Аграрний тиждень. Україна
» » Місія житниці світу (журналістські нотатки про офіційну подію)
» » Місія житниці світу (журналістські нотатки про офіційну подію)

    Місія житниці світу (журналістські нотатки про офіційну подію)


    Урочисте відкриття ювілейної ХХ Міжнародної виставки-ярмарку «АГРО-2008» відбулося в Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» у Києві. З вітальним словом до сотень учасників цієї події звернувся міністр аграрної політики України Юрій Мельник. Настрій у Юрія Федоровича був піднесений. На полях України дозріває чи не найбільший за останні десятиліття урожай. Здавалося, що сама природа нарешті згадала про трударів українського села й вирішила щедро нагородити їх за невтомну працю.

    Вражають і масштаби презентованої ювілейної виставки. Свої досягнення, за словами міністра, демонструватимуть близько 2100 вітчизняних та 200 іноземних експонентів з Росії, Білорусі, Польщі, Італії, Австрії, Литви, Китаю, Данії, Німеччини, Іспанії, Ізраїлю, Фінляндії, Великої Британії, Чехії, Нідерландів, Бразилії, Ірану, Молдови, Грузії, США, ПАР та інших країн. А ще вчора тих, українських виробників сільськогосподарської галузі, кому було що показати, нараховувалося не більше десяти. Тепер вагомі здобутки є в усіх регіонах України. На «Агро-2008» презентуватимуть понад 270 зразків найсучаснішої техніки й обладнання для виконання всього комплексу робіт в рослинництві, тваринництві, птахівництві, промисловості, що переро***є продукцію АПК. Відвідувачів чекають небачені досі новинки.

    І дійсно, коли наступного дня на території Національного комплексу «Експоцентр України» все це можна було побачити, ми , журналісти «Аграрного тижня. Україна» шкодували, що не маємо вертольоту, щоб з висоти хоча б кількох сотень метрів відзняти й показати вам те величезне море техніки, що буквально «затопило» всі майдани колишнього ВДНГ...

    Але повернімося до «Українського дому», в якому вирувало передчуття непересічної події. Вже на півдні України розпочалися жнива. Перший сніп щедрого врожаю з ланів Одещини доставлено на свято. До зали заходить Премєр-Міністр України Юлія Тимошенко. Автору цих рядків уперше довелося наочно й зблизька бачити відому українську державну лідерку, про яку в засобах масової інформації побутують вельми неоднозначні оцінки. Пробачте, дозволю собі поділитися першими враженнями. Мені за п’ятнадцять років журналістської діяльності доводилося зустрічатися з багатьма високими політиками й державними діячами. Були серед них і відверто пихаті особи, що «під ногами землі не бачать», а без папірця й слова вимовити не можуть. Спілкувався й з доволі відомими особистостями, які ніколи «не задирають носа», вміють показати ґречність і в розмові, й в одязі. До речі, може, як чоловік я й не дуже розбираюся в жіночому одязі, але біла сукня Юлії Володимирівни (в якій вона була на урочистому відкритті «АГРО-2008»), їй дуже пасувала. Стильно, зі смаком й без нагромадження «зайвих деталей».  

    Насамперед Премєр-міністру урочисто вручили перший сніп нового врожаю. Перед тим, як викласти власне виступ Юлії Володимирівни, поділюся своїм враженням від того, як саме вона говорила. Насправді Прем’єр-міністр України добре відчуває аудиторію. Створювалося враження, що Юлія Володимирівна водночас і говорить, і слухає, і чує. Можна погоджуватися чи не погоджуватися зі змістом того, що вона казала, з її судженнями, оцінками. Та не можна не визнати: вона володіє темою, володіє предметом і словом, знає, про що говорить.

    Погодьтеся, проблеми аграрної галузі є доволі специфічними й багатогранними, не кожен дипломований фахівець може в них розібратися. Юлія Володимирівна імпровізувала, рідко заглядаючи в папірець. Наводила факти, апелювала багатьма цифрами, при тому добре орієнтуючись в аграрній лексиці.

    «Ми всі дуже сподіваємося на те, що цього року врожай буде достойний України, - розпочала свій виступ Прем’єр-міністр. – І крок за кроком Україна буде відновлювати славне ім’я житниці не тільки регіону, але й світу. Ви знаєте, що сьогодні в світі існує дві тенденції – значне подорожчання продуктів харчування й чималий їх дефіцит. І сьогодні весь світ з увагою дивиться на Україну, тому що ми далеко не до кінця ще використали свої ресурси, можливості й резерви. Але я, як і ви, вірю в те, що цей рік, коли ми очікуємо зібрати майже вдвічі більший, ніж торік, урожай, мусить стати переламним, як у розвитку аграрного сектору України, так і в очікуваннях, що світ має від нас.

    А задовольнити такі очікування – велика місія України. Я розумію, що політичні події, які відбуваються в нашій державі, й в середині України, й ззовні виглядають достатньо бурхливо, я би так сказала, жваво. Але це не заважає нам працювати й робити ті кроки для поступу, що Україна має робити. По-перше, Україна, нарешті, переломила тенденцію падіння ВВП, що була властива протягом останніх років. І сьогодні, за підсумками роботи нашого Уряду за п’ять останніх місяців ми маємо зростання темпів ВВП – 6, 2 відсотки. Це один з найкращих показників серед країн СНД. У цьому місяці ми вперше констатували, що в порівнянні з минулим місяцем інфляційні процеси, які не від України залежать, а є реальністю життя всього світу, зменшилися в 2,5 рази. А наступного місяця ми очікуємо практично повне зупинення інфляції, як і обіцяв Уряд.

    У той же час реальні доходи домогосподарств зросли на 17, 7%. В аграрному секторі ще є багато над чим працювати, й ми визначили 5 пріоритетів. Перший – якість нашої землі. Це насамперед захист, збереження й примноження родючості ґрунтів. І ми все для цього робимо. Другий – створення інвестиційного належного клімату в аграрній сфері. Третій – побудова сучасної ринкової структури, щоб аграрії могли реалізувати за справжньою ринковою ціною всі продукти своєї праці. Четвертий – створення сучасної селекційної бази в аграрному секторі, адже без цього неможливо організувати й налагодити високопродуктивне виробництво сільськогосподарської продукції. Пятий – налагодження виробництва альтернативних видів палива, але без руйнації загальних пропорцій і стандартів агропромислового комплексу. І якщо ми це все зробимо – то досягнемо гідного заможного життя на селі, життя, якого люди вже зачекалися.

      У порівнянні з минулим роком ми на 38% збільшили видатки з бюджету на аграрну галузь. Це майже 4 мільярди гривень. Але й цього недостатньо. І ми, разом з народними депутатами, що опікуються аграрним сектором, докладемо всіх зусиль, щоб ще істотніше збільшити фінансування сільського господарства.

    Я хотіла би звернути особливу увагу на соціальний розвиток села. Ми віддали цього року на соціальну сферу майже в 14 разів більше фінансових ресурсів, ніж минулого. Це сухі цифри, але вони багато про що говорять. Мільярд гривень виділено на рослинництво. В 1,5 рази збільшено видатки на здешевлення відсотків по кредитах. Підкреслю, що наша мета, щоб аграрний сектор розвивався ринково, й здешевлення відсотків по кредитах має стати надійною підтримкою господарствам. Мінімум вартості кредитів!

    Щодо ПДВ – або зберегти пільговий режим, або повернути селу в повному обсязі все, що стосується податку на додану вартість. (Оплески. -Прим. авт.)

     Цього року для закупівлі зерна в державний продовольчий резерв через Аграрний фонд буде виділено 1,6 мільярди, що в 2,7 разів більше, ніж минулого року.

    У тваринництві, для всіх без виключення підприємств, що налагоджуватимуть крупнотоварне виробництво, будуватимуть нові комплекси – 100% вартості кредитів здешевлюватимемо повністю.

     На часі й скасуванням ПДВ та мита для племінної худоби. Це означає надання можливості безперешкодно ввозити саме той товар, завдяки якому тваринництво зможе розвиватися успішно. Такий самий порядок запровадимо й для техніки, для всіх без виключення продуктів машинобудування, які потрібно завезти в Україну, щоб обладнати підприємства, щоб дати їм життя. (Оплески. - Прим. авт.)

    Уряд є абсолютно надійним партнером села. Нам треба сконсолідувати всі свої зусилля з усіма аграріями, з Верховною Радою, щоб показати, що Україна зможе виконувати свою прекрасну й велику місію – бути житницею світу з найкращими стандартами».

    Насамкінець Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко високо оцінила важливість ювілейної ХХ Міжнародної виставки-ярмарку «АГРО-2008» для піднесення аграрної галузі України й побажала всім її учасникам успіхів.

    Як бачите, у виступі Юлії Володимирівни немає політичних оцінок. Вона не згадувала про стосунки зі своїми колегами по владному корпусу. Вона говорила про стратегію розвитку сільського господарства України, чітко окреслюючи найближчі плани й кроки. І як це добре, що говорячи про місію України-годувальниці, вірячи в цю місію, ми вміємо не помічати й обходити якісь несуттєві дрібниці й упередження, що інколи заважають нам усім разом рухатися до обраної мети.

                                                            Володимир ШАПОВАЛОВ  

     





    Схожі новини
  • Аграрний сектор виходить на передові ролі в економіці України, - Сергій Арбузов
  • Протягом минулого року залучення інвестицій у вітчизняний АПК збільшилося на 5,3%
  • Глава держави взяв участь у відкритті XXV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2013»
  • Завтра в Києві стартує найбільша агровиставка України
  • Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Місія житниці світу (журналістські нотатки про офіційну подію)


Урочисте відкриття ювілейної ХХ Міжнародної виставки-ярмарку «АГРО-2008» відбулося в Центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» у Києві. З вітальним словом до сотень учасників цієї події звернувся міністр аграрної політики України Юрій Мельник. Настрій у Юрія Федоровича був піднесений. На полях України дозріває чи не найбільший за останні десятиліття урожай. Здавалося, що сама природа нарешті згадала про трударів українського села й вирішила щедро нагородити їх за невтомну працю.

Вражають і масштаби презентованої ювілейної виставки. Свої досягнення, за словами міністра, демонструватимуть близько 2100 вітчизняних та 200 іноземних експонентів з Росії, Білорусі, Польщі, Італії, Австрії, Литви, Китаю, Данії, Німеччини, Іспанії, Ізраїлю, Фінляндії, Великої Британії, Чехії, Нідерландів, Бразилії, Ірану, Молдови, Грузії, США, ПАР та інших країн. А ще вчора тих, українських виробників сільськогосподарської галузі, кому було що показати, нараховувалося не більше десяти. Тепер вагомі здобутки є в усіх регіонах України. На «Агро-2008» презентуватимуть понад 270 зразків найсучаснішої техніки й обладнання для виконання всього комплексу робіт в рослинництві, тваринництві, птахівництві, промисловості, що переро***є продукцію АПК. Відвідувачів чекають небачені досі новинки.

І дійсно, коли наступного дня на території Національного комплексу «Експоцентр України» все це можна було побачити, ми , журналісти «Аграрного тижня. Україна» шкодували, що не маємо вертольоту, щоб з висоти хоча б кількох сотень метрів відзняти й показати вам те величезне море техніки, що буквально «затопило» всі майдани колишнього ВДНГ...

Але повернімося до «Українського дому», в якому вирувало передчуття непересічної події. Вже на півдні України розпочалися жнива. Перший сніп щедрого врожаю з ланів Одещини доставлено на свято. До зали заходить Премєр-Міністр України Юлія Тимошенко. Автору цих рядків уперше довелося наочно й зблизька бачити відому українську державну лідерку, про яку в засобах масової інформації побутують вельми неоднозначні оцінки. Пробачте, дозволю собі поділитися першими враженнями. Мені за п’ятнадцять років журналістської діяльності доводилося зустрічатися з багатьма високими політиками й державними діячами. Були серед них і відверто пихаті особи, що «під ногами землі не бачать», а без папірця й слова вимовити не можуть. Спілкувався й з доволі відомими особистостями, які ніколи «не задирають носа», вміють показати ґречність і в розмові, й в одязі. До речі, може, як чоловік я й не дуже розбираюся в жіночому одязі, але біла сукня Юлії Володимирівни (в якій вона була на урочистому відкритті «АГРО-2008»), їй дуже пасувала. Стильно, зі смаком й без нагромадження «зайвих деталей».  

Насамперед Премєр-міністру урочисто вручили перший сніп нового врожаю. Перед тим, як викласти власне виступ Юлії Володимирівни, поділюся своїм враженням від того, як саме вона говорила. Насправді Прем’єр-міністр України добре відчуває аудиторію. Створювалося враження, що Юлія Володимирівна водночас і говорить, і слухає, і чує. Можна погоджуватися чи не погоджуватися зі змістом того, що вона казала, з її судженнями, оцінками. Та не можна не визнати: вона володіє темою, володіє предметом і словом, знає, про що говорить.

Погодьтеся, проблеми аграрної галузі є доволі специфічними й багатогранними, не кожен дипломований фахівець може в них розібратися. Юлія Володимирівна імпровізувала, рідко заглядаючи в папірець. Наводила факти, апелювала багатьма цифрами, при тому добре орієнтуючись в аграрній лексиці.

«Ми всі дуже сподіваємося на те, що цього року врожай буде достойний України, - розпочала свій виступ Прем’єр-міністр. – І крок за кроком Україна буде відновлювати славне ім’я житниці не тільки регіону, але й світу. Ви знаєте, що сьогодні в світі існує дві тенденції – значне подорожчання продуктів харчування й чималий їх дефіцит. І сьогодні весь світ з увагою дивиться на Україну, тому що ми далеко не до кінця ще використали свої ресурси, можливості й резерви. Але я, як і ви, вірю в те, що цей рік, коли ми очікуємо зібрати майже вдвічі більший, ніж торік, урожай, мусить стати переламним, як у розвитку аграрного сектору України, так і в очікуваннях, що світ має від нас.

А задовольнити такі очікування – велика місія України. Я розумію, що політичні події, які відбуваються в нашій державі, й в середині України, й ззовні виглядають достатньо бурхливо, я би так сказала, жваво. Але це не заважає нам працювати й робити ті кроки для поступу, що Україна має робити. По-перше, Україна, нарешті, переломила тенденцію падіння ВВП, що була властива протягом останніх років. І сьогодні, за підсумками роботи нашого Уряду за п’ять останніх місяців ми маємо зростання темпів ВВП – 6, 2 відсотки. Це один з найкращих показників серед країн СНД. У цьому місяці ми вперше констатували, що в порівнянні з минулим місяцем інфляційні процеси, які не від України залежать, а є реальністю життя всього світу, зменшилися в 2,5 рази. А наступного місяця ми очікуємо практично повне зупинення інфляції, як і обіцяв Уряд.

У той же час реальні доходи домогосподарств зросли на 17, 7%. В аграрному секторі ще є багато над чим працювати, й ми визначили 5 пріоритетів. Перший – якість нашої землі. Це насамперед захист, збереження й примноження родючості ґрунтів. І ми все для цього робимо. Другий – створення інвестиційного належного клімату в аграрній сфері. Третій – побудова сучасної ринкової структури, щоб аграрії могли реалізувати за справжньою ринковою ціною всі продукти своєї праці. Четвертий – створення сучасної селекційної бази в аграрному секторі, адже без цього неможливо організувати й налагодити високопродуктивне виробництво сільськогосподарської продукції. Пятий – налагодження виробництва альтернативних видів палива, але без руйнації загальних пропорцій і стандартів агропромислового комплексу. І якщо ми це все зробимо – то досягнемо гідного заможного життя на селі, життя, якого люди вже зачекалися.

  У порівнянні з минулим роком ми на 38% збільшили видатки з бюджету на аграрну галузь. Це майже 4 мільярди гривень. Але й цього недостатньо. І ми, разом з народними депутатами, що опікуються аграрним сектором, докладемо всіх зусиль, щоб ще істотніше збільшити фінансування сільського господарства.

Я хотіла би звернути особливу увагу на соціальний розвиток села. Ми віддали цього року на соціальну сферу майже в 14 разів більше фінансових ресурсів, ніж минулого. Це сухі цифри, але вони багато про що говорять. Мільярд гривень виділено на рослинництво. В 1,5 рази збільшено видатки на здешевлення відсотків по кредитах. Підкреслю, що наша мета, щоб аграрний сектор розвивався ринково, й здешевлення відсотків по кредитах має стати надійною підтримкою господарствам. Мінімум вартості кредитів!

Щодо ПДВ – або зберегти пільговий режим, або повернути селу в повному обсязі все, що стосується податку на додану вартість. (Оплески. -Прим. авт.)

 Цього року для закупівлі зерна в державний продовольчий резерв через Аграрний фонд буде виділено 1,6 мільярди, що в 2,7 разів більше, ніж минулого року.

У тваринництві, для всіх без виключення підприємств, що налагоджуватимуть крупнотоварне виробництво, будуватимуть нові комплекси – 100% вартості кредитів здешевлюватимемо повністю.

 На часі й скасуванням ПДВ та мита для племінної худоби. Це означає надання можливості безперешкодно ввозити саме той товар, завдяки якому тваринництво зможе розвиватися успішно. Такий самий порядок запровадимо й для техніки, для всіх без виключення продуктів машинобудування, які потрібно завезти в Україну, щоб обладнати підприємства, щоб дати їм життя. (Оплески. - Прим. авт.)

Уряд є абсолютно надійним партнером села. Нам треба сконсолідувати всі свої зусилля з усіма аграріями, з Верховною Радою, щоб показати, що Україна зможе виконувати свою прекрасну й велику місію – бути житницею світу з найкращими стандартами».

Насамкінець Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко високо оцінила важливість ювілейної ХХ Міжнародної виставки-ярмарку «АГРО-2008» для піднесення аграрної галузі України й побажала всім її учасникам успіхів.

Як бачите, у виступі Юлії Володимирівни немає політичних оцінок. Вона не згадувала про стосунки зі своїми колегами по владному корпусу. Вона говорила про стратегію розвитку сільського господарства України, чітко окреслюючи найближчі плани й кроки. І як це добре, що говорячи про місію України-годувальниці, вірячи в цю місію, ми вміємо не помічати й обходити якісь несуттєві дрібниці й упередження, що інколи заважають нам усім разом рухатися до обраної мети.

                                                        Володимир ШАПОВАЛОВ  

 





Схожі новини
  • Аграрний сектор виходить на передові ролі в економіці України, - Сергій Арбузов
  • Протягом минулого року залучення інвестицій у вітчизняний АПК збільшилося на 5,3%
  • Глава держави взяв участь у відкритті XXV Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2013»
  • Завтра в Києві стартує найбільша агровиставка України
  • Стратегічний початок зміни державної політики в галузі тваринництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.