Свинопоголів’я, яке відправлялося на переробку із зони спалаху АЧС не мало симптомів захворювання та будь-яких патологоанатомічних змін, що могла б засвідчити ветеринарно-санітарна експертиза. Окрім того з туш вилучених на забій тварин виготовлялися виключно варені вироби, а переробка здійснювалася під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини. Тому Держветфітослужба повідомляє, що м’ясні консерви, вироблені з вилученого поголів’я свиней, є абсолютно безпечними.
«Усе поголів’я свиней, яке утримувалося у 10-кілометровій зоні навколо спалаху АЧС, не мало симптомів захворювання на АЧС та будь-яких патологоанатомічних змін, пов’язаних з цією хворобою. Вилучені тварини, які відправлялися на переробні підприємства, проходили обов’язкове дозабійне та післязабійне інспектування, а весь автотранспорт, яким вивозяться свині на переробні підприємства, супроводжувався працівниками ветеринарної медицини та співробітниками ветеринарної міліції», - роз’яснюють у Держветфітослужбі.
У відомстві інформують, що тварини направлялися на забій лише після проведення клінічного огляду та за наявності супровідного документа. А забій та переробка свиней на ТОВ «Бердянські ковбаси» здійснювався під контролем фахівців державної служби ветеринарної медицини. З вилученого та направленого на переробні підприємства поголів’я виготовлялися лише варені консерви.
Також у Держветфітослужбі наголошують, що свині у населення закуповувалися з розрахунку за 1 кг живої ваги, а не за 1 кг м’яса, як повідомлялося у деяких мас-медіа.
Нагадаємо, що одразу після виявлення спалаху АЧС в селі Комишуватка було своєчасно проведено всі необхідні заходи, що дало змогу локалізувати джерело інфекції та не допустити її поширення.