Ціна цукру в Європі вдвічі більша, ніж до повномасштабної війни в Україні. Тому запровадження європейськими країнами обмежень проти українського цукру спричинить ще більше його здорожчання.
Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв'ю журналістам телемарафону «Єдині новини».
Міністр додав, що особливо сильно це відчують країни, які цукор не виробляють, а імпортують.
"В основному обговорювалося м'ясо птиці та цукор. Наприклад, ціна цукру. Ми цукор, дійсно, останні два роки дуже багато постачаємо Європі. У нас чудові результати у бізнесу, який займається цукром. Це добре.
І вони (Польща й інші країни ЄС, що виступають за обмеження імпорту з України, - ред.) нам показують, що ці цифри зросли. А ми їм говоримо наступне: "Дивіться, у вас ціна цукру в Європі у 2 рази зараз вища, ніж до війни. Тому, якщо ви введете обмеження суттєві для нас, то, очевидно, вона для ваших споживачів буде в 3 рази вища".
І багато країн Європи згодні з нашою позицією, особливо ті, хто не виробляють цукор, а платять за нього. Очевидно, що країна в Європі, її бізнес, який не виробляє цукор, і її громадяни не хочуть платити в 3 рази більше", - зазначив Микола Сольський.
Окрім того, Міністр аграрної політики та продовольства України додав, що найбільшим постачальником цукру в Європі є Бразилія, а не Україна. Вона ж експортує в ЄС і більше курятини, ніж Україна.
"Наступний момент. Ми говоримо про те, що ми все одно менше, ніж Бразилія, постачаємо вам. А можна тоді питання: що буде з Бразилією? Теж будете їх обмежувати? А як це вплине на ринок? А якщо нас обмежити, їх не обмежити, виходить, вони займуть наше місце", - вдало підмітив Микола Сольський.
ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики
agroconf.org