Аграрний тиждень. Україна
» » ХЕРСОНЩИНА: КРОК У МАЙБУТНЄ
» » ХЕРСОНЩИНА: КРОК У МАЙБУТНЄ

    ХЕРСОНЩИНА: КРОК У МАЙБУТНЄ


    Херсонська область посідає провідне місце в Україні з виробництва плодоовочевої продукції. А народні бренди „херсонський кавун" і „херсонські томати" відомі й популярні далеко за межами держави.

     

    altТа якщо за рівнем агротехнологій аграрії області досягли значних успіхів, то проблематичною, певною мірою, залишається реалізація плодів та овочів. Сприяти у вирішенні цього нагального для виробників питання була покликана Міжрегіональна виставка „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей". Другий рік поспіль цей форум проходить на херсонській землі за ініціативи Головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації.

    Херсонщина має унікальні можливості щодо розвитку овочівництва і баштанництва. Під цими культурами тут зайнято всього 4% від загальної площі ріллі. Проте кожен овоче-баштанний гектар дає в 8 разів більше валової продукції, ніж гектари інших агрокультур. Минулий рік приніс Херсонщині перше місце в Україні з виробництва плодів, овочів і баштанних. І якщо вартість виробленої валової продукції в рослинництві склала 2млрд. 950 млн. грн., то 1млрд. 333 млн. грн. припадає саме на плоди і овочі.

    Впровадження сучасних агротехнологій дозволило протягом останніх років стабільно збільшувати урожайність овочів і баштанних культур. Із 40 тис. га крапельного зрошення, які є в Україні, 50% - на Херсонщині. І вирощувати аграрії області вже навчились. Гострим питанням залишається реалізація вирощеного, - констатує начальник Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Світлана Горбенко. - 45% продукції рослинництва займають саме овоче-баштанні культури. Приблизно 100 тис. га землі дають нам такий вал продукції. Тому для нас це питання надто важливе. Ми вже навчилися вирощувати, ми нові технології використовуємо, ми виро***ємо дуже якісну продукцію, та залишається більш проблематичне питання - продаж продукції, її вихід на ринки.

    Власне, ця проблема і спонукала провести в області один із наймасштабніших заходів, де товаровиробники мали б змогу безпосередньо зустрітися зі споживачами й переробниками. Ідея її проведення зародилася в Головному управлінні агропромислового роaltзвитку та була підтримана облдержадміністрацією. Перша Міжрегіональна виставка відбулася торік. Підсумком її роботи стало підписання Меморандуму про співпрацю між Головним управлінням і гуртовим ринком „Шувар", що на Львівщині.

    - За цей рік ми налагодили співпрацю, а її результатом стало збільшення обсягів продажу між нашими регіонами. Ми постійно моніторили цінову ситуацію, логістичну ситуацію, доставку продукції, її розміщення, -  підсумувала роботу першого форуму начальник Головного управління Світлана Горбенко.

    Цьогорічний, другий за числом форум, який пройшов нещодавно на Херсонщині, значно розширив коло учасників - і виробників, і їх потенціальних партнерів. За словами заступника начальника Головного управління агропромрозвитку Маргарити Степанової, Міжрегіональна виставка передбачала показати весь спектр, необхідний для виробництва продукції - і насіння, і селекцію, і наукові здобутки, і матеріально-технічне забезпечення, і краплинне зрошення. А також проекти будівництва складів, теплиць, обладнання і устаткування з виробництва тари і упаковки. Свої експозиційні майданчики на виставці облаштували компанії Дніпропетровщини, Запоріжчини, Харківщини, інших регіонів України. Представили свою продукцію і херсонські виробники та переробники.

    altВідкриваючи ІІ Міжрегіональну виставку „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей", голова Херсонської обласної держадміністрації Борис Сіленков наголосив: „Міністерство аграрної політики України визнало за підсумками минулого року Херсонщину одним з найбільш перспективних і стратегічних регіонів в галузі овочівництва України. Ми демонструємо сьогодні свій рівень нових технологій, свої програми і ще раз хочемо підтвердити: на півдні країни Херсонщина може дати понад один мільйон тонн екологічно чистої продукції. Це сегмент у майже 24% всього плодоовочевого ринку України - наша перспектива". 

    - Час проведення форуму обрано не випадково, - підкреслила Світлана Горбенко, - він цілком продуманий. Ми обов'язково запрошуємо до участі саме ті підприємства, які пропонують нашим аграріям насіння, технології, техніку. Все це потрібно саме зараз, коли сільгоспвиробники на порозі прийняття рішень. Зараз розпочинаються польові роботи, закладається майбутній врожай. І вже тепер ви вирішуєте: скільки вам потрібно засіяти тої чи іншої культури. Ви повинні орієнтуватися, чого очікувати на ринку в цьому році. Тож запевнення деяких політиків, що селянин сіятися не буде, як на мене, марні. Ми зібрали і переглянули структури наших посівів. Не дивлячись на минулорічне перевиробництво і те, що ціна не влаштовувала, сьогодні жоден аграрій не змінив своїх планів. Ми будемо виконувати всі плани, які намітили, і структура буде збережена повністю. І по овочам також: ми бачимо, що, не дивлячись на перевиробництво цибулі минулого року, в цьому році на тому ж рівні - 7 тис. га - у нас заплановано. Наразі, нам треба залучати в область інвестиційні кошти в проекти переробки, доробки сільгосппродукції для подальшої реалізації в супермаркетах, первинної обробки. Саме в будівництво сховищ, холодильників. Нас звикли сприймати як сировинний додаток. Ми мусимо перевернути це бачення, зробити так, щоб саме тут, поруч з тим, де ми виро***ємо сировину, була і переробка. У нас практично узгоджено утворення управління переробки в структурі Головного управління, яке займатиметься питаннями переробки тваринницької і рослинницької продукції. Ми завжди наголошували: в період кризи аграрний сектор витягне економіку держави.

    altАби плани стали реальністю, на Херсонщині незабаром розпочнеться будівництво одного з найпотужніших логістичних центрів. Проект передбачає понад 450 млн. гривень інвестиційних коштів.

    - Ми добре розуміємо, що повинні створити фактор стабільної ринкової пропозиції не на сезон, а на всі 365 днів, - наголосив на науково-практичній конференції „Актуальні питання виробництва овоче-баштанної продукції та просування її на внутрішньому та міжрегіональному рівні", яка проходила в рамках форуму, голова Херсонської ОДА Борис Сіленков. - Тому в області будуватиметься потужний логістичний центр зі зберігання, сортування та переробки овочевої продукції, який повністю задовольнить потребу Півдня і Сходу України. В тому числі і супермаркети, які продаватимуть не турецьку чи ізраїльську продукцію, а продукцію з Херсонської області.

          Міжрегіональною виставкою „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей" зроблено ще один крок на шляху просування продукції овочівництва і баштанництва на споживчий ринок України. Кілька обласних потужних підприємств-виробників цієї продукції підписали наміри про співпрацю з низкою вітчизняних супермаркетів.

     

                                                                                           Тетяна МИШАНЧУК

                                                                                                  Херсонська область

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ХЕРСОНЩИНА: КРОК У МАЙБУТНЄ


Херсонська область посідає провідне місце в Україні з виробництва плодоовочевої продукції. А народні бренди „херсонський кавун" і „херсонські томати" відомі й популярні далеко за межами держави.

 

altТа якщо за рівнем агротехнологій аграрії області досягли значних успіхів, то проблематичною, певною мірою, залишається реалізація плодів та овочів. Сприяти у вирішенні цього нагального для виробників питання була покликана Міжрегіональна виставка „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей". Другий рік поспіль цей форум проходить на херсонській землі за ініціативи Головного управління агропромислового розвитку обласної держадміністрації.

Херсонщина має унікальні можливості щодо розвитку овочівництва і баштанництва. Під цими культурами тут зайнято всього 4% від загальної площі ріллі. Проте кожен овоче-баштанний гектар дає в 8 разів більше валової продукції, ніж гектари інших агрокультур. Минулий рік приніс Херсонщині перше місце в Україні з виробництва плодів, овочів і баштанних. І якщо вартість виробленої валової продукції в рослинництві склала 2млрд. 950 млн. грн., то 1млрд. 333 млн. грн. припадає саме на плоди і овочі.

Впровадження сучасних агротехнологій дозволило протягом останніх років стабільно збільшувати урожайність овочів і баштанних культур. Із 40 тис. га крапельного зрошення, які є в Україні, 50% - на Херсонщині. І вирощувати аграрії області вже навчились. Гострим питанням залишається реалізація вирощеного, - констатує начальник Головного управління агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації Світлана Горбенко. - 45% продукції рослинництва займають саме овоче-баштанні культури. Приблизно 100 тис. га землі дають нам такий вал продукції. Тому для нас це питання надто важливе. Ми вже навчилися вирощувати, ми нові технології використовуємо, ми виро***ємо дуже якісну продукцію, та залишається більш проблематичне питання - продаж продукції, її вихід на ринки.

Власне, ця проблема і спонукала провести в області один із наймасштабніших заходів, де товаровиробники мали б змогу безпосередньо зустрітися зі споживачами й переробниками. Ідея її проведення зародилася в Головному управлінні агропромислового роaltзвитку та була підтримана облдержадміністрацією. Перша Міжрегіональна виставка відбулася торік. Підсумком її роботи стало підписання Меморандуму про співпрацю між Головним управлінням і гуртовим ринком „Шувар", що на Львівщині.

- За цей рік ми налагодили співпрацю, а її результатом стало збільшення обсягів продажу між нашими регіонами. Ми постійно моніторили цінову ситуацію, логістичну ситуацію, доставку продукції, її розміщення, -  підсумувала роботу першого форуму начальник Головного управління Світлана Горбенко.

Цьогорічний, другий за числом форум, який пройшов нещодавно на Херсонщині, значно розширив коло учасників - і виробників, і їх потенціальних партнерів. За словами заступника начальника Головного управління агропромрозвитку Маргарити Степанової, Міжрегіональна виставка передбачала показати весь спектр, необхідний для виробництва продукції - і насіння, і селекцію, і наукові здобутки, і матеріально-технічне забезпечення, і краплинне зрошення. А також проекти будівництва складів, теплиць, обладнання і устаткування з виробництва тари і упаковки. Свої експозиційні майданчики на виставці облаштували компанії Дніпропетровщини, Запоріжчини, Харківщини, інших регіонів України. Представили свою продукцію і херсонські виробники та переробники.

altВідкриваючи ІІ Міжрегіональну виставку „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей", голова Херсонської обласної держадміністрації Борис Сіленков наголосив: „Міністерство аграрної політики України визнало за підсумками минулого року Херсонщину одним з найбільш перспективних і стратегічних регіонів в галузі овочівництва України. Ми демонструємо сьогодні свій рівень нових технологій, свої програми і ще раз хочемо підтвердити: на півдні країни Херсонщина може дати понад один мільйон тонн екологічно чистої продукції. Це сегмент у майже 24% всього плодоовочевого ринку України - наша перспектива". 

- Час проведення форуму обрано не випадково, - підкреслила Світлана Горбенко, - він цілком продуманий. Ми обов'язково запрошуємо до участі саме ті підприємства, які пропонують нашим аграріям насіння, технології, техніку. Все це потрібно саме зараз, коли сільгоспвиробники на порозі прийняття рішень. Зараз розпочинаються польові роботи, закладається майбутній врожай. І вже тепер ви вирішуєте: скільки вам потрібно засіяти тої чи іншої культури. Ви повинні орієнтуватися, чого очікувати на ринку в цьому році. Тож запевнення деяких політиків, що селянин сіятися не буде, як на мене, марні. Ми зібрали і переглянули структури наших посівів. Не дивлячись на минулорічне перевиробництво і те, що ціна не влаштовувала, сьогодні жоден аграрій не змінив своїх планів. Ми будемо виконувати всі плани, які намітили, і структура буде збережена повністю. І по овочам також: ми бачимо, що, не дивлячись на перевиробництво цибулі минулого року, в цьому році на тому ж рівні - 7 тис. га - у нас заплановано. Наразі, нам треба залучати в область інвестиційні кошти в проекти переробки, доробки сільгосппродукції для подальшої реалізації в супермаркетах, первинної обробки. Саме в будівництво сховищ, холодильників. Нас звикли сприймати як сировинний додаток. Ми мусимо перевернути це бачення, зробити так, щоб саме тут, поруч з тим, де ми виро***ємо сировину, була і переробка. У нас практично узгоджено утворення управління переробки в структурі Головного управління, яке займатиметься питаннями переробки тваринницької і рослинницької продукції. Ми завжди наголошували: в період кризи аграрний сектор витягне економіку держави.

altАби плани стали реальністю, на Херсонщині незабаром розпочнеться будівництво одного з найпотужніших логістичних центрів. Проект передбачає понад 450 млн. гривень інвестиційних коштів.

- Ми добре розуміємо, що повинні створити фактор стабільної ринкової пропозиції не на сезон, а на всі 365 днів, - наголосив на науково-практичній конференції „Актуальні питання виробництва овоче-баштанної продукції та просування її на внутрішньому та міжрегіональному рівні", яка проходила в рамках форуму, голова Херсонської ОДА Борис Сіленков. - Тому в області будуватиметься потужний логістичний центр зі зберігання, сортування та переробки овочевої продукції, який повністю задовольнить потребу Півдня і Сходу України. В тому числі і супермаркети, які продаватимуть не турецьку чи ізраїльську продукцію, а продукцію з Херсонської області.

      Міжрегіональною виставкою „Агропромисловий ярмарок споживань. Ринок нових можливостей" зроблено ще один крок на шляху просування продукції овочівництва і баштанництва на споживчий ринок України. Кілька обласних потужних підприємств-виробників цієї продукції підписали наміри про співпрацю з низкою вітчизняних супермаркетів.

 

                                                                                       Тетяна МИШАНЧУК

                                                                                              Херсонська область

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.