Аграрний тиждень. Україна
» » Олександр Демидов: «Слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам».
» » Олександр Демидов: «Слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам».

    Олександр Демидов: «Слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам».


     

     

    Пшениця озима – основна зернова культура України. Підвищення урожайності та обсягів виробництва зерна за роками її вирощування є не лише пріоритетним завданням аграрного комплексу, а й основним науковим напрямом роботи науковців Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України. Попри значні досягнення миронівських науковців у галузі селекції вплив гідротермічних умов на зернову продуктивність пшениці озимої залишається надзвичайно вагомим. По деякі нюанси вирощування культури розповідає директор наукової установи Олександр Демидов.

     

     

     

    -             Олександре Анатолійовичу, як би Ви охарактеризували стан

    посівів пшениці озимої в умовах цього року.

     

     

    Глобальні кліматичні зміни та регіональні флуктуації погодних умов потребують запровадження заходів зі зниження їх негативного впливу на продуктивність рослин, коригування технологічного процесу вирощування даної культури. У таких умовах гарантоване збільшення виробництва зернової продукції неможливе без впровадження сучасних сортів, застосування нових адаптивних технологій вирощування, раціонального використання природно-кліматичних умов.

    Осіння вегетація 2017 р. пшениці м’якої озимої була досить складною і, багато в чому відрізнялася від інших років своєю посушливістю у період посівної компанії (вересень, жовтень). Однак відносно теплий осінній період і частина зимового дали змогу пізнім посівам «поліпшити» свій стан.

    В зимовий період цього року спостерігаємо коливання температурного режиму та нестійкий сніговий покрив. Загалом відсутність стійкого снігового покриву стала є вже певною закономірністю останніми роками. В цьому і полягає основна загроза – можливість вимерзання за різкого пониження температури за відсутності снігу, або ж утворення кірки при таненні снігу з послідуючим пониженням температури. Не зникає можливість і випрівання та вимокання посівів внаслідок сильних снігопадів та поступового танення снігу з утворенням «блюдець». Саме тому стан розвитку посівів пшениці м’якої озимої як в цьогорічних умовах, так і щороку, вимагає диференційного підходу як до проведення фізіолого-фенологічного спостереження в період зимового спокою, так і відпрацювання стратегії і тактики технологічного догляду у ранньо-весняний і весняний періоди вегетації культури. Станом на середину березня систематичні результати обстеження посівів озимих культур науковцями миронівського інституту свідчать, що більшість посівів (понад 85%) озимих зернових перебуває у доброму та задовільному стані.

     

     

    -             Чого очікувати аграріям навесні (прогноз, що може побачити на

    полі виробничник, яка може скластись ситуація)?

     

     

    Як бачимо зима ще не збирається здавати свої позиції і на найближчу декаду прогнозують повернення морозів та снігопади. Щодо реакції посівів на мінусові температури, доречно відмітити, що більшою холодостійкістю і морозостійкістю характеризуються посіви, розкущені з двома-трьома рівномірно розвинутими пагонами. Більш відчутно на негативні температури реагують посіви у фазі появи другого листка. У будь-якому випадку ми радимо виробничникам провести докладний моніторинг стану посівів, причому при відборі зразків рослин у березні слід звертати увагу, в першу чергу, не на те, чи відростає зелена маса рослини, а на кореневу систему. Якщо коренева система розвивається нормально та утворює вторинні корінці, значить, рослина житиме. Якщо ж листочки відростають, а корені слабкі - така рослина все одно загине.

    В цілому весняний період може принести ще багато «сюрпризів». Пам’ятаємо минулий рік з пізніми приморозками у травні на початку червня. Свою негативну роль може відіграти і весняно-літня посуха.
    Для максимального зниження негативної дії цих чинників безумовно необхідним є правильний вибір сортів і неухильне дотримання технології їх вирощування. В першу чергу, слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які на сьогодні поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам.


     

    -             Олександре Анатолійовичу, у зв’язку з цим, якими перевагами на

    сьогодні володіють сорти Миронівської селекції і чому українським аграріям варто на них звернути більшу увагу?

     

    За рівнем продуктивності та напрямом використання умовно сорти Миронівської селекції розподілені на кілька груп. Перша група – це короткостеблові, високоінтенсивні. За сприятливих кліматичних умов за інтенсивних технологій сорти цієї групи здатні сформувати високі врожаї понад 10 т/га. Лідери цієї групи сорти Світанок Миронівський, Горлиця миронівська, МІП Валенсія.

    Друга група сортів – середньорослі універсального використання. Їхня головна ознака – те, що в екстремальних умовах вирощування вони забезпечують отримання оптимальних урожаїв, не знижуючи різко нижнього порога продуктивності. Фактичний генетичний потенціал продуктивності сортів цієї групи становить до 10 т/га. Лідерами групи універсальних сортів є Мирлєна, Легенда Миронівська, Оберіг Миронівський, МІП Княжна, Трудівниця миронівська, Миронівська слава та МІП Вишиванка. Сорти універсального використання, поряд із спільними для цієї групи ознаками, мають відмінності і переваги. Так, сорти Мирлєна та Оберіг Миронівський забезпечують стабільні високі урожаї зерна високої якості в усіх зонах України. Цим сортам притаманна підвищена продуктивна кущистість (500-700 продуктивних пагонів на 1 м2). Сорти широко висівають у виробництві. Головна їхня ознака дуже висока виробнича пластичність.

    Сорти селекції Миронівського інституту Горлиця миронівська, МІП Валенсія, Мирлєна, МІП Вишиванка відповідають високим вимогам якості, вони чудові поліпшувачі якості. Борошно їх варто використовувати для випікання хліба високої якості.

    Останніми роками брак вологи, перенасичення сівозмін технічними культурами змушують використовувати пізні, за межами оптимальних, строки посіву. Ми створили сорти Миронівська слава, Трудівниця миронівська, МІП Княжна, МІП Вишиванка, які успішно витримують запізнілі строки сівби та забезпечують отримання задовільних урожаїв зерна.

    Маємо сорти із різним вегетаційним періодом. Такі ранньостиглі сорти, як Світанок Миронівський, Горлиця миронівська вдало поєднують ранньостиглість із високою продуктивністю та стійкістю до несприятливих чинників довкілля. Особливо увагу варто звернути на сорт європейського екотипу Світанок Миронівський, який у групі ранньостиглих сортів поєднує продуктивність з стійкістю до абіотичних та біотичних факторів зовнішнього середовища.

    Сорти селекції Миронівського інституту імені В.М. Ремесла НААН України мають високу екологічну пластичність і забезпечують отримання високих урожаїв якісного продовольчого зерна в усіх кліматичних зонах України. Вони підтверджують світовий досвід, який засвідчує, що екологічний тип сорту визначається кліматичною зоною, для якої селекціонер створює сорти.

     


     





    Схожі новини
  • Миронівські сорти повертаються на поля
  • Угорцям цікаві сорти зернових миронівської селекції
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • Київські пшениці на полях України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Олександр Демидов: «Слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам».


 

 

Пшениця озима – основна зернова культура України. Підвищення урожайності та обсягів виробництва зерна за роками її вирощування є не лише пріоритетним завданням аграрного комплексу, а й основним науковим напрямом роботи науковців Миронівського інституту пшениці імені В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України. Попри значні досягнення миронівських науковців у галузі селекції вплив гідротермічних умов на зернову продуктивність пшениці озимої залишається надзвичайно вагомим. По деякі нюанси вирощування культури розповідає директор наукової установи Олександр Демидов.

 

 

 

-             Олександре Анатолійовичу, як би Ви охарактеризували стан

посівів пшениці озимої в умовах цього року.

 

 

Глобальні кліматичні зміни та регіональні флуктуації погодних умов потребують запровадження заходів зі зниження їх негативного впливу на продуктивність рослин, коригування технологічного процесу вирощування даної культури. У таких умовах гарантоване збільшення виробництва зернової продукції неможливе без впровадження сучасних сортів, застосування нових адаптивних технологій вирощування, раціонального використання природно-кліматичних умов.

Осіння вегетація 2017 р. пшениці м’якої озимої була досить складною і, багато в чому відрізнялася від інших років своєю посушливістю у період посівної компанії (вересень, жовтень). Однак відносно теплий осінній період і частина зимового дали змогу пізнім посівам «поліпшити» свій стан.

В зимовий період цього року спостерігаємо коливання температурного режиму та нестійкий сніговий покрив. Загалом відсутність стійкого снігового покриву стала є вже певною закономірністю останніми роками. В цьому і полягає основна загроза – можливість вимерзання за різкого пониження температури за відсутності снігу, або ж утворення кірки при таненні снігу з послідуючим пониженням температури. Не зникає можливість і випрівання та вимокання посівів внаслідок сильних снігопадів та поступового танення снігу з утворенням «блюдець». Саме тому стан розвитку посівів пшениці м’якої озимої як в цьогорічних умовах, так і щороку, вимагає диференційного підходу як до проведення фізіолого-фенологічного спостереження в період зимового спокою, так і відпрацювання стратегії і тактики технологічного догляду у ранньо-весняний і весняний періоди вегетації культури. Станом на середину березня систематичні результати обстеження посівів озимих культур науковцями миронівського інституту свідчать, що більшість посівів (понад 85%) озимих зернових перебуває у доброму та задовільному стані.

 

 

-             Чого очікувати аграріям навесні (прогноз, що може побачити на

полі виробничник, яка може скластись ситуація)?

 

 

Як бачимо зима ще не збирається здавати свої позиції і на найближчу декаду прогнозують повернення морозів та снігопади. Щодо реакції посівів на мінусові температури, доречно відмітити, що більшою холодостійкістю і морозостійкістю характеризуються посіви, розкущені з двома-трьома рівномірно розвинутими пагонами. Більш відчутно на негативні температури реагують посіви у фазі появи другого листка. У будь-якому випадку ми радимо виробничникам провести докладний моніторинг стану посівів, причому при відборі зразків рослин у березні слід звертати увагу, в першу чергу, не на те, чи відростає зелена маса рослини, а на кореневу систему. Якщо коренева система розвивається нормально та утворює вторинні корінці, значить, рослина житиме. Якщо ж листочки відростають, а корені слабкі - така рослина все одно загине.

В цілому весняний період може принести ще багато «сюрпризів». Пам’ятаємо минулий рік з пізніми приморозками у травні на початку червня. Свою негативну роль може відіграти і весняно-літня посуха.
Для максимального зниження негативної дії цих чинників безумовно необхідним є правильний вибір сортів і неухильне дотримання технології їх вирощування. В першу чергу, слід орієнтуватись на вирощування вітчизняних сортів пшениці, які на сьогодні поєднують високу врожайність, якість і здатність протистояти несприятливим кліматичним умовам.


 

-             Олександре Анатолійовичу, у зв’язку з цим, якими перевагами на

сьогодні володіють сорти Миронівської селекції і чому українським аграріям варто на них звернути більшу увагу?

 

За рівнем продуктивності та напрямом використання умовно сорти Миронівської селекції розподілені на кілька груп. Перша група – це короткостеблові, високоінтенсивні. За сприятливих кліматичних умов за інтенсивних технологій сорти цієї групи здатні сформувати високі врожаї понад 10 т/га. Лідери цієї групи сорти Світанок Миронівський, Горлиця миронівська, МІП Валенсія.

Друга група сортів – середньорослі універсального використання. Їхня головна ознака – те, що в екстремальних умовах вирощування вони забезпечують отримання оптимальних урожаїв, не знижуючи різко нижнього порога продуктивності. Фактичний генетичний потенціал продуктивності сортів цієї групи становить до 10 т/га. Лідерами групи універсальних сортів є Мирлєна, Легенда Миронівська, Оберіг Миронівський, МІП Княжна, Трудівниця миронівська, Миронівська слава та МІП Вишиванка. Сорти універсального використання, поряд із спільними для цієї групи ознаками, мають відмінності і переваги. Так, сорти Мирлєна та Оберіг Миронівський забезпечують стабільні високі урожаї зерна високої якості в усіх зонах України. Цим сортам притаманна підвищена продуктивна кущистість (500-700 продуктивних пагонів на 1 м2). Сорти широко висівають у виробництві. Головна їхня ознака дуже висока виробнича пластичність.

Сорти селекції Миронівського інституту Горлиця миронівська, МІП Валенсія, Мирлєна, МІП Вишиванка відповідають високим вимогам якості, вони чудові поліпшувачі якості. Борошно їх варто використовувати для випікання хліба високої якості.

Останніми роками брак вологи, перенасичення сівозмін технічними культурами змушують використовувати пізні, за межами оптимальних, строки посіву. Ми створили сорти Миронівська слава, Трудівниця миронівська, МІП Княжна, МІП Вишиванка, які успішно витримують запізнілі строки сівби та забезпечують отримання задовільних урожаїв зерна.

Маємо сорти із різним вегетаційним періодом. Такі ранньостиглі сорти, як Світанок Миронівський, Горлиця миронівська вдало поєднують ранньостиглість із високою продуктивністю та стійкістю до несприятливих чинників довкілля. Особливо увагу варто звернути на сорт європейського екотипу Світанок Миронівський, який у групі ранньостиглих сортів поєднує продуктивність з стійкістю до абіотичних та біотичних факторів зовнішнього середовища.

Сорти селекції Миронівського інституту імені В.М. Ремесла НААН України мають високу екологічну пластичність і забезпечують отримання високих урожаїв якісного продовольчого зерна в усіх кліматичних зонах України. Вони підтверджують світовий досвід, який засвідчує, що екологічний тип сорту визначається кліматичною зоною, для якої селекціонер створює сорти.

 


 





Схожі новини
  • Миронівські сорти повертаються на поля
  • Угорцям цікаві сорти зернових миронівської селекції
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • ДЕНЬ ПОЛЯ «Сучасні сорти зернових культур та особливості технології їх вирощування».
  • Київські пшениці на полях України

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.