У боротьбі за це почесне звання Бургос випередив ще одного фіналіста – місто Сьюдад-Реаль із сусіднього регіону Кастилія-Ла-Манча. Журі, до складу якого увійшли експерти ресторанного бізнесу та гастрономії, відзначили «амбітність, професіоналізм та інноваційність» представленого на конкурс проекту під гаслом «Їж, це Бургос».
Журі, зокрема, враховувало такі фактори, як створення гастрономічного руху Burgalés, безліч місцевих свят і ярмарків, а також вірність місцевим продуктам. Як нагадує Hosteltur, в 2012 році гастрономічною столицею Іспанії було місто Логроньо в регіоні Ла-Ріоха, сама ідея конкурсу та почесного звання належить Національній федерації ресторанного бізнесу та Іспанській федерації журналістів і письменників туристичної сфери.