Свинопоголів’я, яке відправлялося на переробку із зони спалаху АЧС не мало симптомів захворювання та будь-яких патологоанатомічних змін, що могла б засвідчити ветеринарно-санітарна експертиза. Окрім того з туш вилучених на забій тварин виготовлялися виключно варені вироби, а переробка здійснювалася під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини. Тому Держветфітослужба повідомляє, що м’ясні консерви, вироблені з вилученого поголів’я свиней, є абсолютно безпечними.
«Усе поголів’я свиней, яке утримувалося у 10-кілометровій зоні навколо спалаху АЧС, не мало симптомів захворювання на АЧС та будь-яких патологоанатомічних змін, пов’язаних з цією хворобою. Вилучені тварини, які відправлялися на переробні підприємства, проходили обов’язкове дозабійне та післязабійне інспектування, а весь автотранспорт, яким вивозяться свині на переробні підприємства, супроводжувався працівниками ветеринарної медицини та співробітниками ветеринарної міліції», - роз’яснюють у Держветфітослужбі.
У відомстві інформують, що тварини направлялися на забій лише після проведення клінічного огляду та за наявності супровідного документа. А забій та переробка свиней на ТОВ «Бердянські ковбаси» здійснювався під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини. З вилученого та направленого на переробні підприємства поголів’я виготовлялися лише варені консерви.
Також у Держветфітослужбі наголошують, що свині у населення закуповувалися з розрахунку за 1 кг живої ваги, а не за 1 кг м’яса, як повідомлялося у деяких мас-медіа.
Нагадаємо, що одразу після виявлення спалаху АЧС в селі Комишуватка було своєчасно проведено всі необхідні заходи, що дало змогу локалізувати джерело інфекції та не допустити її поширення.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше