"Ми домовилися, що молокопереробні підприємства централізують пільгові 1,5 млрд. грн. акумульованого ПДВ для організації заготівельних кооперативів", - повідомив голова Мінагропроду Микола Присяжнюк. Він не уточнив, коли у відомстві будуть домагатися переорієнтації субсидування. Але це займе не менше року, виходячи з того, як народні обранці змінювали аналогічне законодавство із субсидування виробників у минулому році.
Сама по собі ідея створення неприбуткових кооперативів, у які будуть об'єднуватися виробники молока, вигідна і їм самим, і переробникам. "Цим шляхом пішли всі розвинені країни - США, ЄС", - розповідає президент Асоціації виробників молока (АПМ) Андрій Дикун. Виробникам кооператив забезпечить прогнозований збут продукції і допомогу в організаційних питаннях співпраці з переробниками. Останні в особі кооперативу матимуть прогнозованих постачальників сировини. Президент Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський давно домагається того, щоб в країні були створені зазначені кооперативи. Ініціатива покликана стабілізувати молочний ринок від занадто великих цінових перекосів, і вигідна передусім переробникам, які страждають від нестачі якісної сировини. Якщо уряд перенаправить дотації на кооперативи, це буде хорошим стимулом для їх створення. Але проблеми приховані в іншому.
"Згідно з існуючим законодавством, об'єднатися в кооперативи зможуть лише приватні господарства, населення. У цьому випадку вони можуть розраховувати на отримання дотацій через кооператив як фізособа. Створення неприбуткових кооперативів фермерськими та сільськогосподарськими підприємствами апріорі неможливо, оскільки вони відразу ж повинні будуть платити податки, які нівелюють дотації", - нарікає Андрій Дикун.
За його словами, виходить, що цей прошарок виробників молока просто не зможе користуватися дотаціями держави, в той час як саме промислове виробництво молока заохочується у всіх розвинених країнах світу.
"У нас населення виробляє 80% молока не від хорошого життя - люди займаються цим не як бізнесом, а щоб прогодувати себе і не обтяжувати державу виплатами з безробіття. Хіба може держава покладатися на пенсіонерів, які розводять корів, як на повноцінну молочну галузь? Ні, звичайно. Безумовно, їм треба допомогти, але, в першу чергу, потрібно стимулювати промислове виробництво молока. Це майбутнє України", - вважає Дикун.
В Україні промислові виробники молока забезпечують 50% сировини, що надходить на переробку, або 2 млн. т щорічно. В даний час вже створені кооперативи такими компаніями, як "Данон", "Терра Фуд", "Мілкіленд", що забезпечують постачання сировини переробникам на рівні 1%, розповідає Андрій Дикун. А створення будь-яких громадських об'єднань в галузі виробництва молока та м'яса знаходиться під пильною увагою податкових органів, що також вимагає законодавчих змін.
Аж ніяк не всі переробники молока згодні з паном Присяжнюком в тому, що потрібно віддати пільговий ПДВ кооперативам. "Досвід субсидування кооперативів ми вже мали після розвалу колгоспів. Це ніяк не вплинуло на якість і кількість молочної сировини. Посудіть самі: зараз дотації виплачуються безпосередньо виробникам молока переробниками. Якщо їх віддадуть кооперативам, вийде, що гроші отримають посередники. У чому вигода цієї схеми? Навряд чи вона буде мати місце в цьому випадку", - повідомили на ВАТ "Канівський маслосирзавод" ("Клуб сиру"). На підприємстві запевняють, що повноваження з виплати дотацій дозволяють підприємству досягти потрібної якості закуповуваної сировини. "Ми купуємо молоко в фермерському господарстві, і якщо надійшов сигнал про наявність проблеми, ми відразу ж вирішуємо її через ветеринара цього господарства", - кажуть на ВАТ.
У той же час ситуація на ринку ускладнюється. Всупереч заявам чиновників про стабілізацію цін на молоко, вони продовжують знижуватися. За даними Milkua.info, станом на 15 травня, закупівельна вартість молока у сільгосппідприємств становила в середньому 2,70 грн./л, у населення - 1,90, що не дозволяє говорити про вигідність цього бізнесу.
"Галузі необхідний системний підхід, орієнтований на всіх учасників ринку. Вибіркові подачки ситуацію не виправлять", - вважає пан Дикун. Він же пропонує чиновникам втрутитися в політику формування цін з боку переробників і мереж. "Виробники цільномолочної продукції безпідставно завищують вартість продукції, чим збіднюють як виробників молока, так і населення. В даний час в Україні безпрецедентно низькі ціни на молоко при закупівлі і безпрецедентно високі на готову молочну продукцію в супермаркетах", - вважає експерт.