Аграрний тиждень. Україна
» » Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро
» » Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро

    Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро


    Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро

    03 листопада 2022 року у Верховній Раді України прийнято Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (№ 2718-IX), яким передбачено комплексний підхід до врегулювання питання безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами.

    В редакції Закону враховано вимоги понад десяти актів Європейського Союзу, що створює законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

    Зокрема мова йде про такі матеріали та предмети, як папір і картон, пластик, друкарські фарби, регенеровану целюлозу, силікон, текстиль, лаки та покриття, віск, деревину, клеї, кераміку, корок, гуму, скло, іонообмінні смоли, метали і їх сплави, активні та інтелектуальні матеріали та предмети, а також інші.

    Цей Закон набирає чинності через три роки з дня його опублікування.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrkk

    25 квітня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 квітня 2022 року № 209, яким затверджено Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

    Регулювання передбачає запровадження належної виробничої практики первинного виробництва та обігу молока дрібнотоварними виробниками, в тому числі на пунктах заготівлі молока та створення передумов для підвищення рівня конкурентоспроможності молочних продуктів та добросовісної конкуренції на ринку молока.

    Наказ набрав чинності з дня його опублікування.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsqhx

    16 вересня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22 серпня 2022 року № 595, яким внесено зміни до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118.

    Зміни направлені на удосконалення запроваджених заходів щодо належної виробничої практики виробництва та обігу молока, запровадження чітких механізмів щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань), в тому числі їх кратності та методів.

    Наказ набрав чинності з дня його опублікування.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsqlo

    17 жовтня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

    Ці вимоги регламентують:



    загальні принципи, що їм мають відповідати швидкозаморожені харчові продукти;



    рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;



    вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;



    особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;



    здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

    Цей наказ вводиться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrfn

    29 вересня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14 вересня 2022 року № 684, яким затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення. Норми передбачають дієвий механізм щодо забезпечення простежуваності, передбачений законодавством, та забезпечують реалізацію прав споживачів стосовно отримання інформації про харчові продукти в повному обсязі.

    Цей наказ вводиться в дію через два роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrjw

    15 листопада Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813 (із змінами), яким затверджено Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження. Документ імплементує вимоги Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС (№ 853/2004 від 29 квітня 2004 року) та дає змогу виконати норми ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

    Гігієнічні вимоги поширюються на виробництво та обіг таких харчових продуктів тваринного походження:



    м’ясо свійських копитних тварин, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;



    подрібнене (січене або рублене) м’ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м’ясо механічного обвалювання;



    м’ясні продукти;



    живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;



    рибні продукти;



    яйця та яєчні продукти;



    жаб’ячі лапки та равлики;



    топлені тваринні жири та шкварки;



    оброблені шлунки, міхури та кишки;



    високоочищені продукти тваринного походження;



    желатин та колаген.

    Гігієнічні вимоги вже застосовуються до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт до країн ЄС або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, до всіх інших операторів ці вимоги будуть застосовуватися через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням: http://surl.li/gsrlv

    23 березня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2023 року № 360, яким затверджено Вимоги до курячих яєць. Документ імплементує вимоги п’яти актів ЄС та встановлює детальні вимоги у частині стандартів реалізації яєць, зокрема вимоги до:



    сортування яєць за їх якістю та за вагою;



    штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць;



    пакування та перепакування яєць, а також вимог до записів, які повинні вести оператори ринку.

    Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування і вводиться в дію 01 січня 2028 року.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrmg

    05 квітня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27 березня 2023 року № 625, яким, серед іншого, затверджено Вимоги до окремих показників якості для м’яса свійської птиці. Документ імплементує вимоги трьох актів ЄС та встановлює детальні вимоги щодо маркетингових стандартів для м’яса птиці.

    Ці вимоги набирають чинності з 01 січня 2024 року.

    Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrmn

    Наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС у сфері СФЗ та стандартів торгівлі окремими категоріями товарів забезпечить:



    захист здоров’я громадян та інтересів споживачів;



    умови добросовісного та конкурентного середовища у сфері виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження;



    обіг на території України стандартизованих за якістю товарів;



    рівні умови торгівлі товарами для усіх операторів ринку;



    виконання Україною зобов’язань щодо наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС;



    вихід товарів національного виробництва на ринок ЄС.

    До імплементації законодавства ЄС в зазначених сферах долучені експерти проектів EU4SaferFood та FiBL, Швейцарія.

    Подальша робота з наближення національного законодавства до вимог ЄС триває.

    ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Депутати проголосували за закон, який регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами
  • Цього тижня ВРУ розгляне шість аграрних законопроектів
  • Агрокомітет підтримав законопроєкт щодо зміни упакування харчових продуктів
  • У ВР зареєстровано законопроект про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів
  • Україна та ЄС посилюють взаємодію щодо адаптації українського законодавства у сфері СФЗ в рамках Угоди про асоціацію

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро


Огляд останніх євроінтеграційних змін в сфері харчового законодавства від Мінагро

03 листопада 2022 року у Верховній Раді України прийнято Закон України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами» (№ 2718-IX), яким передбачено комплексний підхід до врегулювання питання безпечності матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами.

В редакції Закону враховано вимоги понад десяти актів Європейського Союзу, що створює законодавче підґрунтя для подальшої реалізації Угоди про асоціацію з ЄС.

Зокрема мова йде про такі матеріали та предмети, як папір і картон, пластик, друкарські фарби, регенеровану целюлозу, силікон, текстиль, лаки та покриття, віск, деревину, клеї, кераміку, корок, гуму, скло, іонообмінні смоли, метали і їх сплави, активні та інтелектуальні матеріали та предмети, а також інші.

Цей Закон набирає чинності через три роки з дня його опублікування.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrkk

25 квітня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 квітня 2022 року № 209, яким затверджено Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

Регулювання передбачає запровадження належної виробничої практики первинного виробництва та обігу молока дрібнотоварними виробниками, в тому числі на пунктах заготівлі молока та створення передумов для підвищення рівня конкурентоспроможності молочних продуктів та добросовісної конкуренції на ринку молока.

Наказ набрав чинності з дня його опублікування.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsqhx

16 вересня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 22 серпня 2022 року № 595, яким внесено зміни до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118.

Зміни направлені на удосконалення запроваджених заходів щодо належної виробничої практики виробництва та обігу молока, запровадження чітких механізмів щодо проведення лабораторних досліджень (випробувань), в тому числі їх кратності та методів.

Наказ набрав чинності з дня його опублікування.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsqlo

17 жовтня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічних вимог до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

Ці вимоги регламентують:



загальні принципи, що їм мають відповідати швидкозаморожені харчові продукти;



рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;



вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;



особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;



здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

Цей наказ вводиться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrfn

29 вересня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 14 вересня 2022 року № 684, яким затверджено Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення. Норми передбачають дієвий механізм щодо забезпечення простежуваності, передбачений законодавством, та забезпечують реалізацію прав споживачів стосовно отримання інформації про харчові продукти в повному обсязі.

Цей наказ вводиться в дію через два роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrjw

15 листопада Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 20 жовтня 2022 року № 813 (із змінами), яким затверджено Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження. Документ імплементує вимоги Регламенту Європейського Парламенту та Ради ЄС (№ 853/2004 від 29 квітня 2004 року) та дає змогу виконати норми ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Гігієнічні вимоги поширюються на виробництво та обіг таких харчових продуктів тваринного походження:



м’ясо свійських копитних тварин, зайцеподібних, диких тварин та диких тварин, вирощених на фермі;



подрібнене (січене або рублене) м’ясо (м’ясний фарш), м’ясні напівфабрикати та м’ясо механічного обвалювання;



м’ясні продукти;



живі двостулкові молюски, живі голкошкірі, живі кишковопорожнинні та живі морські черевоногі;



рибні продукти;



яйця та яєчні продукти;



жаб’ячі лапки та равлики;



топлені тваринні жири та шкварки;



оброблені шлунки, міхури та кишки;



високоочищені продукти тваринного походження;



желатин та колаген.

Гігієнічні вимоги вже застосовуються до операторів ринку харчових продуктів, що здійснюють експорт до країн ЄС або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту, до всіх інших операторів ці вимоги будуть застосовуватися через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням: http://surl.li/gsrlv

23 березня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07 березня 2023 року № 360, яким затверджено Вимоги до курячих яєць. Документ імплементує вимоги п’яти актів ЄС та встановлює детальні вимоги у частині стандартів реалізації яєць, зокрема вимоги до:



сортування яєць за їх якістю та за вагою;



штампування яєць, маркування упаковок (контейнерів) та транспортної тари для яєць, контейнерів для промислових яєць та надання інформації споживачеві у разі поштучного продажу яєць;



пакування та перепакування яєць, а також вимог до записів, які повинні вести оператори ринку.

Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування і вводиться в дію 01 січня 2028 року.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrmg

05 квітня Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 27 березня 2023 року № 625, яким, серед іншого, затверджено Вимоги до окремих показників якості для м’яса свійської птиці. Документ імплементує вимоги трьох актів ЄС та встановлює детальні вимоги щодо маркетингових стандартів для м’яса птиці.

Ці вимоги набирають чинності з 01 січня 2024 року.

Ознайомитися з інфографіками ви можете за посиланням http://surl.li/gsrmn

Наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС у сфері СФЗ та стандартів торгівлі окремими категоріями товарів забезпечить:



захист здоров’я громадян та інтересів споживачів;



умови добросовісного та конкурентного середовища у сфері виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження;



обіг на території України стандартизованих за якістю товарів;



рівні умови торгівлі товарами для усіх операторів ринку;



виконання Україною зобов’язань щодо наближення законодавства України до вимог законодавства ЄС;



вихід товарів національного виробництва на ринок ЄС.

До імплементації законодавства ЄС в зазначених сферах долучені експерти проектів EU4SaferFood та FiBL, Швейцарія.

Подальша робота з наближення національного законодавства до вимог ЄС триває.

ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

agroconf.org





Схожі новини
  • Депутати проголосували за закон, який регулюватиме питання безпечності матеріалів, які контактують з харчовими продуктами
  • Цього тижня ВРУ розгляне шість аграрних законопроектів
  • Агрокомітет підтримав законопроєкт щодо зміни упакування харчових продуктів
  • У ВР зареєстровано законопроект про європейські вимоги до матеріалів для харчових продуктів
  • Україна та ЄС посилюють взаємодію щодо адаптації українського законодавства у сфері СФЗ в рамках Угоди про асоціацію

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.