Аграрний тиждень. Україна
» » Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна
» » Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна

    Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна


    Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна

    Уже почалося зростання витрат на перевезення російської пшениці. За останні дні зросла вартість страхування суден, що прямують у російські чорноморські порти, через які вивозиться 70% зерна з рф

    Також ризики в Чорному морі збільшують вартість фрахту для москви та підштовхують її до співпраці з менш надійними судноплавними операторами

    Відсутність у росії кораблів і зниження прагнення західних зернотрейдерів до введення бізнесу з москвою збільшують витрати на перевезення російської пшениці в той час, коли війна в Україні пролилася в небезпечну близькість до життєво важливих шляхів постачання Чорного моря.

    президент володимир путін пообіцяв замінити українське зерно російськими поставками в Африку після того, як москва в липні припинила угоду, яка забезпечувала безпечний прохід українських продовольчих вантажів в Чорному морі, запровадивши де-факто блокаду сусідньої країни й атакуючи зерносховища, що призвело до ескалації війни.

    Відповідь України, атака морських безпілотників на російський нафтовий танкер і військовий корабель на її військово-морській базі в Новоросійську, поруч із великим зерновим і нафтовим портом, додала нових небезпек для транспортування в Чорному морі.

    Едуард Зернін, голова союзу експортерів зерна росії, посилався на потенційне посилення, як він назвав, «прихованих санкцій», які «можуть призвести до збільшення витрат на фрахт і страхування» для росії.

    Це "відобразиться на рівні цін на пшеницю й інші зернові на світовому ринку", сказав Зернін Reuters.

    Попри те, що експорт сільськогосподарської продукції не підпадає під прямі санкції Європи та США, запроваджені після того, як росія вторглася в Україну минулого року, москва каже, що обмеження на банківську діяльність і російських фізичних осіб є «прихованими санкціями» щодо торгівлі продуктами харчування.

    Фінансові ризики та ризики безпеки, пов’язані з торгівлею з росією, посилені крахом Чорноморського коридору, підвищують вартість фрахту для москви та штовхають її на використання старіших і менших суден, якими керують менш відомі судноплавні оператори, повідомляє Reuters на основі розмов із 10 морськими страховиками, трейдерами та судноплавними компаніями.

    Ситуація викликає сумніви щодо того, чи зможе росія підтримувати рекордні темпи експорту, і якщо це не вирішити, це може підвищити світові ціни на пшеницю, повідомили джерела.

    Ще до закінчення терміну угоди перевізники та зернотрейдери зменшили свою діяльність в росії.

    Глобальні зернотрейдери більше не допомагають росії в механізмах торгівлі її зерном. Cargill, Louis Dreyfus і Viterra припинили цю діяльність 1 липня, додавши ще більшого тиску на москву щодо виконання всіх аспектів зернових угод, включаючи транспортування.

    «Їм (росії) буде непросто», — сказав один з керівників у даній галузі, який знає знайомий з експортом зерна.

    Минулого року росія експортувала рекордний обсяг пшениці на суднах, зафрахтованих у міжнародних компаній і трейдерів. Незважаючи на те, що експорт залишається сильним, за останні кілька місяців їй довелося доставляти більше власних вантажів, все більше покладаючись на «тіньовий флот» старих суден, якими зазвичай керують компанії, що базуються в Туреччині та Китаї, повідомили три джерела в галузі судноплавства.

    «Зараз дуже мало інформації для міжнародних компаній», — сказав один виконавчий директор галузі. «Більшість того, що виходить, торгується російськими трейдерами, які використовують кораблі (тіньового) флоту, яких міжнародні трейдери не торкатимуться».

    Відповідно до даних морської платформи Shipfix, зібраних сотнями учасників ринку, у липні кількість запитів на фрахт подвоїлася до 257 у порівнянні з тим же місяцем минулого року, що свідчить про зростання попиту росії на судна.

    Запити на кораблі зросли на 40% порівняно з червнем і, ймовірно, будуть зростати далі, оскільки експортний сезон набирає обертів.

    Данська NORDEN і дві інші західні судноплавні групи, які відмовилися назвати свою назву, повідомили Reuters, що припинили співпрацю з росією після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

    Страхування

    Після припинення роботи Чорноморського коридору росія зробила заяву в липні, що кораблі, які прямують до українських портів, можуть розглядатися як законні військові цілі. Україна у відповідь вчинила так само. За словами трьох джерел Reuters з морського страхування, це було ще одним ударом по схильності західних компаній до ризику.

    Страхування суден, які прямують до чорноморських портів росії, наразі коштує десятки тисяч доларів додаткових премій щодня, повідомили три джерела. Ставки також зросли після нападів росії на інші водні шляхи України через Дунай в останні дні та після відповіді Києва.

    Чорне море залишається критично важливим районом для російського експорту, а інші напрямки є більш складними та дорогими.

    Одне джерело в судноплавстві, знайоме з цією справою, повідомило, що, навіть не беручи до уваги страхування, суднооператори стягували на 10 тис. дол. у день більше за російські вантажі, ніж за вантажі, що відправлялися з сусідніх портів Болгарії та Румунії, оскільки зрив угоди й ескалація у Чорному морі мали свій вплив.

    Майк Солтхаус, керівник відділу зовнішніх зв’язків провідної страхової компанії NorthStandard, сказав, що відтоді, як США та Європа запровадили санкції, деякі трейдери та страховики побоюються, що кінцеві бенефіціари російських портів і терміналів можуть бути пов’язані з певними особами.

    «Структура власності не є очевидною в ході рутинної чи навіть розширеної належної перевірки», — сказав він, що призводить до «певного небажання брати участь у торгових угодах з росією».

    Керівник з даної галузі сказав, що ще одним ризиком є те, що судну потрібно купувати пальне в росії, і ця ситуація, за словами джерела, може створити проблеми із західними санкційними органами, що ускладнить ведення бізнесу за межами росії.

    "Після цього непросто перейти до нормальної торгівлі", - сказав виконавчий директор.

    російські чорноморські термінали обробляють близько 70% експорту зерна з країни. До них відносяться порти Новоросійськ і Тамань.

    "Торгові бар'єри"

    Незважаючи на напруженість, світові ціни на пшеницю залишаються значно нижчими від піка після вторгнення росії минулого року, що викликало тоді побоювання глобальної кризи голоду. Ненадходження більшої кількості українського зерна зі світового ринку може зменшити глобальну пропозицію, якщо тільки російський експорт або великі врожаї інших країн не компенсують різницю.

    Два джерела заявили, що ескалація напруженості в Чорному морі, ймовірно, вплине на обсяги російського експорту та відлякуватиме судноплавні компанії від доставки своїх суден в російські порти, особливо нових суден, з великою вантажопідйомністю.

    У заяві для Reuters міністерство сільського господарства росії прогнозує, що експорт зерна впаде приблизно на 8% протягом сезону 2023/24 порівняно з минулорічним максимумом росії в 60 мільйонів тонн. Причину падіння обсягів експорту у російському міністерстві не назвали.

    Експорт пшениці скоротиться трохи менше, до 44-45 млн тонн, сказав Зернін, відповідно до оцінок Міжнародної ради по зерну.

    Суднобудування

    У грудні міністерство оголосило про план побудови флоту з 61 нового зернового судна, посилаючись на «санкційний тиск і відмову багатьох міжнародних перевізників співпрацювати з росією».

    російським експортерам потрібні 34 зерновози вантажопідйомністю 60 тис. тонн і 27 вантажопідйомністю 40 тис. тонн, повідомило міністерство в грудні. Коли вони можуть бути побудовані російськими верфями, не повідомляється.

    російська державна аграрна лізингова компанія «Росагролізинг» у березні цього року заявила, що розмістила замовлення на флот зернових суден, які планує спустити на воду протягом трьох років.

    За даними оціночної компанії VesselsValue, наразі не надходило жодних замовлень для російських компаній ні зсередини країни, ні з-за кордону. Будівництво нових кораблів зазвичай займає до трьох років.

    За даними VesselsValue, багатьом суднам флоту, який зараз експлуатуються в росії, що складається з 31 переважно невеликого балкера, вже понад 30 років, що ускладнює доступ до деяких портів із суворими вимогами для суден старше певного віку.

    «Ми не бачимо, щоб росія створювала власний флот з нуля в короткостроковій перспективі, щоб задовольнити свої невідкладні потреби. Основний упор буде зосереджено на фрахтуванні з комерційного ринку», — сказала Вікторія Мітчелл, аналітик консалтингової компанії Control Risks.

    Нагадаємо, днями Володимир Зеленський заявив, що, якщо РФія продовжить атакувати наші порти, то вона ризикує залишитись без кораблів.

    ІЦ УАК за матеріалами Reuters

    agroconf.org





    Схожі новини
  • росія готує кораблі та авіацію для блокування районів Чорного моря після виходу із зернової угоди - МО України та Британії
  • росія може готувати операцію під чужим прапором у Чорному морі - Держдеп США
  • У Білому домі попередили, що росія може атакувати цивільні судна у Чорному морі та звинуватити Україну
  • Страховики переглядають ризики роботи в Чорному морі після виходу росії із «зернової угоди»
  • Спільна заява віце-прем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо перешкоджання судноплавству в Чорному морі з боку Росі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна


Після українських атак на російські кораблі в Чорному морі у росії з'явилися проблеми з експортом зерна

Уже почалося зростання витрат на перевезення російської пшениці. За останні дні зросла вартість страхування суден, що прямують у російські чорноморські порти, через які вивозиться 70% зерна з рф

Також ризики в Чорному морі збільшують вартість фрахту для москви та підштовхують її до співпраці з менш надійними судноплавними операторами

Відсутність у росії кораблів і зниження прагнення західних зернотрейдерів до введення бізнесу з москвою збільшують витрати на перевезення російської пшениці в той час, коли війна в Україні пролилася в небезпечну близькість до життєво важливих шляхів постачання Чорного моря.

президент володимир путін пообіцяв замінити українське зерно російськими поставками в Африку після того, як москва в липні припинила угоду, яка забезпечувала безпечний прохід українських продовольчих вантажів в Чорному морі, запровадивши де-факто блокаду сусідньої країни й атакуючи зерносховища, що призвело до ескалації війни.

Відповідь України, атака морських безпілотників на російський нафтовий танкер і військовий корабель на її військово-морській базі в Новоросійську, поруч із великим зерновим і нафтовим портом, додала нових небезпек для транспортування в Чорному морі.

Едуард Зернін, голова союзу експортерів зерна росії, посилався на потенційне посилення, як він назвав, «прихованих санкцій», які «можуть призвести до збільшення витрат на фрахт і страхування» для росії.

Це "відобразиться на рівні цін на пшеницю й інші зернові на світовому ринку", сказав Зернін Reuters.

Попри те, що експорт сільськогосподарської продукції не підпадає під прямі санкції Європи та США, запроваджені після того, як росія вторглася в Україну минулого року, москва каже, що обмеження на банківську діяльність і російських фізичних осіб є «прихованими санкціями» щодо торгівлі продуктами харчування.

Фінансові ризики та ризики безпеки, пов’язані з торгівлею з росією, посилені крахом Чорноморського коридору, підвищують вартість фрахту для москви та штовхають її на використання старіших і менших суден, якими керують менш відомі судноплавні оператори, повідомляє Reuters на основі розмов із 10 морськими страховиками, трейдерами та судноплавними компаніями.

Ситуація викликає сумніви щодо того, чи зможе росія підтримувати рекордні темпи експорту, і якщо це не вирішити, це може підвищити світові ціни на пшеницю, повідомили джерела.

Ще до закінчення терміну угоди перевізники та зернотрейдери зменшили свою діяльність в росії.

Глобальні зернотрейдери більше не допомагають росії в механізмах торгівлі її зерном. Cargill, Louis Dreyfus і Viterra припинили цю діяльність 1 липня, додавши ще більшого тиску на москву щодо виконання всіх аспектів зернових угод, включаючи транспортування.

«Їм (росії) буде непросто», — сказав один з керівників у даній галузі, який знає знайомий з експортом зерна.

Минулого року росія експортувала рекордний обсяг пшениці на суднах, зафрахтованих у міжнародних компаній і трейдерів. Незважаючи на те, що експорт залишається сильним, за останні кілька місяців їй довелося доставляти більше власних вантажів, все більше покладаючись на «тіньовий флот» старих суден, якими зазвичай керують компанії, що базуються в Туреччині та Китаї, повідомили три джерела в галузі судноплавства.

«Зараз дуже мало інформації для міжнародних компаній», — сказав один виконавчий директор галузі. «Більшість того, що виходить, торгується російськими трейдерами, які використовують кораблі (тіньового) флоту, яких міжнародні трейдери не торкатимуться».

Відповідно до даних морської платформи Shipfix, зібраних сотнями учасників ринку, у липні кількість запитів на фрахт подвоїлася до 257 у порівнянні з тим же місяцем минулого року, що свідчить про зростання попиту росії на судна.

Запити на кораблі зросли на 40% порівняно з червнем і, ймовірно, будуть зростати далі, оскільки експортний сезон набирає обертів.

Данська NORDEN і дві інші західні судноплавні групи, які відмовилися назвати свою назву, повідомили Reuters, що припинили співпрацю з росією після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Страхування

Після припинення роботи Чорноморського коридору росія зробила заяву в липні, що кораблі, які прямують до українських портів, можуть розглядатися як законні військові цілі. Україна у відповідь вчинила так само. За словами трьох джерел Reuters з морського страхування, це було ще одним ударом по схильності західних компаній до ризику.

Страхування суден, які прямують до чорноморських портів росії, наразі коштує десятки тисяч доларів додаткових премій щодня, повідомили три джерела. Ставки також зросли після нападів росії на інші водні шляхи України через Дунай в останні дні та після відповіді Києва.

Чорне море залишається критично важливим районом для російського експорту, а інші напрямки є більш складними та дорогими.

Одне джерело в судноплавстві, знайоме з цією справою, повідомило, що, навіть не беручи до уваги страхування, суднооператори стягували на 10 тис. дол. у день більше за російські вантажі, ніж за вантажі, що відправлялися з сусідніх портів Болгарії та Румунії, оскільки зрив угоди й ескалація у Чорному морі мали свій вплив.

Майк Солтхаус, керівник відділу зовнішніх зв’язків провідної страхової компанії NorthStandard, сказав, що відтоді, як США та Європа запровадили санкції, деякі трейдери та страховики побоюються, що кінцеві бенефіціари російських портів і терміналів можуть бути пов’язані з певними особами.

«Структура власності не є очевидною в ході рутинної чи навіть розширеної належної перевірки», — сказав він, що призводить до «певного небажання брати участь у торгових угодах з росією».

Керівник з даної галузі сказав, що ще одним ризиком є те, що судну потрібно купувати пальне в росії, і ця ситуація, за словами джерела, може створити проблеми із західними санкційними органами, що ускладнить ведення бізнесу за межами росії.

"Після цього непросто перейти до нормальної торгівлі", - сказав виконавчий директор.

російські чорноморські термінали обробляють близько 70% експорту зерна з країни. До них відносяться порти Новоросійськ і Тамань.

"Торгові бар'єри"

Незважаючи на напруженість, світові ціни на пшеницю залишаються значно нижчими від піка після вторгнення росії минулого року, що викликало тоді побоювання глобальної кризи голоду. Ненадходження більшої кількості українського зерна зі світового ринку може зменшити глобальну пропозицію, якщо тільки російський експорт або великі врожаї інших країн не компенсують різницю.

Два джерела заявили, що ескалація напруженості в Чорному морі, ймовірно, вплине на обсяги російського експорту та відлякуватиме судноплавні компанії від доставки своїх суден в російські порти, особливо нових суден, з великою вантажопідйомністю.

У заяві для Reuters міністерство сільського господарства росії прогнозує, що експорт зерна впаде приблизно на 8% протягом сезону 2023/24 порівняно з минулорічним максимумом росії в 60 мільйонів тонн. Причину падіння обсягів експорту у російському міністерстві не назвали.

Експорт пшениці скоротиться трохи менше, до 44-45 млн тонн, сказав Зернін, відповідно до оцінок Міжнародної ради по зерну.

Суднобудування

У грудні міністерство оголосило про план побудови флоту з 61 нового зернового судна, посилаючись на «санкційний тиск і відмову багатьох міжнародних перевізників співпрацювати з росією».

російським експортерам потрібні 34 зерновози вантажопідйомністю 60 тис. тонн і 27 вантажопідйомністю 40 тис. тонн, повідомило міністерство в грудні. Коли вони можуть бути побудовані російськими верфями, не повідомляється.

російська державна аграрна лізингова компанія «Росагролізинг» у березні цього року заявила, що розмістила замовлення на флот зернових суден, які планує спустити на воду протягом трьох років.

За даними оціночної компанії VesselsValue, наразі не надходило жодних замовлень для російських компаній ні зсередини країни, ні з-за кордону. Будівництво нових кораблів зазвичай займає до трьох років.

За даними VesselsValue, багатьом суднам флоту, який зараз експлуатуються в росії, що складається з 31 переважно невеликого балкера, вже понад 30 років, що ускладнює доступ до деяких портів із суворими вимогами для суден старше певного віку.

«Ми не бачимо, щоб росія створювала власний флот з нуля в короткостроковій перспективі, щоб задовольнити свої невідкладні потреби. Основний упор буде зосереджено на фрахтуванні з комерційного ринку», — сказала Вікторія Мітчелл, аналітик консалтингової компанії Control Risks.

Нагадаємо, днями Володимир Зеленський заявив, що, якщо РФія продовжить атакувати наші порти, то вона ризикує залишитись без кораблів.

ІЦ УАК за матеріалами Reuters

agroconf.org





Схожі новини
  • росія готує кораблі та авіацію для блокування районів Чорного моря після виходу із зернової угоди - МО України та Британії
  • росія може готувати операцію під чужим прапором у Чорному морі - Держдеп США
  • У Білому домі попередили, що росія може атакувати цивільні судна у Чорному морі та звинуватити Україну
  • Страховики переглядають ризики роботи в Чорному морі після виходу росії із «зернової угоди»
  • Спільна заява віце-прем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби щодо перешкоджання судноплавству в Чорному морі з боку Росі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.