У вересні 2023 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІПЦФ) практично не змінилося порівняно зі значенням за серпень і склало 121,5 пункти: зростання індексів цін на цукор та зернові було компенсоване зниженням індексів цін на олії, молочну продукцію та м’ясо . На даному рівні значення індексу виявилося на 14,6 пункти (10,7 відсотки) нижче за відповідний рівень минулого року і на 38,3 пункти (24,0 відсотки) нижче за його рекордне значення, зафіксоване в березні 2022 року.
У вересні середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 126,3 пункти, що на 1,3 пункти (1,0 відсоток) вище за серпневий показник, проте на 21,6 пункти (14,6 відсотка) нижче за показник минулого року. Головним фактором підвищення значення індексу цього місяця стало зростання світових цін на фуражні зернові, яке склало 5,3 відсотка. У вересні, після семи місяців неухильного зниження, світові ціни на кукурудзу зросли на 7,0 відсотків, що зумовлено цілою низкою факторів, у тому числі високим попитом на постачання з Бразилії, менш активною реалізацією фермерської продукції в Аргентині та підвищенням транспортних тарифів на баржові перевезення на тлі низького рівня води в Міссісіпі в Сполучених Штатах. Щодо інших фуражних зернових, то, подібно до цін на кукурудзу, у вересні також зросли світові ціни на сорго, тоді як ціни на ячмінь залишалися на стабільному рівні. Світові ціни на пшеницю, навпаки, продовжували знижуватися, впавши на 1,6 відсотка в порівнянні з попереднім місяцем, чому сприяла наявність великих запасів у Російській Федерації, де у вересні прогноз виробництва було переглянуто у бік підвищення. Значення Індексу цін ФАО на всі види рису у вересні знизилося незначно, на 0,5 відсотка порівняно з попереднім місяцем, проте на цілих 27,8 відсотка перевищило показник аналогічного періоду минулого року. Це незначне зниження обумовлено головним чином слабким імпортним попитом, при цьому невизначеність щодо обмежень на експорт рису з Індії, що зберігається, і поступове скорочення запасів напередодні збору нового врожаю в Азії справили стримуючий вплив на падіння цін.
Більш детально: https://www.fao.org