роком, та й то під впливом загальноринкової тенденції, через яку споживач психологічно не готовий платити за овочі більше на тлі загальної дешевизни. Також, як пояснюють тепличники, їх собівартість залежить від ціни енергоносіїв. За експертними оцінками, цей сегмент ринку цього року недорахується близько $100 млн.

"Ранні овочі - це перші гроші, які отримує аграрій в сезоні. Для багатьох це буде як ковток повітря після провального нинішнього сезону. Основний асортимент: огірки, томати, картопля, капуста, редис, морква, буряк. Ціни на продукцію минулого сезону занадто низькі, і навесні вони вище не стануть: занадто великі залишки і практично відсутній попит", - стверджує експерт плодоовочевого ринку асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Стрелюк.

Торік такої проблеми не існувало, оскільки борщовий набір у весняний період коштував в середньому 9-11 грн., і ціни на продукцію нового врожаю на рівні 12-14 грн. споживач сприйняв адекватно. "А якщо в цьому сезоні борщовий набір коштує 0,8-1,5 грн., а ранні овочі будуть коштувати в ціновому діапазоні 10-14 грн., як на це відреагує споживач? Чи буде він психологічно готовий купувати в обсязі ранню продукцію?" - запитує Ігор Стрелюк.

На його думку, особливо можуть не побоюватися обвалу продажів тільки виробники огірків, томатів та редису.

За оцінками експертів асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", обсяг ринку ранніх овочів, включаючи продукцію з промислових теплиць, становить близько 300 тис. т, в грошовому еквіваленті - близько $400 млн.





Схожі новини
  • В Україні "борщовий набір" за рік подорожчав на 54,6%
  • Овочі і фрукти в Україні трохи подорожчали
  • Помідори подорожчали на тлі здешевлення більшості овочів
  • Фермери до цих пір не розпродали минулорічні овочі
  • У поточному році ціни на овочі, які входять у так званий, борщовий набір знизяться у 5-6 разів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.