Закуплені до Держрезерву м’ясні консерви зі свинини, яку було вилучено з 10-кілометрової зони навколо вогнища африканської чуми свиней, є цілковито безпечними. Адже вся сировина, з якої виготовляють м’ясні консерви, проходить обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу. Про це повідомляють в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі.
«Вилучення та забій тварин із першої загрозливої зони в Приморському районі Запорізької області здійснюється під контролем державної служби ветеринарної медицини. Своєю чергою, сировина для виготовлення м’ясних консервів проходить обов’язкову ветеринарно-санітарну експертизу, а отримана з неї продукція є цілком безпечною», − інформують в Держветфітослужбі.
У відомстві роз’яснюють, що одразу після виявлення спалаху АЧС в селі Комишуватка з метою недопущення поширення збудника хвороби було знищено все поголів’я свиней, проведено механічне очищення та дезінфекція приміщень і 49 подвір’їв.
Окрім того, з 6 серпня розпочалося вивезення свиней з першої загрозливої зони на підприємства, визначені для переробки свинопоголів’я. Так, станом на 30 жовтня 1010 голів свиней вивезено для переробки на м’ясні консерви, а 353 голови некондиційного поголів’я направлено на утилізацію на Токмацький ветсанзавод.
Представники Держветфітослужби наголошують, що в першій загрозливій зоні не було і немає жодної хворої на африканську чуму свиней тварини. Станом на 30 жовтня нових випадків захворювання не зареєстровано.