Аграрний тиждень. Україна
» » Секрети «грецького зерна»
» » Секрети «грецького зерна»

    Секрети «грецького зерна»


    В Греції та Італії її називають «турецьким зерном», у Франції та Іспанії - «сарацинським хлібом», у Німеччині - «язичницькою буковою пшеницею». В Європі знають, що гречка прийшла зі Сходу, та звідки саме - не мають уявлення. Навіть на батьківщині її походження забули, охрестивши «грецьким зерном», чи... гречкою...       Історія говорить Найстародавнішим районом вирощування гречки вважають Індію, де вона відома більше як 2,5 тис. років. В Китаї та Японії її вирощують понад 1 тис. років. Зерном гречки активно торгували, тож торговими шляхами вона і потрапила на всі континенти, крім Африки, хоча розповсюджена не так широко, як інші культури.        Археологічні розкопки показують, що в Україні гречка була відома вже в І-ІІ сторіччі нашої ери. altПерші зафіксовані площі посіву належать до ХV-ХVІ сторіччя. Але через велику нестабільність врожаїв її площі часто різко скорочувались і знову поновлювались. Так, у 1974 році їх було 268 тис. га, у 80-ті роки - 330-345 тис. гектарів. У зв'язку з підвищеним попитом на гречку, її площі нині складають понад 500 тис. гектарів.       Екологічно чиста їжа Серед круп, що складають основу щоденного здорового меню, гречка займає перше місце, бо вона екологічно чиста рослина. Невибаглива до ґрунтів, вирощується без хімічних добрив. Не боїться бур'янів, самостійно витісняє їх з поля, тому на полях гречки практично не використовують пестицидів.       Гречка - культура багатогранного використання і безвідходного вирощування. Сорти гречки, які вирощують в Україні, належать переважно до різновиду alata Bat. Найпоширеніші такі: Аеліта, Астра, Вікторія, Зеленоквіткова 90, Іванна, Лілея, Київська, Крупинка, Любава, Майська, Скоростигла 86, Сумчанка та інші.      Вирощують гречку, головним чином, для одержання зерна, переро***ючи його на крупу і борошно. Гречана крупа має високі харчові й дієтичні властивості. В ядриці міститься значна кількість вітаміну Е, який має антиокисну здатність. Ця властивість дозволяє довгий час зберігати харчові властивості крупи, тому що жири гречки важко окислюються і крупа не гіркне.        Гречану кашу можна вживати навіть хворим на діабет, для яких кожен грам крохмалю - бомба сповільненої дії. Зі всіх каш гречана - найбільш цілюща, найбільш дієтична і найбільш придатна для людей, які прагнуть схуднути.       Корисні і проділ (дроблена гречка), і ядриця. У проділі менше грубих харчових волокон, він поживніший і містить набагато більше вуглеводів і калорій. В ядриці унікальним чином збалансовані харчові волокна і вуглеводи. Всі харчові речовини засвоюються, а засвоєння крохмалю стримується гречаними висівками.      Гречка має здатність поглинати при приготуванні з неї різних страв велику кількість жиру й забезпечувати легку засвоюваність організмом людини цих страв. Вона містить 11-18% білку, 2-4% жиру, 70-85% крохмалю, 10-16% клітковини, а також солі заліза, фосфору, міді, цинку, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева).        У складі білків ядра гречки визначено 18 амінокислот, серед яких високим вмістом виділяється аргінін - 12,7%, лізин - 7,9%, лейцин, триптофан. Засвоюваність білків гречки дуже велика, перетравність становить 75%.         Крупа гречки містить вітаміни В1, В2, В6. Ця культура все більше використовується як джерело одержання рутину - вітаміну Р, який зменшує проникність і ламкість капілярів, має антисклеротичні властивості й виводить з організму радіоактивні речовини.       У кулінарії гречка - справжній пристосуванець! Їсти її можна з молочними, м'ясними і рибними стравами, з овочами і з цукром: вона завжди смачна. Та у жодному разі не обсмажуйте гречку перед варінням. Крупа має ще одну корисну властивість - її неможливо переїсти і як основну страву вашого раціону без перерви можна вживати протягом цілого місяця.           Існує навіть гречана дієта (монодієта). Ви можете зварити кашу одразу на два-три дні (гречка чудово зберігається у холодильнику і розігрівається на воді). До того ж час від часу людині корисно зменшити розмаїття стола на користь одного продукту. Гречана дієта дозволить вам скинути по 2 кг за тиждень. Рекомендується провести її холодної пори року протягом 10-14 днів. Ви підтримаєте судини мозку, не користуючись лікарськими засобами, а також забезпечите підживлення очних нервів залізом, цинком і вітаміном А. Ця дієта корисна при стресах, неврозах, напруженому графіку роботи, бо забезпечує підтримку нервовій системі.          Лікувальні властивості гречки Наші предки добре знали і цінували цю дивовижну рослину, віддаючи їй шану і за дуже смачні страви, і за надзвичайну цілющу силу. Гречка особливо корисна при шлунково-кишкових захворюваннях, малокрів'ї, розладах нервової системи, захворюваннях нирок, цукровому діабеті.          Гречка показана всім, а особливо людям з ослабленою функцією щитовидної, підшлункової залоз, печінки, органів травлення, шлунка, в разі недокрів'я (кобальт допомагає поліпшити функцію печінки - кровотворного органа). Гречану кашу та інші страви з гречки завжди давали дітям, щоб запобігти гіповітамінозу. Гречка потрібна також для того, аби добре працювали нирки.          Наші предки гречаними крупами лікували запалення нирок, сечокам'яну хворобу, таке тяжке захворювання, як гломерулонефрит. Офіційна медицина нині вважає цю хворобу невиліковною, а народна береться лікувати її травами. Вже є препарати, виготовлені з рослин, які допомагають хворим долати недугу. Якщо додати до такого лікування гречану дієту, то навіть можна сподіватися на одужання. Гречка показана й гіпертонікам.
      alt        Для хворих на цукровий діабет гречка - один із найнеобхідніших продуктів. Діабетикам протипоказані продукти з великим вмістом вуглеводів: рис, картопля, білий хліб, солодощі. Страви з гречки замінять їм і картоплю, і хліб.
    Гречаники, гречані каші та супи варто вживати при розладах нервової системи, виснаженні. Всім, кому страшний склероз, треба включити до свого раціону гречку. Вона зміцнює стінки судин (як великих, так і малих), допомагає позбутися геморагічного діатезу, крововиливів у сітківку ока (гречана дієта сприяє очищенню ока, зникають червоні плями, червоні прожилки світлішають, око починає добре бачити).
            Люди, які страждають від ревматизму, запалення суглобів, раніше добре знали: в час сезонних загострень захворювань варто "сісти" на гречану дієту. Результати були очевидні: зникали набряки, значно швидше минав біль у суглобах.У народі гречкою лікували навіть варикозне розширення вен. Втім, якщо людина вдосталь вживає гречки, то їй не потрібні ліки з неї.          Цілющі властивості і у квітів гречки. Наші бабусі знали: висушені й потім розтерті на порошок квіти - чудова присипка для немовлят. У народній медицині відварами, чаєм з квіток гречки лікували кашель (ефективний відхаркувальний засіб). Корисна й трава гречки - в ній багато рутину, який отримують з цвіту гречки і верхніх її листочків. А слугує він основою для багатьох ліків (при крововиливах у сітчатку ока, гіпертонії та інших хворобах).        Чудовий медонос Нектаропродуктивність гречки оцінюється за вмістом цукрів у нектарі, який, за даними спеціалістів, становить 10-16 мг цукрів на 100 квіток. Селекція цього напрямку реалізувалась у виведенні сорту Космея. Дослідженнями ряду вчених встановлена позитивна кореляція нектаропродуктивності з іншими ознаками. Так, встановлено високий прямий зв'язок (r=0,91-0,94) нектарної продуктивності із врожаєм зерна. Відвідування квіток бджолами і кількість квіток на одній рослині також взаємозалежні з нектаропродуктивністю рослин гречки (r=0,64-0,87). Саме на особливостях сортів, які володіють здатністю протягом тривалого часу зберігати високу нектаропродуктивність, і побудований медоносний конвеєр. Бджоли, беручи з гречки мед, водночас підвищують врожайність нектарної культури.
    Тож споживайте гречану кашу і мед. І будете здорові!                                                                                                

    Галина ІВАНЧЕНКО   





    Схожі новини
  • Буде що їсти: дефіциту круп у цьому році не передбачають
  • М.Безуглий: цього року ціна на гречку зростати не буде
  • Навесні гречана крупа подорожчає не більше ніж на 4%
  • В Росії несподівано подорожчала гречка
  • Насінням гречки будемо забезпечені

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Секрети «грецького зерна»


В Греції та Італії її називають «турецьким зерном», у Франції та Іспанії - «сарацинським хлібом», у Німеччині - «язичницькою буковою пшеницею». В Європі знають, що гречка прийшла зі Сходу, та звідки саме - не мають уявлення. Навіть на батьківщині її походження забули, охрестивши «грецьким зерном», чи... гречкою...       Історія говорить Найстародавнішим районом вирощування гречки вважають Індію, де вона відома більше як 2,5 тис. років. В Китаї та Японії її вирощують понад 1 тис. років. Зерном гречки активно торгували, тож торговими шляхами вона і потрапила на всі континенти, крім Африки, хоча розповсюджена не так широко, як інші культури.        Археологічні розкопки показують, що в Україні гречка була відома вже в І-ІІ сторіччі нашої ери. altПерші зафіксовані площі посіву належать до ХV-ХVІ сторіччя. Але через велику нестабільність врожаїв її площі часто різко скорочувались і знову поновлювались. Так, у 1974 році їх було 268 тис. га, у 80-ті роки - 330-345 тис. гектарів. У зв'язку з підвищеним попитом на гречку, її площі нині складають понад 500 тис. гектарів.       Екологічно чиста їжа Серед круп, що складають основу щоденного здорового меню, гречка займає перше місце, бо вона екологічно чиста рослина. Невибаглива до ґрунтів, вирощується без хімічних добрив. Не боїться бур'янів, самостійно витісняє їх з поля, тому на полях гречки практично не використовують пестицидів.       Гречка - культура багатогранного використання і безвідходного вирощування. Сорти гречки, які вирощують в Україні, належать переважно до різновиду alata Bat. Найпоширеніші такі: Аеліта, Астра, Вікторія, Зеленоквіткова 90, Іванна, Лілея, Київська, Крупинка, Любава, Майська, Скоростигла 86, Сумчанка та інші.      Вирощують гречку, головним чином, для одержання зерна, переро***ючи його на крупу і борошно. Гречана крупа має високі харчові й дієтичні властивості. В ядриці міститься значна кількість вітаміну Е, який має антиокисну здатність. Ця властивість дозволяє довгий час зберігати харчові властивості крупи, тому що жири гречки важко окислюються і крупа не гіркне.        Гречану кашу можна вживати навіть хворим на діабет, для яких кожен грам крохмалю - бомба сповільненої дії. Зі всіх каш гречана - найбільш цілюща, найбільш дієтична і найбільш придатна для людей, які прагнуть схуднути.       Корисні і проділ (дроблена гречка), і ядриця. У проділі менше грубих харчових волокон, він поживніший і містить набагато більше вуглеводів і калорій. В ядриці унікальним чином збалансовані харчові волокна і вуглеводи. Всі харчові речовини засвоюються, а засвоєння крохмалю стримується гречаними висівками.      Гречка має здатність поглинати при приготуванні з неї різних страв велику кількість жиру й забезпечувати легку засвоюваність організмом людини цих страв. Вона містить 11-18% білку, 2-4% жиру, 70-85% крохмалю, 10-16% клітковини, а також солі заліза, фосфору, міді, цинку, органічні кислоти (лимонна, яблучна, щавлева).        У складі білків ядра гречки визначено 18 амінокислот, серед яких високим вмістом виділяється аргінін - 12,7%, лізин - 7,9%, лейцин, триптофан. Засвоюваність білків гречки дуже велика, перетравність становить 75%.         Крупа гречки містить вітаміни В1, В2, В6. Ця культура все більше використовується як джерело одержання рутину - вітаміну Р, який зменшує проникність і ламкість капілярів, має антисклеротичні властивості й виводить з організму радіоактивні речовини.       У кулінарії гречка - справжній пристосуванець! Їсти її можна з молочними, м'ясними і рибними стравами, з овочами і з цукром: вона завжди смачна. Та у жодному разі не обсмажуйте гречку перед варінням. Крупа має ще одну корисну властивість - її неможливо переїсти і як основну страву вашого раціону без перерви можна вживати протягом цілого місяця.           Існує навіть гречана дієта (монодієта). Ви можете зварити кашу одразу на два-три дні (гречка чудово зберігається у холодильнику і розігрівається на воді). До того ж час від часу людині корисно зменшити розмаїття стола на користь одного продукту. Гречана дієта дозволить вам скинути по 2 кг за тиждень. Рекомендується провести її холодної пори року протягом 10-14 днів. Ви підтримаєте судини мозку, не користуючись лікарськими засобами, а також забезпечите підживлення очних нервів залізом, цинком і вітаміном А. Ця дієта корисна при стресах, неврозах, напруженому графіку роботи, бо забезпечує підтримку нервовій системі.          Лікувальні властивості гречки Наші предки добре знали і цінували цю дивовижну рослину, віддаючи їй шану і за дуже смачні страви, і за надзвичайну цілющу силу. Гречка особливо корисна при шлунково-кишкових захворюваннях, малокрів'ї, розладах нервової системи, захворюваннях нирок, цукровому діабеті.          Гречка показана всім, а особливо людям з ослабленою функцією щитовидної, підшлункової залоз, печінки, органів травлення, шлунка, в разі недокрів'я (кобальт допомагає поліпшити функцію печінки - кровотворного органа). Гречану кашу та інші страви з гречки завжди давали дітям, щоб запобігти гіповітамінозу. Гречка потрібна також для того, аби добре працювали нирки.          Наші предки гречаними крупами лікували запалення нирок, сечокам'яну хворобу, таке тяжке захворювання, як гломерулонефрит. Офіційна медицина нині вважає цю хворобу невиліковною, а народна береться лікувати її травами. Вже є препарати, виготовлені з рослин, які допомагають хворим долати недугу. Якщо додати до такого лікування гречану дієту, то навіть можна сподіватися на одужання. Гречка показана й гіпертонікам.
  alt        Для хворих на цукровий діабет гречка - один із найнеобхідніших продуктів. Діабетикам протипоказані продукти з великим вмістом вуглеводів: рис, картопля, білий хліб, солодощі. Страви з гречки замінять їм і картоплю, і хліб.
Гречаники, гречані каші та супи варто вживати при розладах нервової системи, виснаженні. Всім, кому страшний склероз, треба включити до свого раціону гречку. Вона зміцнює стінки судин (як великих, так і малих), допомагає позбутися геморагічного діатезу, крововиливів у сітківку ока (гречана дієта сприяє очищенню ока, зникають червоні плями, червоні прожилки світлішають, око починає добре бачити).
        Люди, які страждають від ревматизму, запалення суглобів, раніше добре знали: в час сезонних загострень захворювань варто "сісти" на гречану дієту. Результати були очевидні: зникали набряки, значно швидше минав біль у суглобах.У народі гречкою лікували навіть варикозне розширення вен. Втім, якщо людина вдосталь вживає гречки, то їй не потрібні ліки з неї.          Цілющі властивості і у квітів гречки. Наші бабусі знали: висушені й потім розтерті на порошок квіти - чудова присипка для немовлят. У народній медицині відварами, чаєм з квіток гречки лікували кашель (ефективний відхаркувальний засіб). Корисна й трава гречки - в ній багато рутину, який отримують з цвіту гречки і верхніх її листочків. А слугує він основою для багатьох ліків (при крововиливах у сітчатку ока, гіпертонії та інших хворобах).        Чудовий медонос Нектаропродуктивність гречки оцінюється за вмістом цукрів у нектарі, який, за даними спеціалістів, становить 10-16 мг цукрів на 100 квіток. Селекція цього напрямку реалізувалась у виведенні сорту Космея. Дослідженнями ряду вчених встановлена позитивна кореляція нектаропродуктивності з іншими ознаками. Так, встановлено високий прямий зв'язок (r=0,91-0,94) нектарної продуктивності із врожаєм зерна. Відвідування квіток бджолами і кількість квіток на одній рослині також взаємозалежні з нектаропродуктивністю рослин гречки (r=0,64-0,87). Саме на особливостях сортів, які володіють здатністю протягом тривалого часу зберігати високу нектаропродуктивність, і побудований медоносний конвеєр. Бджоли, беручи з гречки мед, водночас підвищують врожайність нектарної культури.
Тож споживайте гречану кашу і мед. І будете здорові!                                                                                                

Галина ІВАНЧЕНКО   





Схожі новини
  • Буде що їсти: дефіциту круп у цьому році не передбачають
  • М.Безуглий: цього року ціна на гречку зростати не буде
  • Навесні гречана крупа подорожчає не більше ніж на 4%
  • В Росії несподівано подорожчала гречка
  • Насінням гречки будемо забезпечені

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.