Як у цьому році працювалося свиногосподарству, що входить до вертикально інтегрованої структури? Підсумками та планами ділився дирекор ТОВ «Прилуки-ГарантБуд» Дмитро Рожко.
ТОВ «Прилуки-ГарантБуд», що на Чернігівщині, вирощує товарних свиней у закритому циклі. Господарство утримує 750 свиноматок. До структури також належить м’ясопереробний напрям — ТОВ «ВПК “Прилуки-Агропереробка“».
«2021-ий не видався надто яскравим з огляду цін на продукцію. Крім цього, сподівалися, що ціни на зернові залишиться на рівні минулого року, проте наразі бачимо жвавий приріст котирувань на цьому ринку. Звичайно, виробникам хотілося б бачити, що ціни на свинину змінюються відповідно до зміни собівартості її виробництва. Проте знижена купівельна спроможність населення наразі не дозволяє цьому статися. Тож не можемо сказати, що рік був кращим за минулий.
З іншого боку, наше підприємство змогло досягти цільових показників як за кількістю, так і за якістю виробленої продукції. За деякими аспектами, фактичні результати навіть перевершили заплановане. Так, удосконалення системи менеджменту, запровадження CRM-системи та чіткого планування дало свої плоди. Ми посили кадровий склад новими спеціалістами, провели модернізацію та оптимізацію виробництва. Тож це дозволило нам дещо компенсувати несприятливі економічні обставини 2021-го.
Планів нарощувати виробничі потужності свинокомплексу у наступному році не маємо, хоча свинарство для нас залишається у пріоритеті. З іншого боку, зараз вдалий час, щоб звернути увагу на розвиток інших напрямів. Так, наша компанія диверсифікована — займаємося і м’ясопереробкою, і птахівництвом, і виробництвом та реалізацією комбікормів, а значить, нам є що розвивати. Тож наступного року, найімовірніше, збільшуватимемо потужності цих напрямів. Зокрема, плануємо запустити забійну дільницю для птиці та модернізувати забій для ВРХ та свиней. Крім того, хотіли б приділити більше уваги зовнішній торгівлі, адже у цьому вбачаємо чималі перспективи», — коментує Дмитро Рожко.
Відгуки інших операторів ринку свинини знайдете в грудневому номері журналу «Прибуткове свинарство» № 66, 2021.
Редакційну підписку можна оформити за номером +38 067 357 84 94 чи надіславши запит на е-пошту derkach_v@dykun.com.ua
Джерело: Pigua.info