З м'ясом, картоплею та сиром, з ягодами та фруктами - такими варениками ласували у Луцьку. Там влаштували перший фестиваль цього українського наїдку.
Волинянка Тетяна Бринчук хоч знаний і шанований кулінар, утім, каже, їй довелося знову повертатися до книжок. Рецепти вареників вишукувала у спеціальній літературі.
Тетяна Бринчук, шеф-кухар: "В нас є старовинні рецепти - капуста квашена і чорнослив. В літературі читали, випробували смак - дуже смачно. І приготували".
З картоплею та грибами, вишнею та чорницею, бринзою, маком та чорносливом, і навіть рибою. Загалом, близько чотирьох десятків рецептів вареників представили кулінари. Вони змагалися не лише оригінальністю начинки, але й розмірами. Валентин Прісний презентує вареник з картоплею, вагою більше 8 кілограмів, і найменший - кількасантиметровий.
Валентин Прісний, шеф-кухар: "Найменші варенички - в них половина рисового зернятка. Цей великий було готувати легше, ніж ті маленькі. Бо тут потрібна копітка робота. А великий - легко ліпиться і вариться".
Поласувати варениками вишикувалися охочі.
Фестиваль вареника у Луцьку влаштували вперше. Тож для гостей влаштували майстер-класи, конкурси та забави. Організатори розповідають: свято не лише розважальне, але й просвітницьке.
Валерій Пельц, організатор фестиваля вареника: "Це дійсно є популяризація для нашої молоді. Бо вони ж думають, що вареники є з картоплею, вишнями та чорницями, і на тому все закінчуєтсья. Але якщо подивитися в історію, то дійсно є 90 видів вареників".
Кульмінація свята - подарунок від місцевої кондитерської фабрики: 16-кілограмовий торт у вигляді вареника.
Петро Веремійчук, представник кондитерської фабрики: "Торт трюфельный, с нежным масляным кремом и, что необыкновенно для трюфеля, положили вишни. То есть, чтобы подчеркнуть, что вареник с вишней. То есть, украинский национальный десерт".
Десертний вареник розібрали за 10 хвилин. Організатори обіцяють: фестиваль вареника буде традиційним.