Аграрний тиждень. Україна
» » «Суничні поляни» Миколи Дикуна
» » «Суничні поляни» Миколи Дикуна

    «Суничні поляни» Миколи Дикуна


    altНещодавно в село Горошино, що на Полтавщині, приїздили аграрні експерти з Англії, Італії та Нідерландів (остання країна є батьківщиною технології frigo), щоб домовитися про купівлю інтенсивної технології вирощування суниці. А ще іноземці запросили нашого селекціонера провести у Європі кілька майстер-класів.

    Виявляється, дехто знає, чому можна повчитись у Миколи Дикуна - власника плантацій улюбленої нами ягоди - суниці. Ми ж практично відкриваємо для себе цього майстра. І отже, наш шлях до успіху може бути набагато коротшим, ніж у Миколи Олександровича. Якщо ми скористаємося його досвідом.

    Саме тому фахівці Мінагрополітики України і Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби за підтримки Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації організували і провели на базі господарства ПП«Дикун» (с. Горошине Семенівського району Полтавської області) демонстраційний показ-семінар «Вирощування суниці - ефективний шлях диверсифікації рослинництва».

    На семінар приїхали заступники начальників головних управлінь АПР областей з питань рослинництва, науковці, керівники обласних сільськогосподарських дорадчих служб, голови обласних асоціацій фермерів і приватних землевласників, агровиробники, фермери, одноосібники.

    Нині господарство Миколи Дикуна - одне з найкращих в Україні, що спеціалізується на вирощуванні елітної суниці. Присутні були здивовані, побачивши плантації, де на тлі смарагдового листя (і це у жовтні!) червоніли великі ягоди. З'ясувалося, що в господарстві Дикуна суниця плодоносить з травня по жовтень. Тож гості почули вичерпні відповіді на всі свої запитання: щодо матеріальних і трудових затрат, рентабельності культури, способів її підживлення, боротьби зі шкідниками, ціни на розсаду елітних сортів суниць. Учасники семінару побачили в дії суничний «конвеєр» Миколи Олександровича від розсадника до збирання стиглих ягід й отримали в подарунок від автора книжку по технології вирощування суниці.

    alt- Розводити їх я розпочав у 2001 році на власній присадибній ділянці, - каже господар «суничних полян». - Після навчання у найкращих виробників, закупки елітного посадкового матеріалу, восени 2004-го висадив понад 1500 молодих кущів суниці і заклав маточник.

    За два роки Микола Дикун перевершив своїх вчителів, розробивши власну технологію інтенсивного вирощування суниці. Це - надпередові, сучасні й технологічні методи вирощування - на грядах, вкритих агроволокном і оснащених системою краплинного зрощення. Це плантації, на яких ідеально рівними рядами красуються найкращі, вишукані сорти.

    До речі, Микола Олександрович вирощує не тільки ягоди. Його господарство - один із розплідників суниці з так званої розсади frigo. Це однолітні заморожені саджанці з відкритою кореневою системою. Вони мають перевагу над звичайною зеленою розсадою, бо ці саджанці можна висаджувати у відкритий ґрунт у будь-який час з квітня по липень, а в теплицях - цілорічно. Тож соковиту суницю можна отримувати до наміченого строку і впродовж усього року. Технологія Дикуна дозволяє отримувати спілі ягоди суниці на 28-й день після висаджування рослин.

    Природна сільська кмітливість селекціонера дозволила йому зекономити купу грошей на фірмовому холодильнику, потрібному для заморозки та зберігання розсади frigo. Холодильник на 2 млн. саджанців, не менш ефективний, він облаштував у переобладнаному сараї (що є у кілька разів дешевше). Тепер багатогектарне суничне господарство Миколи Дикуна дає до 300% прибутку за 80 днів.

    Приклад Миколи Олександровича доводить: ягідництво в Україні може швидко наповнити ринок якісною й відносно недорогою продукцією (нині він насичений лише на 3%), створити додаткові робочі місця, забезпечити зростання грошових надходжень господарств.

    Поширенню досвіду Миколи Дикуна та розвитку ягідництва на теренах України можуть сприяти сільськогосподарські altдорадчі служби регіонів, організовуючи демонстраційні покази, семінари, консультації з залученням фахівців ПП «Дикун». Бо зараз про це диво-господарство та досвід Дикуна мало хто знає, крім вузького кола фахівців.

     - Нинішній семінар - наш перший реальний приклад у роботі дорадництва з такими господарствами, як ПП «Дикун», - наголосив заступник директора Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва Мінагрополітики Євген Воробей. - І в цій роботі нам приклад показує обласна сільськогосподарська дорадча служба (директор - Світлана Андрієнко). Мінагрополітики, зокрема, відділ координації дорадництва має ще багато планів по пропаганді досвіду наших аграріїв для поширення у багатьох регіонах України».

    Прощаючись з гостями, Микола Олександрович поділився з ними своїми «наполеонівськими планами». Він мріє відродити у себе в регіоні переробну галузь, щоб українці могли куштувати варення і соки з етикеткою «Зроблено на Полтавщині».

     

    Відділ координації дорадництва

    Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва МінАП





    Схожі новини
  • По-новому вирощувати плоди і ягоди
  • Держсільгоспінспекція: Львівщина готується виростити більше 700 тис. шт. садивного матеріалу
  • СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ
  • Сливу на Львівщині доповнив абрикос, персик і вишня
  • Негода завдала виробникам плодоовочевої продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

«Суничні поляни» Миколи Дикуна


altНещодавно в село Горошино, що на Полтавщині, приїздили аграрні експерти з Англії, Італії та Нідерландів (остання країна є батьківщиною технології frigo), щоб домовитися про купівлю інтенсивної технології вирощування суниці. А ще іноземці запросили нашого селекціонера провести у Європі кілька майстер-класів.

Виявляється, дехто знає, чому можна повчитись у Миколи Дикуна - власника плантацій улюбленої нами ягоди - суниці. Ми ж практично відкриваємо для себе цього майстра. І отже, наш шлях до успіху може бути набагато коротшим, ніж у Миколи Олександровича. Якщо ми скористаємося його досвідом.

Саме тому фахівці Мінагрополітики України і Полтавської обласної сільськогосподарської дорадчої служби за підтримки Головного управління агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації організували і провели на базі господарства ПП«Дикун» (с. Горошине Семенівського району Полтавської області) демонстраційний показ-семінар «Вирощування суниці - ефективний шлях диверсифікації рослинництва».

На семінар приїхали заступники начальників головних управлінь АПР областей з питань рослинництва, науковці, керівники обласних сільськогосподарських дорадчих служб, голови обласних асоціацій фермерів і приватних землевласників, агровиробники, фермери, одноосібники.

Нині господарство Миколи Дикуна - одне з найкращих в Україні, що спеціалізується на вирощуванні елітної суниці. Присутні були здивовані, побачивши плантації, де на тлі смарагдового листя (і це у жовтні!) червоніли великі ягоди. З'ясувалося, що в господарстві Дикуна суниця плодоносить з травня по жовтень. Тож гості почули вичерпні відповіді на всі свої запитання: щодо матеріальних і трудових затрат, рентабельності культури, способів її підживлення, боротьби зі шкідниками, ціни на розсаду елітних сортів суниць. Учасники семінару побачили в дії суничний «конвеєр» Миколи Олександровича від розсадника до збирання стиглих ягід й отримали в подарунок від автора книжку по технології вирощування суниці.

alt- Розводити їх я розпочав у 2001 році на власній присадибній ділянці, - каже господар «суничних полян». - Після навчання у найкращих виробників, закупки елітного посадкового матеріалу, восени 2004-го висадив понад 1500 молодих кущів суниці і заклав маточник.

За два роки Микола Дикун перевершив своїх вчителів, розробивши власну технологію інтенсивного вирощування суниці. Це - надпередові, сучасні й технологічні методи вирощування - на грядах, вкритих агроволокном і оснащених системою краплинного зрощення. Це плантації, на яких ідеально рівними рядами красуються найкращі, вишукані сорти.

До речі, Микола Олександрович вирощує не тільки ягоди. Його господарство - один із розплідників суниці з так званої розсади frigo. Це однолітні заморожені саджанці з відкритою кореневою системою. Вони мають перевагу над звичайною зеленою розсадою, бо ці саджанці можна висаджувати у відкритий ґрунт у будь-який час з квітня по липень, а в теплицях - цілорічно. Тож соковиту суницю можна отримувати до наміченого строку і впродовж усього року. Технологія Дикуна дозволяє отримувати спілі ягоди суниці на 28-й день після висаджування рослин.

Природна сільська кмітливість селекціонера дозволила йому зекономити купу грошей на фірмовому холодильнику, потрібному для заморозки та зберігання розсади frigo. Холодильник на 2 млн. саджанців, не менш ефективний, він облаштував у переобладнаному сараї (що є у кілька разів дешевше). Тепер багатогектарне суничне господарство Миколи Дикуна дає до 300% прибутку за 80 днів.

Приклад Миколи Олександровича доводить: ягідництво в Україні може швидко наповнити ринок якісною й відносно недорогою продукцією (нині він насичений лише на 3%), створити додаткові робочі місця, забезпечити зростання грошових надходжень господарств.

Поширенню досвіду Миколи Дикуна та розвитку ягідництва на теренах України можуть сприяти сільськогосподарські altдорадчі служби регіонів, організовуючи демонстраційні покази, семінари, консультації з залученням фахівців ПП «Дикун». Бо зараз про це диво-господарство та досвід Дикуна мало хто знає, крім вузького кола фахівців.

 - Нинішній семінар - наш перший реальний приклад у роботі дорадництва з такими господарствами, як ПП «Дикун», - наголосив заступник директора Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва Мінагрополітики Євген Воробей. - І в цій роботі нам приклад показує обласна сільськогосподарська дорадча служба (директор - Світлана Андрієнко). Мінагрополітики, зокрема, відділ координації дорадництва має ще багато планів по пропаганді досвіду наших аграріїв для поширення у багатьох регіонах України».

Прощаючись з гостями, Микола Олександрович поділився з ними своїми «наполеонівськими планами». Він мріє відродити у себе в регіоні переробну галузь, щоб українці могли куштувати варення і соки з етикеткою «Зроблено на Полтавщині».

 

Відділ координації дорадництва

Департаменту аграрної освіти, науки та дорадництва МінАП





Схожі новини
  • По-новому вирощувати плоди і ягоди
  • Держсільгоспінспекція: Львівщина готується виростити більше 700 тис. шт. садивного матеріалу
  • СУНИЦЯ. НАВЕСНІ, ВЛІТКУ, ВОСЕНИ
  • Сливу на Львівщині доповнив абрикос, персик і вишня
  • Негода завдала виробникам плодоовочевої продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.