Аграрний тиждень. Україна
» » » У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му
» » » У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му

    У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му


    У 2018 році спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 163 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких захворіло 1899 осіб, у тому числі 1029 дітей (66,8%).

    На цьому наголосила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко.

    У 2018 році змінилася етіологічна структура спалахів: у 2017 році на першому місці були спалахи вірусної етіології (рота, норавіруси) – 49 (30,1%), а у 2018 році збільшилася кількість спалахів, які викликані сальмонелами –53 (32,5%) проти 38 спалахів у попередньому році), спалахів вірусної етіології зареєстровано 44 (27%). За 2018 рік іншими бактеріальними збудниками викликано 25 (15,3%) спалахів, проти 33 (20,2%) у 2017 році, вірусами гепатиту А – 21 (12,9%) проти 26 (16%) спалахів, 2 спалахи викликано шигеллами, що на рівні попереднього року. У 18 випадках збудника не встановлено (11%).

    Найбільша кількість спалахів зареєстровано в організованих дитячих колективах, проте їх кількість дещо зменшилася порівняно із 2017 роком, зокрема зареєстровано 89 спалахів, що складає 54,6% від загальної кількості спалахів, при яких постраждало 819 осіб, у тому числі 752 дитини проти 103 спалахів (63%) у 2017 році (1323 особи, у тому числі 1228 дітей).

    У 2018 році зареєстровано 51 спалах ГКІ, які пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, внаслідок яких захворіли 743 особи, у тому числі 138 дітей (18,6 %).

    Серед населення у побуті зареєстровано 23 спалахи, під час яких постраждало 337 осіб, з них 139 дітей (41, 2%) проти 26 спалахів у 2017 році, під час яких постраждало 371 особи, з них 148 дітей (39%). Передача збудників інфекції найчастіше відбувалася харчовим 74 (45,4%) та контактно-побутовим шляхами 64 (39,3%).

    Причини та фактори передачі не встановлено у 17 випадках (10,4%).

    Забруднена вода стала причиною 6 спалахів, у тому числі один був пов’язаний із водою відкритих водоймищ (постраждало 220 осіб, з них 121 дитина) проти 7-ми спалахів у 2017 році ( 295 осіб, з них 151 дитина).

    Всього у 2018 році лабораторії, що перебувають у сфері управління Держпродспоживслужби, дослідили 12921 проб води питної централізованих джерел водопостачання та 6660 проб води питної децентралізованих джерел водопостачання.

    За результатами проведених досліджень не відповідало вимогам законодавства 10,7 тис. (5,2%) проб питної води (у 2017 році - 6,2 тис проб (4,4%)), у тому числі 1,15 тис. проб води питної централізованих джерел водопостачання, майже 2 тис. проб води питної децентралізованих джерел водопостачання.

    Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби у 2018 році розслідували 81 випадок захворювання на ботулізм (постраждало 92 особи). У 2017 році було розслідувано 88 випадків захворювань на ботулізм (постраждало102), серед яких 58 пов’язано із вживанням рибних продуктів, у тому числі 29 випадків з промисловим виробництвом.

    У 2018 році більша частина рибної продукції, з якою пов’язані захворювання, була приготована самостійно або придбана у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. За результатами розслідування цих випадків походження рибної продукції вдалося встановити лише у 4-х випадках, в інших випадках документи на продукцію не представлено або сфальсифіковано.

    У зв’язку із порушеннями, встановленими при розслідуванні спалахів та харчових отруєнь, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, тимчасово призупинялось функціонування 95 об’єктів, складено 90 протоколів про накладання штрафів, вилучено з реалізації близько 670 кг небезпечної продукції, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 посадових осіб, відсторонено від роботи 53 працівника. Керівникам об’єктів надано 270 приписів, пропозицій, розпоряджень щодо усунення виявлених порушень.

    За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби питання щодо виникнення спалахів розглядалося на 61 засіданні комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, нарадах державних адміністрацій.

    У зв’язку з тим, що у літній період спостерігалася неблагополучна епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, у тому числі пов’язаної із вживанням їжі швидкого приготування та з метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації Головою Держпродспоживслужби було видано відповідне доручення.

    Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби в регіонах видано накази щодо попередження епідемічних ускладнень та ініційовано перед органами місцевого самоврядування створення робочих груп із залученням зацікавлених служб та відомств щодо проведення моніторингу та обстеження місць продажу харчових продуктів, недопущення реалізації продуктів харчування у невстановлених місцях.

    За інформацією територіальних органів було обстежено біля 4 тисяч місць продажу харчових продуктів, майже у третині - реалізація продуктів здійснювалась з порушенням вимог законодавства. Після проведення моніторингових обстежень, фахівцями Держпродспоживслужби приймалось рішення про здійснення позапланових перевірок тих операторів ринку, діяльність яких могла призвести до ускладнення епідситуації.

    Під час перевірок найчастіше виявлялися наступні порушення: відсутність державної реєстрації операторів ринку; незадовільний санітарно-технічний стан приміщень; відсутність проточної гарячої та холодної води, системи водовідведення; не дотримувався температурний режим при зберіганні продуктів; для виготовлення страв використовувались продукти харчування (сировина) невідомого походження, без супровідних документів; не дотримувався дезрежим, відсутні дезінфекційні засоби; не створювались умови для дотримання правил особистої гігієни, миття та обробки рук, інвентарю, тари; до роботи з продуктами харчування допускалися особи без особових медичних книжок тощо.

    За порушення, встановленні під час проведених рейдових перевірок, притягнуто до адміністративної відповідальності 95 осіб, працівниками поліції за статтями 156,160 КУпАП (порушення правил торгівлі, торгівля з рук у невстановлених місцях) – 414 осіб, винесено 137 приписів щодо усунення порушень, призупинено діяльність 182 об’єктів, за рішенням власників тимчасово призупинили свою діяльність 89 суб’єктів господарювання, вилучено з обігу 1939,517 кг харчових продуктів.





    Схожі новини
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила порушення санітарного законодавства у 40 відсотках перевірених дитсадків та шкіл
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила майже на 40 відсотках перевірених об’єктів порушення санітарного законодавства
  • Кількість спалахів АЧС за I півріччя залишилося на рівні 2017 року — 78 випадків
  • Проведення ярмарок у столиці тимчасово припинено
  • Головний санітар Росії закликав регіони до боротьби з комарами

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му


У 2018 році спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 163 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, під час яких захворіло 1899 осіб, у тому числі 1029 дітей (66,8%).

На цьому наголосила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко.

У 2018 році змінилася етіологічна структура спалахів: у 2017 році на першому місці були спалахи вірусної етіології (рота, норавіруси) – 49 (30,1%), а у 2018 році збільшилася кількість спалахів, які викликані сальмонелами –53 (32,5%) проти 38 спалахів у попередньому році), спалахів вірусної етіології зареєстровано 44 (27%). За 2018 рік іншими бактеріальними збудниками викликано 25 (15,3%) спалахів, проти 33 (20,2%) у 2017 році, вірусами гепатиту А – 21 (12,9%) проти 26 (16%) спалахів, 2 спалахи викликано шигеллами, що на рівні попереднього року. У 18 випадках збудника не встановлено (11%).

Найбільша кількість спалахів зареєстровано в організованих дитячих колективах, проте їх кількість дещо зменшилася порівняно із 2017 роком, зокрема зареєстровано 89 спалахів, що складає 54,6% від загальної кількості спалахів, при яких постраждало 819 осіб, у тому числі 752 дитини проти 103 спалахів (63%) у 2017 році (1323 особи, у тому числі 1228 дітей).

У 2018 році зареєстровано 51 спалах ГКІ, які пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, внаслідок яких захворіли 743 особи, у тому числі 138 дітей (18,6 %).

Серед населення у побуті зареєстровано 23 спалахи, під час яких постраждало 337 осіб, з них 139 дітей (41, 2%) проти 26 спалахів у 2017 році, під час яких постраждало 371 особи, з них 148 дітей (39%). Передача збудників інфекції найчастіше відбувалася харчовим 74 (45,4%) та контактно-побутовим шляхами 64 (39,3%).

Причини та фактори передачі не встановлено у 17 випадках (10,4%).

Забруднена вода стала причиною 6 спалахів, у тому числі один був пов’язаний із водою відкритих водоймищ (постраждало 220 осіб, з них 121 дитина) проти 7-ми спалахів у 2017 році ( 295 осіб, з них 151 дитина).

Всього у 2018 році лабораторії, що перебувають у сфері управління Держпродспоживслужби, дослідили 12921 проб води питної централізованих джерел водопостачання та 6660 проб води питної децентралізованих джерел водопостачання.

За результатами проведених досліджень не відповідало вимогам законодавства 10,7 тис. (5,2%) проб питної води (у 2017 році - 6,2 тис проб (4,4%)), у тому числі 1,15 тис. проб води питної централізованих джерел водопостачання, майже 2 тис. проб води питної децентралізованих джерел водопостачання.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби у 2018 році розслідували 81 випадок захворювання на ботулізм (постраждало 92 особи). У 2017 році було розслідувано 88 випадків захворювань на ботулізм (постраждало102), серед яких 58 пов’язано із вживанням рибних продуктів, у тому числі 29 випадків з промисловим виробництвом.

У 2018 році більша частина рибної продукції, з якою пов’язані захворювання, була приготована самостійно або придбана у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі. За результатами розслідування цих випадків походження рибної продукції вдалося встановити лише у 4-х випадках, в інших випадках документи на продукцію не представлено або сфальсифіковано.

У зв’язку із порушеннями, встановленими при розслідуванні спалахів та харчових отруєнь, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, тимчасово призупинялось функціонування 95 об’єктів, складено 90 протоколів про накладання штрафів, вилучено з реалізації близько 670 кг небезпечної продукції, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 посадових осіб, відсторонено від роботи 53 працівника. Керівникам об’єктів надано 270 приписів, пропозицій, розпоряджень щодо усунення виявлених порушень.

За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби питання щодо виникнення спалахів розглядалося на 61 засіданні комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, нарадах державних адміністрацій.

У зв’язку з тим, що у літній період спостерігалася неблагополучна епідемічна ситуація щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння, у тому числі пов’язаної із вживанням їжі швидкого приготування та з метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації Головою Держпродспоживслужби було видано відповідне доручення.

Керівниками територіальних органів Держпродспоживслужби в регіонах видано накази щодо попередження епідемічних ускладнень та ініційовано перед органами місцевого самоврядування створення робочих груп із залученням зацікавлених служб та відомств щодо проведення моніторингу та обстеження місць продажу харчових продуктів, недопущення реалізації продуктів харчування у невстановлених місцях.

За інформацією територіальних органів було обстежено біля 4 тисяч місць продажу харчових продуктів, майже у третині - реалізація продуктів здійснювалась з порушенням вимог законодавства. Після проведення моніторингових обстежень, фахівцями Держпродспоживслужби приймалось рішення про здійснення позапланових перевірок тих операторів ринку, діяльність яких могла призвести до ускладнення епідситуації.

Під час перевірок найчастіше виявлялися наступні порушення: відсутність державної реєстрації операторів ринку; незадовільний санітарно-технічний стан приміщень; відсутність проточної гарячої та холодної води, системи водовідведення; не дотримувався температурний режим при зберіганні продуктів; для виготовлення страв використовувались продукти харчування (сировина) невідомого походження, без супровідних документів; не дотримувався дезрежим, відсутні дезінфекційні засоби; не створювались умови для дотримання правил особистої гігієни, миття та обробки рук, інвентарю, тари; до роботи з продуктами харчування допускалися особи без особових медичних книжок тощо.

За порушення, встановленні під час проведених рейдових перевірок, притягнуто до адміністративної відповідальності 95 осіб, працівниками поліції за статтями 156,160 КУпАП (порушення правил торгівлі, торгівля з рук у невстановлених місцях) – 414 осіб, винесено 137 приписів щодо усунення порушень, призупинено діяльність 182 об’єктів, за рішенням власників тимчасово призупинили свою діяльність 89 суб’єктів господарювання, вилучено з обігу 1939,517 кг харчових продуктів.





Схожі новини
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила порушення санітарного законодавства у 40 відсотках перевірених дитсадків та шкіл
  • У 2018 році Держпродспоживслужба виявила майже на 40 відсотках перевірених об’єктів порушення санітарного законодавства
  • Кількість спалахів АЧС за I півріччя залишилося на рівні 2017 року — 78 випадків
  • Проведення ярмарок у столиці тимчасово припинено
  • Головний санітар Росії закликав регіони до боротьби з комарами

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.