Аграрний тиждень. Україна
» » Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України
» » Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України

    Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України


    Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України

    5 лютого Рада ЄС і Європейський парламент досягли попередньої домовленості щодо створення нового єдиного спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, одночасно підтримуючи зусилля України щодо проведення реформ з метою набуття членства в ЄС. Загальний бюджет Фонду в Україні становитиме 50 мільярдів євро.

    Механізм для України об’єднає бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний інструмент, забезпечуючи узгоджену, передбачувану та гнучку підтримку Україні на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів підтримки країни у стані війни.

    "ЄС готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Механізм для України дозволить нам спрямувати послідовну та передбачувану підтримку Україні, щоб допомогти її народу відновити свою країну в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною. Водночас ця підтримка допоможе Україні просувати реформи та зусилля з модернізації, необхідні їй для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС", - зазначив Вінсент ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

    Структура з трьох компонентів

    Механізм в Україні буде структурований за трьома компонентами:



    компонент I: Уряд України підготує «План України», в якому викладе свої наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів і позик державі Україна надаватиметься на основі виконання Плану України, який буде підкріплюватися низкою умов і графіком виплат;



    компонент II: відповідно до інвестиційної рамкової програми України ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій і поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантія від України покриватиме ризики позик, гарантій, інструментів ринку капіталу й інших форм фінансування, що підтримують цілі Ukraine Facility;



    компонент III: допомога при вступі до ЄС та інші заходи підтримки, які допомагають Україні узгодити законодавство ЄС і провести структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС.

    Аспекти фінансування

    Загальний бюджет фонду в розмірі 50 мільярдів євро буде розподілено на 33 млрд євро кредитів і 17 млрд євро грантів.

    Гранти будуть виділятися через новий спеціалізований інструмент, запропонований до створення в рамках середньострокового перегляду багаторічного бюджету ЄС. Кредити будуть виділятися за рахунок резервів власних ресурсів ЄС, подібно до фінансування, що застосовувалося під час виконання макрофінансової допомоги для України «+» (МФД+) у 2023 році.

    Україна може робити запит, в рамках Українського плану, на авансовий платіж в сумі до 7% від ємності Фонду.

    Значна частка інвестиційної частини Плану України та інвестиційної рамкової програми України буде призначена для зелених інвестицій, а частина в інвестиційній рамковій програмі України буде зарезервована для підтримки МСП. План України також буде спрямований на підтримку національних органів влади.

    У тексті передбачено можливе проміжне фінансування, щоб забезпечити якнайшвидше надходження коштів до України.

    Буде певна гнучкість в управлінні бюджетом, враховуючи, що Україна є країною у стані війни.

    Передумовою для підтримки України в рамках Ukraine Facility буде те, що Україна продовжує підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, у тому числі прав осіб, що належать до меншин.

    Крім того, регламент забезпечить належне інформування та консультації українського парламенту та організацій громадянського суспільства в Україні щодо розробки та реалізації Плану України.

    Діалог у рамках Ukraine Facility дасть можливість Європейському парламенту запрошувати Єврокомісію обговорювати впровадження Плану принаймні кожні чотири місяці.

    Для того, щоб оцінити виконання плану, регламент включатиме табло, яке допоможе легко відстежувати прогрес різних якісних і кількісних кроків, включаючи огляд соціальних, економічних та екологічних елементів Плану України.

    Наступні кроки

    Спираючись на успіх досягнутої в понеділок попередньої угоди, учасники переговорів тепер продовжуватимуть працювати над ширшим переглядом багаторічної фінансової програми ЄС (MFF) на 2021-2027 роки, частиною якого є Ukraine Facility та Платформа стратегічних технологій для Європи (STEP), з метою досягнення остаточної угоди якомога швидше.

    Попередня угода підлягає схваленню Радою та Парламентом, перш ніж її текст буде винесений на процедуру формального затвердження. Після такої процедури угода буде оприлюднена в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності наступного дня після публікації. Відповідні регуляторні правила будуть застосовуватися негайно після того, як угода набуде чинності.

    Що передувало

    20 червня 2023 року Єврокомісія ухвалила пропозицію щодо перегляду семирічної програми, що регулює річний бюджет ЄС (MFF) на 2021-2027 рр. разом із двома пропозиціями нормативних актів щодо створення Фонду для України (Ukraine Facility) та Платформи стратегічних технологій для Європи (STEP).

    Перший транш Україні за програмою на €50 млрд надійде вже у березні, — Глава Єврокомісії

    "Політична угода, досягнута вчора ввечері щодо 50 мільярдів євро в Україні, є великим кроком вперед.

    Європа вірна своєму слову.

    Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство.

    Ми плануємо почати виплати в березні", - заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

    Україна та ЄС активізують роботу з розширення доступу до фінансування бізнесу, - Юлія Свириденко

    5 лютого відбулася зустріч Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко з Послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою, під час якої обговорювались питання Плану України в рамках Ukraine Facility, залучення інвестицій, підтримки МСБ, експорту та ін. Участь у заході взяли заступники Міністра Володимир Кузьо, Тарас Качка, Олексій Соболев, Тетяна Бережна.

    «Уряд України вдячний Європейському Союзу за виділений нещодавно пакет допомоги в розмірі 50 млрд євро, які будуть закладені на реалізацію програми Ukraine Facility на найближчі 4 роки. Повний драфт програми вже готовий, і зараз триває тріалог між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом щодо його остаточного затвердження. На сьогодні План включає 144 показники, 45 з яких будуть досягнуті у 2024 році», - зазначила Юлія Свириденко.

    Реалізація коштів в рамках Ukraine Facility відбуватиметься за трьома компонентами: пряма підтримка бюджету – 39 млрд євро, спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 8 млрд євро, технічна підтримка та покриття відсотків за кредитами в рамках програми – 3 млрд євро. У 2024-му році Україна розраховує отримати перші 18 млрд євро.

    Українська сторона розповіла про стратегічні проекти Мінекономіки на поточний рік, серед яких – страхування інвестицій (включаючи військові ризики), залучення інвестицій (донорських та внутрішніх) для відновлення приватного бізнесу, реформа державної власності, програми підтримки МСБ, гуманітарне розмінування, єОселя, модернізація ринку праці, Угода ACAA («промисловий безвіз») та ін.

    Європейську сторону поінформували про роботу із залучення інвестицій в українську економіку. Так, робота ведеться у напрямку структурованого залучення фінансування в рамках Пілару 2 Ukraine Facility для реалізації інвестиційних проектів українських та міжнародних інвесторів у пріоритетні галузі економіки, розвиток агенції з залучення інвестицій тощо.

    Також представники Мінекономіки розповіли про пріоритети Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року, мета якої розв'язання нагальних проблем МСБ, які стосуються доступу до фінансування, перебоїв з логістикою, зниження купівельної спроможності та нестачі кваліфікованих кадрів. Зокрема, європейську делегацію повідомили про зусилля Уряду, направлені на оптимізацію підтримки бізнесу в Україні, включно з програмою доступного кредитування «5-7-9», а також на збільшення рівня підтримки середніх і великих підприємств, включаючи проекти зі значними інвестиціями, індустріальні парки, важливих експортерів, переробні підприємства.

    Крім того, у співпраці з ЄС буде активізована робота з інформування українського малого і середнього бізнесу про можливості в рамках програми «Єдиний ринок», сприяння доступу бізнесу до структурних фондів ЄС та ініціативи «EU for Ukraine», проектів «EYE4Ukraine» та «Mobilitas 4 Ukraine» та інших ініціатив.

    Сторони також обговорили питання зовнішньої політики та інтеграцію до ринку ЄС. Йшлося про призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 2024 року, посилення українського експортного потенціалу, визначення можливостей пільгового експорту вітчизняних товарів на перспективні зовнішні ринки та залучення українських виробників до європейських та трансрегіональних ланцюжків доданої вартості, виконання заходів Плану пріоритетних дій щодо впровадження Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі Україна-ЄС на 2023-2024 роки.

    ІЦ УАК за матеріалами Ради ЄС, Твіттеру президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і Мінекономіки України

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Новим механізмом підтримки України з боку ЄС стане створення Українського фонду
  • Саміт Євроради: лідери ЄС узгодили пакет допомоги Україні на €50 млрд
  • Рада ЄС розпочне переговори з Європарламентом про створення програми Ukraine Facility
  • У Мінекономіки відбулися консультації з ЄС щодо інвестиційної рамкової програми (Ukraine Investment Framework) у межах Ukraine Facility
  • Мінагрополітики та Світовий банк підписали Угоду про підтримку та відновлення сільського господарства України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України


Ukraine Facility: Рада ЄС і Європарламент погодили новий механізм підтримки для України

5 лютого Рада ЄС і Європейський парламент досягли попередньої домовленості щодо створення нового єдиного спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, одночасно підтримуючи зусилля України щодо проведення реформ з метою набуття членства в ЄС. Загальний бюджет Фонду в Україні становитиме 50 мільярдів євро.

Механізм для України об’єднає бюджетну підтримку ЄС для України в єдиний інструмент, забезпечуючи узгоджену, передбачувану та гнучку підтримку Україні на період 2024-2027 років, адаптовану до безпрецедентних викликів підтримки країни у стані війни.

"ЄС готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Механізм для України дозволить нам спрямувати послідовну та передбачувану підтримку Україні, щоб допомогти її народу відновити свою країну в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною. Водночас ця підтримка допоможе Україні просувати реформи та зусилля з модернізації, необхідні їй для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС", - зазначив Вінсент ван Петегем, міністр фінансів Бельгії.

Структура з трьох компонентів

Механізм в Україні буде структурований за трьома компонентами:



компонент I: Уряд України підготує «План України», в якому викладе свої наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує здійснити в рамках процесу вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів і позик державі Україна надаватиметься на основі виконання Плану України, який буде підкріплюватися низкою умов і графіком виплат;



компонент II: відповідно до інвестиційної рамкової програми України ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій і поєднання грантів і позик від державних і приватних установ. Гарантія від України покриватиме ризики позик, гарантій, інструментів ринку капіталу й інших форм фінансування, що підтримують цілі Ukraine Facility;



компонент III: допомога при вступі до ЄС та інші заходи підтримки, які допомагають Україні узгодити законодавство ЄС і провести структурні реформи на шляху до майбутнього членства в ЄС.

Аспекти фінансування

Загальний бюджет фонду в розмірі 50 мільярдів євро буде розподілено на 33 млрд євро кредитів і 17 млрд євро грантів.

Гранти будуть виділятися через новий спеціалізований інструмент, запропонований до створення в рамках середньострокового перегляду багаторічного бюджету ЄС. Кредити будуть виділятися за рахунок резервів власних ресурсів ЄС, подібно до фінансування, що застосовувалося під час виконання макрофінансової допомоги для України «+» (МФД+) у 2023 році.

Україна може робити запит, в рамках Українського плану, на авансовий платіж в сумі до 7% від ємності Фонду.

Значна частка інвестиційної частини Плану України та інвестиційної рамкової програми України буде призначена для зелених інвестицій, а частина в інвестиційній рамковій програмі України буде зарезервована для підтримки МСП. План України також буде спрямований на підтримку національних органів влади.

У тексті передбачено можливе проміжне фінансування, щоб забезпечити якнайшвидше надходження коштів до України.

Буде певна гнучкість в управлінні бюджетом, враховуючи, що Україна є країною у стані війни.

Передумовою для підтримки України в рамках Ukraine Facility буде те, що Україна продовжує підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, у тому числі прав осіб, що належать до меншин.

Крім того, регламент забезпечить належне інформування та консультації українського парламенту та організацій громадянського суспільства в Україні щодо розробки та реалізації Плану України.

Діалог у рамках Ukraine Facility дасть можливість Європейському парламенту запрошувати Єврокомісію обговорювати впровадження Плану принаймні кожні чотири місяці.

Для того, щоб оцінити виконання плану, регламент включатиме табло, яке допоможе легко відстежувати прогрес різних якісних і кількісних кроків, включаючи огляд соціальних, економічних та екологічних елементів Плану України.

Наступні кроки

Спираючись на успіх досягнутої в понеділок попередньої угоди, учасники переговорів тепер продовжуватимуть працювати над ширшим переглядом багаторічної фінансової програми ЄС (MFF) на 2021-2027 роки, частиною якого є Ukraine Facility та Платформа стратегічних технологій для Європи (STEP), з метою досягнення остаточної угоди якомога швидше.

Попередня угода підлягає схваленню Радою та Парламентом, перш ніж її текст буде винесений на процедуру формального затвердження. Після такої процедури угода буде оприлюднена в Офіційному журналі ЄС і набуде чинності наступного дня після публікації. Відповідні регуляторні правила будуть застосовуватися негайно після того, як угода набуде чинності.

Що передувало

20 червня 2023 року Єврокомісія ухвалила пропозицію щодо перегляду семирічної програми, що регулює річний бюджет ЄС (MFF) на 2021-2027 рр. разом із двома пропозиціями нормативних актів щодо створення Фонду для України (Ukraine Facility) та Платформи стратегічних технологій для Європи (STEP).

Перший транш Україні за програмою на €50 млрд надійде вже у березні, — Глава Єврокомісії

"Політична угода, досягнута вчора ввечері щодо 50 мільярдів євро в Україні, є великим кроком вперед.

Європа вірна своєму слову.

Ми продовжуватимемо забезпечувати вкрай необхідне фінансування та передбачуваність для нашого відважного партнера та кандидата на членство.

Ми плануємо почати виплати в березні", - заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Україна та ЄС активізують роботу з розширення доступу до фінансування бізнесу, - Юлія Свириденко

5 лютого відбулася зустріч Першого віцепрем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко з Послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою, під час якої обговорювались питання Плану України в рамках Ukraine Facility, залучення інвестицій, підтримки МСБ, експорту та ін. Участь у заході взяли заступники Міністра Володимир Кузьо, Тарас Качка, Олексій Соболев, Тетяна Бережна.

«Уряд України вдячний Європейському Союзу за виділений нещодавно пакет допомоги в розмірі 50 млрд євро, які будуть закладені на реалізацію програми Ukraine Facility на найближчі 4 роки. Повний драфт програми вже готовий, і зараз триває тріалог між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом щодо його остаточного затвердження. На сьогодні План включає 144 показники, 45 з яких будуть досягнуті у 2024 році», - зазначила Юлія Свириденко.

Реалізація коштів в рамках Ukraine Facility відбуватиметься за трьома компонентами: пряма підтримка бюджету – 39 млрд євро, спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 8 млрд євро, технічна підтримка та покриття відсотків за кредитами в рамках програми – 3 млрд євро. У 2024-му році Україна розраховує отримати перші 18 млрд євро.

Українська сторона розповіла про стратегічні проекти Мінекономіки на поточний рік, серед яких – страхування інвестицій (включаючи військові ризики), залучення інвестицій (донорських та внутрішніх) для відновлення приватного бізнесу, реформа державної власності, програми підтримки МСБ, гуманітарне розмінування, єОселя, модернізація ринку праці, Угода ACAA («промисловий безвіз») та ін.

Європейську сторону поінформували про роботу із залучення інвестицій в українську економіку. Так, робота ведеться у напрямку структурованого залучення фінансування в рамках Пілару 2 Ukraine Facility для реалізації інвестиційних проектів українських та міжнародних інвесторів у пріоритетні галузі економіки, розвиток агенції з залучення інвестицій тощо.

Також представники Мінекономіки розповіли про пріоритети Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року, мета якої розв'язання нагальних проблем МСБ, які стосуються доступу до фінансування, перебоїв з логістикою, зниження купівельної спроможності та нестачі кваліфікованих кадрів. Зокрема, європейську делегацію повідомили про зусилля Уряду, направлені на оптимізацію підтримки бізнесу в Україні, включно з програмою доступного кредитування «5-7-9», а також на збільшення рівня підтримки середніх і великих підприємств, включаючи проекти зі значними інвестиціями, індустріальні парки, важливих експортерів, переробні підприємства.

Крім того, у співпраці з ЄС буде активізована робота з інформування українського малого і середнього бізнесу про можливості в рамках програми «Єдиний ринок», сприяння доступу бізнесу до структурних фондів ЄС та ініціативи «EU for Ukraine», проектів «EYE4Ukraine» та «Mobilitas 4 Ukraine» та інших ініціатив.

Сторони також обговорили питання зовнішньої політики та інтеграцію до ринку ЄС. Йшлося про призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 2024 року, посилення українського експортного потенціалу, визначення можливостей пільгового експорту вітчизняних товарів на перспективні зовнішні ринки та залучення українських виробників до європейських та трансрегіональних ланцюжків доданої вартості, виконання заходів Плану пріоритетних дій щодо впровадження Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі Україна-ЄС на 2023-2024 роки.

ІЦ УАК за матеріалами Ради ЄС, Твіттеру президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн і Мінекономіки України

agroconf.org





Схожі новини
  • Новим механізмом підтримки України з боку ЄС стане створення Українського фонду
  • Саміт Євроради: лідери ЄС узгодили пакет допомоги Україні на €50 млрд
  • Рада ЄС розпочне переговори з Європарламентом про створення програми Ukraine Facility
  • У Мінекономіки відбулися консультації з ЄС щодо інвестиційної рамкової програми (Ukraine Investment Framework) у межах Ukraine Facility
  • Мінагрополітики та Світовий банк підписали Угоду про підтримку та відновлення сільського господарства України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.