Аграрний тиждень. Україна
» » Технологія вирощування сої від «Cварог Вест Груп»
» » Технологія вирощування сої від «Cварог Вест Груп»

    Технологія вирощування сої від «Cварог Вест Груп»



    В останні роки на світовому ринку зростає попит на сою, особливо залежні від цієї культури в країнах ЄС. Тож українські агрокомпанії, які стежать за тенденціями і вивчають ринок, розширюють посіви під соєю і роблять її стратегічною культурою. Найшвидше в цьому напрямку рухається корпорація «Сварог Вест Груп», яка розробила власну технологію вирощування сої.


    Своїми напрацюваннями в «соєвому бізнесі» корпорація «Сварог Вест Груп» поділилася під час Міжнародної науково-практичної конференції «Технології для лідерів: інноваційно, ефективно, прибутково». Учасники заходу ознайомилися з авторською технологією стрічкового посіву сої, побачили ґрунтообробну та посівну техніку, яка є розробкою фахівців компанії та міжнародних партнерів, дізналися про систему живлення і особливості окремих сортів. Все це в комплексі дозволяє оптимізувати затрати під час посіву та підвищує врожайність сої.


    Стратегічна культура

    Заступник голови правління Інна Мєтєлєва відзначає, що корпорація у своїй стратегії розвитку зробила ставку на сою, бо Європа розглядає Україну у найближчій перспективі як найбільшого європейського виробника та постачальника сої. «Європейці зацікавлені у розширенні партнерства та реалізації спільних проектів у цьому напрямку, - говорить вона. - Це відкриває нам можливості для розширення ринків збуту та європейського партнерства і стимулює до підвищення стандартів і показників якості й безпечності нашої продукції. Саме в цих напрямках корпорація «Сварог Вест Груп» нині працює і вибудовує свою стратегію розвитку».

    За словами голови правління корпорації Андрія Гордійчука, потенціал України у вирощуванні сої може сягнути 12-15 млн тонн. Вирощувати цю культуру вигідно, бо на неї є стабільна експортна пропозиція і чітке ціноутворення.

    Сьогодні компанія «Сварог Вест Груп» під соєю має 36 тис. га і є лідером за врожайністю в Україні. Водночас в корпорації відмічають: потенціал продуктивності культури використовується лише на 30%. «Оскільки корпорація «Сварог Вест Груп» має найвищі показники врожайності сої серед українських виробників, на конференції ми презентували власну технологію стрічкового висіву, що цікава тим агровиробникам, які прагнуть підвищити врожайність і якість культури, але не знають, як це зробити», - зазначив А. Гордійчук.

    Аналітик у сфері матеріально-технічного та фінансового забезпечення агробізнесу корпорації «Сварог Вест Груп» Олег Золочевський пояснює, що останнім часом ціни на світовому ринку змінилися і маржинальність культур досить невелика. «І щоб її підняти, потрібно запроваджувати у виробництво нові технології, нову систему захисту і живлення, і це потрібно робити обов’язково в комплексі», - зазначає він.

    Вже три роки корпорація вирощує нішеві культури, бовони більш високомаржинальні за зернові. І майже вся продукція компанії експортується. Так,сою, квасолю, спельту купує Європа, а голозерний гарбуз -Австрія.

    «Цінові коливання на ринку досить синусоїдні. В нашій корпорації стратегічна культура - соя. Завдяки вдосконаленню технології можна заробити, але бувають неврожайні роки для культури,чи несприятливі погодні умови порушують плани. Тож потрібно балансувати іншими речами. Модель диверсифікації має бути у вирощуванні багатьох культур», - наголошує Андрій Гордійчук.

    «Кожна компанія для себе повинна вибрати нішу,в якій можна заробляти гроші. Наше бізнес-планування достатньо гнучке і залежить від тенденцій ринку», - додає Олег Золочевський.


    Економія і підвищення врожайності

    В корпорації «Сварог Вест Груп» відмічають: загалом їхня авторська технологія стрічкового посіву сої включала в себе замовлення 50 культиваторів, 20 сівалок й іншого обладнання, закупівлю добрив компанії «Yara», а також насіння. Все це обійшлося у 8 млн євро.

    Працюючи над новою технологією вирощування сої,в корпорації насамперед визначили низку факторів, які потрібно було забезпечити. Як виявилося, на ринку техніки не знайшлося агрегатів, здатнихзадовольнити потреби нової технології. Тому для «Сварог Вест Груп» розробили техніку за їхніми вимогами.

    «Стрічковий спосіб посіву вперше запровадили в США на кукурудзі, а ми вирішили спробувати йогона сої, – розповідає О. Золочевський. – Основна наша мета – висіяти певну кількість насіння на 1 га і при цьому зекономити на застосуванні ЗЗРі добрив. Ми розробили цю технологію саме під певну кліматичну зону, де достатній рівень зволоженості. Технологія також передбачає мінімальний вплив природних катаклізмів на рівень врожайності».

    Інноваційна технологія стрічкового посіву сої, розроблена фахівцями корпорації «Сварог Вест Груп», дозволяє не лише підвищити врожайність за рахунок зменшення конкуренції та покращення системи догляду, а й оптимізувати затрати ЗЗР, насіння та посівної площі. Технологія може використовуватися для точного висіву не лише сої, а й цукрового буряку, кукурудзи, квасолі та інших культур.

    Серед переваг стрічкового посіву: можливість збільшити кількість розміщення рослин на 1 м без загущення; рівномірний розподіл насіння; можливість міжрядного обробітку; уникнення травмування насіння; можливість одночасного внесення основного добривапід час посіву; можливість внесення стартового добрива, а такожпроведення інокуляції насіння безпосередньо в насіннєвому ложі.

    За словами директорадепартаменту автоматизації виробничихпроцесів корпорації «Сварог Вест Груп» Максима Маярчука, технологія вирощування сої стрічковим посівом ефективна в будь-якому випадку. Але при меншій кількості землі в обробітку прибуток господарство отримає, приміром, не через рік-півтора, а через три роки.


    Живлення, захист і техніка

    Все починається з якісного насіння. У«Сварог Вест Груп»висівають сорти в основному іноземної селекції. За словами О.Золочевського, компанія проводить сортовипробування сортів сої з усього світу. Торік завезли 40 нових сортів різних виробників – США, Канади, Австрії, й нині триває їх апробація для певного регіону.

    «Складові, що визначають урожайність сої, – це добре розвинена коренева система рослин, азотофіксація, гілкування, кількість вузлів на рослині та бобів, – розповідає провідний експерт з питань насінництва пшениці та сої Володимир Степанчук. - За нашою технологією стрічкового посіву насіння висівається за схемою 45х15 см. При цьому ми зменшуємо кількість насінин у рядку, але не зменшуємо загальну норму висіву на 1 га. Ми можемо сіяти 800 чи 600 тис. насінин, не загущуючи насіння в рядку. Висіваючи стрічковим посівом,ми чітко контролюємо глибину заробки насіння і точність внесення інокулянтів узону внесення насіння, тобто безпосередньо в ґрунт.

    Компанія «Yara» розробляє добрива для «Сварог Вест Груп» спеціально на замовлення. «Диференційоване внесення добрив може бути здійснено двома шляхами. Ми формулюємо добриво під умови конкретного поля, - розповідаєМ. Маярчук.– Попередньо для цього потрібно зробити аналіз ґрунтівіз сіткою 5 га на одну пробу. Відповідно до отриманих показників компанія«Yara» сформулювалавідповідні добрива. Стрічковий посів передбачає дещо іншу систему живлення,ніж при суцільному посіві. При цьому програму забезпечення перелаштовувати не потрібно. Диференційоване внесення добрив може здійснюватися як при стрічковому,так і суцільному посівах. Але стрічковий передбачає економію в добривах і підвищення врожайності».

    За словами головного агронома компанії «Yara»у Північно-Східній Європі Марка Такера, найбільш важливі досягнення в ранньому періоді зростання культури. «Тому ми контролюємо ці фактори і щороку вдосконалюємо програму вирощування. Важливо врахувати,щоб рослинине відчули дефіциту азоту, калію, фтору і фосфору, а от із сіркою потрібно бути обережними. Адженадмірна кількість цього елементу призводить до блокування споживання рослиною інших речовин. Хто вирощує сою, рекомендуємо застосовувати суміш поживних елементів YaraVita MOLYTRAC, яказабезпечить біомасу, зелений колір і гарний врожай».

    Компанія «Bayer»теж не стоїть осторонь «соєвих перспектив». За словами спеціаліста з технологій захисту сої та цукрових буряків компанії «Bayer»Олександра Кузьминчука, вирощування сої ділиться на два періоди – вегетативних і репродуктивних фаз. «Важливо забезпечити захист насіння в період висіву, застосувавши якісніінокулянти. На другому етапі – росту сої - важливо потурбуватися про обробку посівів від бур’янів. Під час набирання рослиною вегетативної маси потрібно забезпечити захист від шкідників і хвороб. Наша компанія має достатньо рішень і пропозицій для супроводувсього ланцюжку – від посіву до формування врожаю».

    Організатори конференції влаштували справжній тест-драйв агрегатів, спеціально розроблених для стрічкового посіву сої. Свої можливості продемонстрували глибокорозпушувач«Hercules», пружинна борона «Comber», пневматична сівалка точного висіву «Prime Twin 3000» і культиватор «Fighter».

    «Наша розробка дозволяє підвищити показник продуктивності сої. Це величезний крок уперед, божоден із існуючих на агроринку агрегатів не міг поєднати в собі необхідну функціональність. Ми спільно з європейськими партнерами розробили нові підходи та унікальну лінійку техніки для ефективного вирощування агрокультур», – додає Андрій Гордійчук.

    Глибокорозпушувач«Hercules» поєднує функції глибокорозпушувачата важкого стерньового культиватора, тобто за один прохід агрегат здійснює дві операції.

    Пружинна борона «Comber»,зроблена з профільного металу, має меншу вагу порівняно із зубовою бороною. А рухома конструкція сегмента борони забезпечує краще копіювання рельєфу.

    В сівалці пневматичного висіву «Prime Twin 3000» вакуумна камера і посівний диск обертаються одночасно. Інноваційна конструкція обладнана камерою всмоктування, де посівний диск і селектор кріпляться за допомогою магнітів. Серед переваг даної сівалки – регулювання відстані між рядками у міліметрах, максимальна точність посіву навіть під час швидкого руху сівалки, а диски для розрізу борозни з кутом відкриття 9 скорочують робочий час і збільшуютьпродуктивність.

    Серед функціональних характеристик культиватора «Fighter» - паралелограмне ведення глибини обробки на кожному рядку; високий прохід рами до 800 мм; плавне регулювання ширини міжряддя; захисні щитки або диски на підшипниковій опорі, що забезпечують надійний захист культурних рослин; розпушування усередині ряду; гідравлічне складання з кабіни трактора; можливість установки пневматичного або механічного бункера для внесення добрив; встановлення глибини за допомогою регулюючого шпинделя; кожен задньонавісний культиватор може без перебудови, за допомогою додаткового фронтального блоку, застосовуватися в якості фронтального.

    За словами Андрія Гордійчука, в «Сварог Вест Груп» і надалі продовжуватимуть вдосконалювати виробничі процеси, бо лозунг компанії на найближчі 10 років - це інновації і люди.

    «Минавчилися вирощувати сою, але прагнемо досягти ще більших результатів. У планах – переробка сої, вихід на азійські ринки і для цього безумовне постійне вдосконалення технологій, - говорить керівник. - Криза дає поштовх для пошуку нових рішень, адже вихід із зони комфорту змушує рухатись уперед.Унашому випадку до пошуку нових рішень зумовила ще й велика соціальна відповідальність. Сьогодні в корпорації працює близько 5 тис.чоловік, яких не можна лишити без роботи».

    Мар’яна ДОБРОБОГ





    Схожі новини
  • Інновації для лідерів
  • "Сварог Вест Груп" застосовуватиме нову технологію висіву сої
  • «Сварог Вест Груп» завершила збір льону
  • «Сварог Вест Груп» презентував нові виробничі проекти
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Технологія вирощування сої від «Cварог Вест Груп»



В останні роки на світовому ринку зростає попит на сою, особливо залежні від цієї культури в країнах ЄС. Тож українські агрокомпанії, які стежать за тенденціями і вивчають ринок, розширюють посіви під соєю і роблять її стратегічною культурою. Найшвидше в цьому напрямку рухається корпорація «Сварог Вест Груп», яка розробила власну технологію вирощування сої.


Своїми напрацюваннями в «соєвому бізнесі» корпорація «Сварог Вест Груп» поділилася під час Міжнародної науково-практичної конференції «Технології для лідерів: інноваційно, ефективно, прибутково». Учасники заходу ознайомилися з авторською технологією стрічкового посіву сої, побачили ґрунтообробну та посівну техніку, яка є розробкою фахівців компанії та міжнародних партнерів, дізналися про систему живлення і особливості окремих сортів. Все це в комплексі дозволяє оптимізувати затрати під час посіву та підвищує врожайність сої.


Стратегічна культура

Заступник голови правління Інна Мєтєлєва відзначає, що корпорація у своїй стратегії розвитку зробила ставку на сою, бо Європа розглядає Україну у найближчій перспективі як найбільшого європейського виробника та постачальника сої. «Європейці зацікавлені у розширенні партнерства та реалізації спільних проектів у цьому напрямку, - говорить вона. - Це відкриває нам можливості для розширення ринків збуту та європейського партнерства і стимулює до підвищення стандартів і показників якості й безпечності нашої продукції. Саме в цих напрямках корпорація «Сварог Вест Груп» нині працює і вибудовує свою стратегію розвитку».

За словами голови правління корпорації Андрія Гордійчука, потенціал України у вирощуванні сої може сягнути 12-15 млн тонн. Вирощувати цю культуру вигідно, бо на неї є стабільна експортна пропозиція і чітке ціноутворення.

Сьогодні компанія «Сварог Вест Груп» під соєю має 36 тис. га і є лідером за врожайністю в Україні. Водночас в корпорації відмічають: потенціал продуктивності культури використовується лише на 30%. «Оскільки корпорація «Сварог Вест Груп» має найвищі показники врожайності сої серед українських виробників, на конференції ми презентували власну технологію стрічкового висіву, що цікава тим агровиробникам, які прагнуть підвищити врожайність і якість культури, але не знають, як це зробити», - зазначив А. Гордійчук.

Аналітик у сфері матеріально-технічного та фінансового забезпечення агробізнесу корпорації «Сварог Вест Груп» Олег Золочевський пояснює, що останнім часом ціни на світовому ринку змінилися і маржинальність культур досить невелика. «І щоб її підняти, потрібно запроваджувати у виробництво нові технології, нову систему захисту і живлення, і це потрібно робити обов’язково в комплексі», - зазначає він.

Вже три роки корпорація вирощує нішеві культури, бовони більш високомаржинальні за зернові. І майже вся продукція компанії експортується. Так,сою, квасолю, спельту купує Європа, а голозерний гарбуз -Австрія.

«Цінові коливання на ринку досить синусоїдні. В нашій корпорації стратегічна культура - соя. Завдяки вдосконаленню технології можна заробити, але бувають неврожайні роки для культури,чи несприятливі погодні умови порушують плани. Тож потрібно балансувати іншими речами. Модель диверсифікації має бути у вирощуванні багатьох культур», - наголошує Андрій Гордійчук.

«Кожна компанія для себе повинна вибрати нішу,в якій можна заробляти гроші. Наше бізнес-планування достатньо гнучке і залежить від тенденцій ринку», - додає Олег Золочевський.


Економія і підвищення врожайності

В корпорації «Сварог Вест Груп» відмічають: загалом їхня авторська технологія стрічкового посіву сої включала в себе замовлення 50 культиваторів, 20 сівалок й іншого обладнання, закупівлю добрив компанії «Yara», а також насіння. Все це обійшлося у 8 млн євро.

Працюючи над новою технологією вирощування сої,в корпорації насамперед визначили низку факторів, які потрібно було забезпечити. Як виявилося, на ринку техніки не знайшлося агрегатів, здатнихзадовольнити потреби нової технології. Тому для «Сварог Вест Груп» розробили техніку за їхніми вимогами.

«Стрічковий спосіб посіву вперше запровадили в США на кукурудзі, а ми вирішили спробувати йогона сої, – розповідає О. Золочевський. – Основна наша мета – висіяти певну кількість насіння на 1 га і при цьому зекономити на застосуванні ЗЗРі добрив. Ми розробили цю технологію саме під певну кліматичну зону, де достатній рівень зволоженості. Технологія також передбачає мінімальний вплив природних катаклізмів на рівень врожайності».

Інноваційна технологія стрічкового посіву сої, розроблена фахівцями корпорації «Сварог Вест Груп», дозволяє не лише підвищити врожайність за рахунок зменшення конкуренції та покращення системи догляду, а й оптимізувати затрати ЗЗР, насіння та посівної площі. Технологія може використовуватися для точного висіву не лише сої, а й цукрового буряку, кукурудзи, квасолі та інших культур.

Серед переваг стрічкового посіву: можливість збільшити кількість розміщення рослин на 1 м без загущення; рівномірний розподіл насіння; можливість міжрядного обробітку; уникнення травмування насіння; можливість одночасного внесення основного добривапід час посіву; можливість внесення стартового добрива, а такожпроведення інокуляції насіння безпосередньо в насіннєвому ложі.

За словами директорадепартаменту автоматизації виробничихпроцесів корпорації «Сварог Вест Груп» Максима Маярчука, технологія вирощування сої стрічковим посівом ефективна в будь-якому випадку. Але при меншій кількості землі в обробітку прибуток господарство отримає, приміром, не через рік-півтора, а через три роки.


Живлення, захист і техніка

Все починається з якісного насіння. У«Сварог Вест Груп»висівають сорти в основному іноземної селекції. За словами О.Золочевського, компанія проводить сортовипробування сортів сої з усього світу. Торік завезли 40 нових сортів різних виробників – США, Канади, Австрії, й нині триває їх апробація для певного регіону.

«Складові, що визначають урожайність сої, – це добре розвинена коренева система рослин, азотофіксація, гілкування, кількість вузлів на рослині та бобів, – розповідає провідний експерт з питань насінництва пшениці та сої Володимир Степанчук. - За нашою технологією стрічкового посіву насіння висівається за схемою 45х15 см. При цьому ми зменшуємо кількість насінин у рядку, але не зменшуємо загальну норму висіву на 1 га. Ми можемо сіяти 800 чи 600 тис. насінин, не загущуючи насіння в рядку. Висіваючи стрічковим посівом,ми чітко контролюємо глибину заробки насіння і точність внесення інокулянтів узону внесення насіння, тобто безпосередньо в ґрунт.

Компанія «Yara» розробляє добрива для «Сварог Вест Груп» спеціально на замовлення. «Диференційоване внесення добрив може бути здійснено двома шляхами. Ми формулюємо добриво під умови конкретного поля, - розповідаєМ. Маярчук.– Попередньо для цього потрібно зробити аналіз ґрунтівіз сіткою 5 га на одну пробу. Відповідно до отриманих показників компанія«Yara» сформулювалавідповідні добрива. Стрічковий посів передбачає дещо іншу систему живлення,ніж при суцільному посіві. При цьому програму забезпечення перелаштовувати не потрібно. Диференційоване внесення добрив може здійснюватися як при стрічковому,так і суцільному посівах. Але стрічковий передбачає економію в добривах і підвищення врожайності».

За словами головного агронома компанії «Yara»у Північно-Східній Європі Марка Такера, найбільш важливі досягнення в ранньому періоді зростання культури. «Тому ми контролюємо ці фактори і щороку вдосконалюємо програму вирощування. Важливо врахувати,щоб рослинине відчули дефіциту азоту, калію, фтору і фосфору, а от із сіркою потрібно бути обережними. Адженадмірна кількість цього елементу призводить до блокування споживання рослиною інших речовин. Хто вирощує сою, рекомендуємо застосовувати суміш поживних елементів YaraVita MOLYTRAC, яказабезпечить біомасу, зелений колір і гарний врожай».

Компанія «Bayer»теж не стоїть осторонь «соєвих перспектив». За словами спеціаліста з технологій захисту сої та цукрових буряків компанії «Bayer»Олександра Кузьминчука, вирощування сої ділиться на два періоди – вегетативних і репродуктивних фаз. «Важливо забезпечити захист насіння в період висіву, застосувавши якісніінокулянти. На другому етапі – росту сої - важливо потурбуватися про обробку посівів від бур’янів. Під час набирання рослиною вегетативної маси потрібно забезпечити захист від шкідників і хвороб. Наша компанія має достатньо рішень і пропозицій для супроводувсього ланцюжку – від посіву до формування врожаю».

Організатори конференції влаштували справжній тест-драйв агрегатів, спеціально розроблених для стрічкового посіву сої. Свої можливості продемонстрували глибокорозпушувач«Hercules», пружинна борона «Comber», пневматична сівалка точного висіву «Prime Twin 3000» і культиватор «Fighter».

«Наша розробка дозволяє підвищити показник продуктивності сої. Це величезний крок уперед, божоден із існуючих на агроринку агрегатів не міг поєднати в собі необхідну функціональність. Ми спільно з європейськими партнерами розробили нові підходи та унікальну лінійку техніки для ефективного вирощування агрокультур», – додає Андрій Гордійчук.

Глибокорозпушувач«Hercules» поєднує функції глибокорозпушувачата важкого стерньового культиватора, тобто за один прохід агрегат здійснює дві операції.

Пружинна борона «Comber»,зроблена з профільного металу, має меншу вагу порівняно із зубовою бороною. А рухома конструкція сегмента борони забезпечує краще копіювання рельєфу.

В сівалці пневматичного висіву «Prime Twin 3000» вакуумна камера і посівний диск обертаються одночасно. Інноваційна конструкція обладнана камерою всмоктування, де посівний диск і селектор кріпляться за допомогою магнітів. Серед переваг даної сівалки – регулювання відстані між рядками у міліметрах, максимальна точність посіву навіть під час швидкого руху сівалки, а диски для розрізу борозни з кутом відкриття 9 скорочують робочий час і збільшуютьпродуктивність.

Серед функціональних характеристик культиватора «Fighter» - паралелограмне ведення глибини обробки на кожному рядку; високий прохід рами до 800 мм; плавне регулювання ширини міжряддя; захисні щитки або диски на підшипниковій опорі, що забезпечують надійний захист культурних рослин; розпушування усередині ряду; гідравлічне складання з кабіни трактора; можливість установки пневматичного або механічного бункера для внесення добрив; встановлення глибини за допомогою регулюючого шпинделя; кожен задньонавісний культиватор може без перебудови, за допомогою додаткового фронтального блоку, застосовуватися в якості фронтального.

За словами Андрія Гордійчука, в «Сварог Вест Груп» і надалі продовжуватимуть вдосконалювати виробничі процеси, бо лозунг компанії на найближчі 10 років - це інновації і люди.

«Минавчилися вирощувати сою, але прагнемо досягти ще більших результатів. У планах – переробка сої, вихід на азійські ринки і для цього безумовне постійне вдосконалення технологій, - говорить керівник. - Криза дає поштовх для пошуку нових рішень, адже вихід із зони комфорту змушує рухатись уперед.Унашому випадку до пошуку нових рішень зумовила ще й велика соціальна відповідальність. Сьогодні в корпорації працює близько 5 тис.чоловік, яких не можна лишити без роботи».

Мар’яна ДОБРОБОГ





Схожі новини
  • Інновації для лідерів
  • "Сварог Вест Груп" застосовуватиме нову технологію висіву сої
  • «Сварог Вест Груп» завершила збір льону
  • «Сварог Вест Груп» презентував нові виробничі проекти
  • «Сварог Вест Груп» запровадить технології точного землеробства

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.