Експерти Асоціації «Свинарі України» в рамках співпраці з Міністерством сільського господарства (USDA) розробили стандартну операційну процедуру (СОП) яка має допомогти працівникам лабораторій агропродовольчих ринків правильно і оперативно реагувати при підозрі, що живі тварини чи продукція тваринництва інфіковані. Для того, щоб представити і обговорити СОП безспосередньо з її виконавцями, відбувся тренінг для спеціалістів Держпродспоживслужби відділів епізоотології і працівників лабораторій на агропродовольчих ринках. До онлайн-зустрічі долучилося близько 400 учасників з усіх областей України.
Наступний крок — навчання з елементами симуляційної вправи на агропродовольчих ринках в різних містах України. На початку липня такий тренінг відбувся у Житомирі, де симулювали, що в лабораторію ветсанекспертизи потрапила туша свині, інфікованої сибіркою. Проведення тренінгів продовжується. Два наступних заплановано реалізувати у Івано-Франківську і Черкасах найближчим часом.