Аграрний тиждень. Україна
» » Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні
» » Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні

    Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні


    Позаминулого тижня Париж відвідала делегація українських аграріїв на чолі з заступником міністра аграрної політики України Сергієм Мельником разом із директором Департаменту ринків рослинництва Олександром Демидовим , головою Державної служби з охорони прав на сорти рослин Валерієм Хаджиматовим та начальником Української державної насіннєвої інспекції Сергієм Чмирем.

               Метою візиту була участь у щорічній зустрічі країн-членів Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

    altОтже, під час ранкової сесії члени делегації заслухали звіти за результатами низки раніше проведених засідань і зустрічей, зокрема, щорічного самміту країн-учасниць Насіннєвих схем 2008 р, 5-ої зустрічі Робочої групи з технічних питань (червень 2008 р.), Засідання розширеної консультативної групи (січень 2009 р.), 6-ої зустрічі Робочої групи з технічних питань (січень 2009 р.) та зустрічі Технічної робочої групи (червень 2009 р.).

    Також заслухано звітну інформацію про діяльність Секретаріату Організації та бюджетні питання.

    Того ж дня розглянуто й питання щодо приєднання України до Насіннєвих схем ОЕСР.

    Презентував аграрний сектор нашої держави заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник.

     - Сільське господарство України є важливим сектором економіки держави і забезпечує внутрішні потреби та експорт сільськогосподарської продукції, - підкреслив доповідач і повів далі: - А відкритість у міжнародних стосунках є головним пріоритетом Мінагрополітики. З 1991 року Україна стала членом Союзу з охорони нових сортів (UPOV) та Міжнародної асоціації контролю якості насіння (ISTA). З травня минулого року наша держава вступила до Світової організації торгівлі (СОТ) і триває адаптація нашої нормативно-правової бази до вимог світових стандартів.

    Українська галузь насінництва має значні здобутки вітчизняних селекціонерів і виробників насіння по створенню сортів та гібридів сільськогосподарських культур, які є конкурентними з аналогами зарубіжної селекції.

    - Триває вдосконалення та адаптація до міжнародних норм законодавчої та нормативно-правової бази насінництва та розсадництва, - зазначив далі заступник міністра аграрної політики й додав , що основою такої бази є закони України „Про насіння і садивний матеріал", „Про охорону прав на сорти рослин", „Про карантин рослин".

    - Чимало роботи виконано задля внесення змін до державних стандартів на насіння сільськогосподарських культур, які адаптовані до положень СОТ та вимог Схем сортової сертифікації ОЕСР, - інформував Сергій Мельник. - Так, в Україні сьогодні працюють 1994 господарства, що занесені до Реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. З них державних - 383 (19%), приватних - 1611 (81%), які за результатами державної атестації отримали паспорт на право виробництва та реалізації насіння. В тому числі: виробників оригінального, елітного насіння - 503, виробників репродукційного насіння - 1491. Ліцензії на торгівлю насінням мають 1740 підприємств.

    Державна кваліфікаційна експертиза сортів рослин здійснюється переважно на дослідних полях п'ятдесяти закладів експертизи, які розміщені в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України.

    Державна науково-технічна експертиза сортів рослин має відповідне законодавче, нормативно-правове та методичне забезпечення. На реалізацію спеціального Закону України „Про охорону прав на сорти рослин" та Закону „Про приєднання України до Міжнародної конвенції по охороні нових сортів рослин" розроблено низку нормативно-правових актів, які регламентують порядок здійснення будь-яких дій щодо сорту.

    Законом України „Про охорону прав на сорти рослин" передбачено не тільки порядок набуття прав на сорти рослин, але й ефективні процедури охорони майнових прав, серед яких домінуючою є вимога укладання з власником права на сорт ліцензійної угоди особою, суб'єктом господарювання різної форми власності, який занесено до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу сортів рослин. Ці дії регламентуються Законом України „Про насіння і садивний матеріал".

    Далі Сергій Мельник розповів про особливості польових і лабораторних досліджень, що передбачені уніфікованими адаптованими методиками з проведення експертизи на ВОС (переклад міжнародних методик UPOV або CPVO), а також національними методиками, що розроблені спільно з селекціонерами наукових установ Національної академії наук України і Української академії аграрних наук.

    alt- За Законом України «Про насіння та садивний матеріал, - підкреслив заступник міністра, - сертифікація насіння є обов'язковою для всього насіння, яке призначене для реалізації в Україні, тобто тільки офіційно сертифіковане насіння може бути реалізоване для вирощування, експорту та імпорту. Несертифіковане насіння та насіння, яке не перевірене в лабораторіях на посівні якості, використовується лише на товарні цілі.

    Процес сертифікації в Україні перебуває під контролем Державної насіннєвої інспекції. Але його може бути припинено на будь-якому етапі виробництва, якщо інспекція виявила недотримання відповідних норм. У 2009 році проведено навчання та переатестацію державних інспекторів Української державної насіннєвої інспекції за міжнародними нормами сертифікації насінницьких посівів та відбору проб.

              Сергій Мельник також поінформував, що вся сертифікована продукція має бути оброблена, очищена та упакована згідно з вимогами Закону України «Про насіння і садивний матеріал». Маса партії насіння, від якої відбирають проби, не повинна перевищувати для зернових культур 25 тонн, кукурудзи - 25 тонн, сорго - 10 тонн ( передбачено ДСТУ 4138-2002). Сформовані партії насіння затаровуються та маркуються етикетками встановленої форми.

    Визначення посівних якостей насіння з метою сертифікації проводиться тільки після надання офіційних звітів про проведення польового інспектування. Насіння має відповідати вимогам державного стандарту України. Для підтвердження видається сертифікат на насіння, термін дії якого обмежений. Після закінчення терміну дії сертифікату партія насіння перевіряється повторно і видається новий сертифікат.

    Насіння, яке не відповідає вимогам ДСТУ, не допускається до реалізації. В цьому випадку видається результат аналізу, де чітко зазначається, що насіння не кондиційне.

              - Випробувальна лабораторія Укрдержнасінінспекції має базове сучасне обладнання для визначення посівних якостей насіння, в основному для дослідження насіння, яке призначене для експорту та імпорту, - розповів далі Сергій Мельник. - Ця лабораторія є членом ISTA. Заявка на акредитацію лабораторії прийнята секретаріатом ISTA, визначений термін проведення аудиту лабораторії на серпень 2009 року.                                          

     У відповідності до наказу Міністерства аграрної політики України від 23 грудня 2008 року, відповідний контроль за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме з 2009 року Державна служба з охорони прав на сорти рослин.

    Після виступу Сергія Мельника експерти Організації оприлюднили звіт за результатами роботи оцінювальної місії в Україні.

    Враховуючи попередні схвальні висновки експертів ОЕСР, було рекомендовано прийняти Україну до Насіннєвих схем ОЕСР за умови виконання нею всіх необхідних технічних вимог. Серед країн, які підтримали нашу державу, можна відзначити в першу чергу Францію, США, Євросоюз, країни Прибалтики, Польщу та Молдову.

    Відповідно до діючої процедури, заявку України буде передано на затвердження Комітету з питань сільського господарства до кінця 2009 року. Крім того, у 2010 році в Україну заплановано візит контрольної місії для перевірки дотримання вимог ОЕСР.

    Того ж дня учасники засідання заслухали Стратегічний план і план дій Насіннєвих схем ОЕСР.

    Наступного дня обговорювалася низка інших робочих питань, зокрема: перегляд методичних рекомендацій щодо перевірки насіння, оновлення бази даних по насінню, його ваги пост-контролю, використання синонімів у назвах видів рослин та насіння, сертифікація гібридів. Не обійдено увагою й питання розведення рослин. Отже, залишається сподіватися, що зі вступом до ОЕСР контроль за якістю посівного матеріалу посилиться, а це позитивно позначиться на результатах господарювання на землі.

     

    Юрій МАЛАЙ

     





    Схожі новини
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Україні дозволили продавати насіння в 70 країн світу
  • Роль нових сортів рослин і високоякісного насіння в сільському господарстві
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Насіннєві схеми ОЕСР запроваджуватимуться в Україні


Позаминулого тижня Париж відвідала делегація українських аграріїв на чолі з заступником міністра аграрної політики України Сергієм Мельником разом із директором Департаменту ринків рослинництва Олександром Демидовим , головою Державної служби з охорони прав на сорти рослин Валерієм Хаджиматовим та начальником Української державної насіннєвої інспекції Сергієм Чмирем.

           Метою візиту була участь у щорічній зустрічі країн-членів Насіннєвих схем Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

altОтже, під час ранкової сесії члени делегації заслухали звіти за результатами низки раніше проведених засідань і зустрічей, зокрема, щорічного самміту країн-учасниць Насіннєвих схем 2008 р, 5-ої зустрічі Робочої групи з технічних питань (червень 2008 р.), Засідання розширеної консультативної групи (січень 2009 р.), 6-ої зустрічі Робочої групи з технічних питань (січень 2009 р.) та зустрічі Технічної робочої групи (червень 2009 р.).

Також заслухано звітну інформацію про діяльність Секретаріату Організації та бюджетні питання.

Того ж дня розглянуто й питання щодо приєднання України до Насіннєвих схем ОЕСР.

Презентував аграрний сектор нашої держави заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник.

 - Сільське господарство України є важливим сектором економіки держави і забезпечує внутрішні потреби та експорт сільськогосподарської продукції, - підкреслив доповідач і повів далі: - А відкритість у міжнародних стосунках є головним пріоритетом Мінагрополітики. З 1991 року Україна стала членом Союзу з охорони нових сортів (UPOV) та Міжнародної асоціації контролю якості насіння (ISTA). З травня минулого року наша держава вступила до Світової організації торгівлі (СОТ) і триває адаптація нашої нормативно-правової бази до вимог світових стандартів.

Українська галузь насінництва має значні здобутки вітчизняних селекціонерів і виробників насіння по створенню сортів та гібридів сільськогосподарських культур, які є конкурентними з аналогами зарубіжної селекції.

- Триває вдосконалення та адаптація до міжнародних норм законодавчої та нормативно-правової бази насінництва та розсадництва, - зазначив далі заступник міністра аграрної політики й додав , що основою такої бази є закони України „Про насіння і садивний матеріал", „Про охорону прав на сорти рослин", „Про карантин рослин".

- Чимало роботи виконано задля внесення змін до державних стандартів на насіння сільськогосподарських культур, які адаптовані до положень СОТ та вимог Схем сортової сертифікації ОЕСР, - інформував Сергій Мельник. - Так, в Україні сьогодні працюють 1994 господарства, що занесені до Реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. З них державних - 383 (19%), приватних - 1611 (81%), які за результатами державної атестації отримали паспорт на право виробництва та реалізації насіння. В тому числі: виробників оригінального, елітного насіння - 503, виробників репродукційного насіння - 1491. Ліцензії на торгівлю насінням мають 1740 підприємств.

Державна кваліфікаційна експертиза сортів рослин здійснюється переважно на дослідних полях п'ятдесяти закладів експертизи, які розміщені в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України.

Державна науково-технічна експертиза сортів рослин має відповідне законодавче, нормативно-правове та методичне забезпечення. На реалізацію спеціального Закону України „Про охорону прав на сорти рослин" та Закону „Про приєднання України до Міжнародної конвенції по охороні нових сортів рослин" розроблено низку нормативно-правових актів, які регламентують порядок здійснення будь-яких дій щодо сорту.

Законом України „Про охорону прав на сорти рослин" передбачено не тільки порядок набуття прав на сорти рослин, але й ефективні процедури охорони майнових прав, серед яких домінуючою є вимога укладання з власником права на сорт ліцензійної угоди особою, суб'єктом господарювання різної форми власності, який занесено до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу сортів рослин. Ці дії регламентуються Законом України „Про насіння і садивний матеріал".

Далі Сергій Мельник розповів про особливості польових і лабораторних досліджень, що передбачені уніфікованими адаптованими методиками з проведення експертизи на ВОС (переклад міжнародних методик UPOV або CPVO), а також національними методиками, що розроблені спільно з селекціонерами наукових установ Національної академії наук України і Української академії аграрних наук.

alt- За Законом України «Про насіння та садивний матеріал, - підкреслив заступник міністра, - сертифікація насіння є обов'язковою для всього насіння, яке призначене для реалізації в Україні, тобто тільки офіційно сертифіковане насіння може бути реалізоване для вирощування, експорту та імпорту. Несертифіковане насіння та насіння, яке не перевірене в лабораторіях на посівні якості, використовується лише на товарні цілі.

Процес сертифікації в Україні перебуває під контролем Державної насіннєвої інспекції. Але його може бути припинено на будь-якому етапі виробництва, якщо інспекція виявила недотримання відповідних норм. У 2009 році проведено навчання та переатестацію державних інспекторів Української державної насіннєвої інспекції за міжнародними нормами сертифікації насінницьких посівів та відбору проб.

          Сергій Мельник також поінформував, що вся сертифікована продукція має бути оброблена, очищена та упакована згідно з вимогами Закону України «Про насіння і садивний матеріал». Маса партії насіння, від якої відбирають проби, не повинна перевищувати для зернових культур 25 тонн, кукурудзи - 25 тонн, сорго - 10 тонн ( передбачено ДСТУ 4138-2002). Сформовані партії насіння затаровуються та маркуються етикетками встановленої форми.

Визначення посівних якостей насіння з метою сертифікації проводиться тільки після надання офіційних звітів про проведення польового інспектування. Насіння має відповідати вимогам державного стандарту України. Для підтвердження видається сертифікат на насіння, термін дії якого обмежений. Після закінчення терміну дії сертифікату партія насіння перевіряється повторно і видається новий сертифікат.

Насіння, яке не відповідає вимогам ДСТУ, не допускається до реалізації. В цьому випадку видається результат аналізу, де чітко зазначається, що насіння не кондиційне.

          - Випробувальна лабораторія Укрдержнасінінспекції має базове сучасне обладнання для визначення посівних якостей насіння, в основному для дослідження насіння, яке призначене для експорту та імпорту, - розповів далі Сергій Мельник. - Ця лабораторія є членом ISTA. Заявка на акредитацію лабораторії прийнята секретаріатом ISTA, визначений термін проведення аудиту лабораторії на серпень 2009 року.                                          

 У відповідності до наказу Міністерства аграрної політики України від 23 грудня 2008 року, відповідний контроль за методиками, рекомендованими ОЕСР, здійснюватиме з 2009 року Державна служба з охорони прав на сорти рослин.

Після виступу Сергія Мельника експерти Організації оприлюднили звіт за результатами роботи оцінювальної місії в Україні.

Враховуючи попередні схвальні висновки експертів ОЕСР, було рекомендовано прийняти Україну до Насіннєвих схем ОЕСР за умови виконання нею всіх необхідних технічних вимог. Серед країн, які підтримали нашу державу, можна відзначити в першу чергу Францію, США, Євросоюз, країни Прибалтики, Польщу та Молдову.

Відповідно до діючої процедури, заявку України буде передано на затвердження Комітету з питань сільського господарства до кінця 2009 року. Крім того, у 2010 році в Україну заплановано візит контрольної місії для перевірки дотримання вимог ОЕСР.

Того ж дня учасники засідання заслухали Стратегічний план і план дій Насіннєвих схем ОЕСР.

Наступного дня обговорювалася низка інших робочих питань, зокрема: перегляд методичних рекомендацій щодо перевірки насіння, оновлення бази даних по насінню, його ваги пост-контролю, використання синонімів у назвах видів рослин та насіння, сертифікація гібридів. Не обійдено увагою й питання розведення рослин. Отже, залишається сподіватися, що зі вступом до ОЕСР контроль за якістю посівного матеріалу посилиться, а це позитивно позначиться на результатах господарювання на землі.

 

Юрій МАЛАЙ

 





Схожі новини
  • Оцінили роботу на «п’ятірку»
  • Україні дозволили продавати насіння в 70 країн світу
  • Роль нових сортів рослин і високоякісного насіння в сільському господарстві
  • Ми стали 58-ми, приєднавшись до Схем сортової сертифікації та контролю за рухом насіння в Міжнародній торгівлі ОЕСР
  • Відповідно до міжнародних вимог і стандартів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.