В Україні, на жаль, триває тенденція скорочення переробних потужностей у цукровій галузі. За даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор», з початку сезону до кінця грудня перероблено 8,93 млн. тонн цукрових буряків, з яких вироблено 1192 тис. тонн цукру. Для порівняння, в 2012-му на цю ж дату заводи виробили понад 2140 тис. тонн солодкого піску.
На 30 грудня 2013 р. україні працювало два цукрових заводи, а 36 - уже закінчили сезон цукроваріння. В2012 р. до цієї дати працювало 13 підприємств, ще 50 вже закінчили роботу. За словами голови профільної асоціації «Укрцукор» Миколи Ярчука, в 2013-му працюючих заводів було на третину менше, ніж у 2012 році. «Закрилися цукрові заводи, які не входять у великі аграрні холдинги, - пояснює Микола Ярчук. - Ці підприємства не змогли перекрити збитки. Торік собівартість виробництва цукру становила 6,5-7,5 грн.за кілограм, тоді як ціна на ринку становила 5,5 гривень».
Серед найбільших підприємств, які припинили роботу, - Оржицький (входить в агрохолдинг «Кернел») і Лохвицький цукровий заводи (входить в агрохолдинг «Райз»). До того ж у2013 р. відразу кілька великих агрохолдингів заявили про бажання вийти з цукрового бізнесу. Зокрема, «Кернел» прийняв рішення продати цукрові заводи, які дісталися йому при купівлі одного з найбільших виробників цукру в країні – «Укррос». Повідомлялося, що «Кернел»веде перемовини про продаж Чортківського цукрового заводу (Тернопільська область) великому європейськомувиробнику цукру - компанії Pfeifer & Langen (Німеччина).
Відмовився від виробництва цукру також аграрний холдинг Sintal Agriculture. Компанія продала Пархомівський цукровий завод за $1,7 млн., призупинивши роботу цукрозаводу.
Скорочення переробних потужностей призводить і до зменшення виробництва цукрових буряків. За словами Миколи Ярчука, торік солодкі коренізаймали близько 306 тис. га, що на 40% менше,ніж у 2012 році.
Згідно з прогнозами, в 2013/2014 маркетинговому році (МР) буде вироблено 1,2-1,4 млн. т цукру. Перехідні запаси цього продукту становитимуть 0,9-1 млн. тонн. Пропозиція на ринку складе 2,2-2,4 млн. т при внутрішньому річному споживанні в 1,8 млн. тонн.
За даними моніторингу цін на соціально значущі товари, проведеного Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, середні споживчі ціни на цукор в Україні (на 20 грудня) становили 7,46 грн. за кілограм. Це на 0,16 грн., або 2,2% більше, ніж 10 грудня, коли проводився попередній зріз даних цінової ситуації. Як повідомили в Мінекономрозвитку, найвищі ціни на цукор зберігаються в Донецькій області - 7,86 грн./кг, а найдешевше солодкий пісок можна придбати в Чернівецькій області - за 7,11 грн./кг.
Щоб якось стабілізувати ситуацію на ринку цукру, 11 грудня 2013-го Кабінет Міністрів прийняв рішення про підвищення мінімальних закупівельних цін на цукор в 2014/15МР на 1% - до 4722,68 грн./т (без ПДВ). Цим рішенням передбачено й підвищення мінімальної закупівельної ціни на цукровий буряк на 1,6% - до 343,55 грн./тонна.
Щодо світових тенденцій, то експерти «Deutsche Bank», зокрема,підвищили прогнози середньої вартості цукру, оскільки, на їхню думку, виробництво значно знизиться і призведе до скорочення надлишків продукту. Виробництво цукру в бразильському регіоні у 2013/14 МР ймовірно знизиться до 32,8 млн. т (на 1,3 млн. т). Крім того, агентство оцінює скорочення світового профіциту на 2,37 млн. т, пророкуючиподальше зниження запасів .
На початку року, кажуть експерти, вартість солодкого продукту опуститься до 17,25 цента за фунт (0,45 кг). Водночас, інші експерти – з агентства «Rabobank» - підвищили свої прогнози щодо цінна цукор із 18 центів до 18,7 цента за фунт у поточному кварталі. Та все ж, до кінця 2014-гофахівці очікують зниження вартості продукту до 18,3 цента за фунт.