Аграрний тиждень. Україна
» » Головні елементи технології захисту кукурудзи
» » Головні елементи технології захисту кукурудзи

    Головні елементи технології захисту кукурудзи


    У процесі вирощування кукурудзі надзвичайно великої шкоди завдають бур’яни. Відомо близько 200їх видів, які конкурують з рослинами кукурудзи за поживні речовини, світло, вологу.

     

    На початкових етапах вегетації культура не може конкурувати з цими видами шкодочинних об’єктів, які добре пристосувалися до умов зовнішнього середовища і швидко утворюють міцну надземну й розвинену кореневу систему, пригнічуючи посіви кукурудзи. Крім того, рядки кукурудзи пізно змикаються, тому для сходів бур’янів, які з’являються одночасно зі сходами кукурудзи, складаються сприятливі умови для розвитку.

    Чутливість кукурудзи до бур’янів та її конкурентоспроможність не на всіх фазах однакові. До фази 2–3листків кукурудза малочутлива до рослин-конкурентів, а у фазі від 3-х до 8-ми листків забур’яненість посівів спричиняє різке зниження урожайності. У цей період (20–30днів) посіви кукурудзи повинні бути вільними від бур’янів.

    Не менше значення має вибір препарату для хімічного захисту. Продукти з толерантнішим механізмом дії забезпечують зниження фітотоксичної дії на культуру і, як результат, збереження майбутнього врожаю. Тому застосування і підбір гербіцидів у посівах кукурудзи - один із найважливіших прийомів у технології вирощування.

    Серед препаратів компанії «Сингента» на кукурудзі передусім слід виділити базові ґрунтові гербіциди - Примекстра Голд 720 SC, КС та Примекстра TZ Голд 500 SC КС 

    Дещо осторонь стоїть Люмакс 537 SEC КЕ  який позиціонується як ранньопіслясходовий гербіцид, - про нього далі.

    Базові ґрунтові гербіциди - це ті, що їх здебільшого застосовують ґрунтово, але можна використовувати їх і післясходово від 3-го до 5-го листка культури. При цьому головний індикатор застосування гербіцидів - стадія розвитку саме однорічних бур’янів - і злакових, і дводольних: вони повинні бути у стадії не більше як два справжні листки.

    Наступний препарат, на який варто звернути увагу, - Люмакс 537 SEC КЕ Цей гербіцид зареєстрований ще 2007року, і його ми позиціонуємо як ранньопіслясходовий гербіцид. Остання характеристика стосується не так фаз розвитку культури, як стадії розвитку саме бур’янів. Окрім діючих речовин S-метолахлору і тербутилазину, що входять до складу Примекстра TZ Голд сюди додано мезотріон, завдяки якому Люмакс має цілу низку переваг.

    Одразу виникає запитання: а чим Люмакс відрізняється від Примекстра ТZ Голд? Якщо взяти спектр дії, то Примекстра ТZ Голд недостатньо контролює нетребу звичайну, падалицю соняшнику і паслін чорний, цей загалом важкоконтрольований бур’ян. Натомість Люмакс контролює їх без проблем і ґрунтово, і в післясходовий період. Примекстра ТZ Голд, як і будь-які ґрунтові гербіциди, не контролює багаторічні дводольні бур’яни. Люмакс же має унікальну серед усіх ґрунтових гербіцидів особливість - він здатний контролювати багаторічні дводольні бур’яни, як-от березка, осоти тощо, при застосуванні по сходах. Примекстра ТZ Голд не контролює дводольні бур’яни на пізніх фазах їх розвитку (як уже сказано, бур’яни мають бути у стадії не більше як 2листки). Люмакс може контролювати дводольні бур’яни і пізнішого розвитку - 2–6листків. Період захисної дії у Примекстра ТZ Голд - до 60днів, у Люмакс він набагато довший - до 80днів.

    Отже, Люмакс - універсальніший гербіцид, і якщо на полі немає багаторічних злакових бур’янів, одна обробка Люмакс вирішує проблему з бур’янами аж до збирання культури.

    На фото1 бачимо, коли найкраще застосовувати Люмакс як ранньопіслясходовий гербіцид: коли маємо сходи кукурудзи і невеличку «щіточку» однорічних злакових бур’янів у стадії «шильця». Далі на фото2 показано бур’яни, перерослі для Люмакс: якщо така картинка на полі, то треба застосовувати або препарат Мілагро в сумішах, або Елюміс.

    Застосування Люмакс до сходів захищає кукурудзу в період затяжних дощів, адже мезотріон має властивість реактивації в ґрунті під дією опадів, що дозволяє контролювати кілька хвиль бур’янів. Люмакс добре працює проти нетреби звичайної, падалиці соняшнику, амброзії полинолистої. При застосуванні по сходах препарат має унікальну серед ґрунтових гербіцидів властивість контролювати багаторічні дводольні бур’яни. Люмакс можна застосовувати в No-till технологіях і, так само як Примекстра ТZ Голд, на ділянках гібридизації батьківських форм кукурудзи.

    Наступна група препаратів - страхові гербіциди. Тут залежно від фази розвитку культури, виду бур’янів і стадії їх розвитку «Сингента» може запропонувати сільгоспвиробникам цілу низку сумішей із Мілагро 240 КС  Нагадаю, що сьогодні ми маємо нову покращену формуляцію Мілагро, яка містить 240г/л нікосульфурону. Окремо слід згадати про рекомендації використовувати Мілагро з сурфактантами. За останні два роки у нас було кілька нарікань на недостатню ефективність Мілагро. Дослідження показали, що для збільшення ефективності препарату треба додавати більше сурфактанта «Експедитор», який поставляється разом із препаратом, - норму треба збільшувати до 0,34л/га (оптимально - 0,3% розчин ПАР).

    Ще один цікавий препарат - Ампліго 150 ZC ФК  вже 3-й рік як зареєстрований на кукурудзі проти стеблового кукурудзяного метелика і бавовникової совки. Ампліго містить дві діючі речовини з різними механізмами дії, що не залишає лускокрилим шкідникам жодних шансів. Інсектицид має дещо своєрідну формуляцію - концентрат мікрокапсульованої суспензії, це означає, що він здатний протистояти високим денним температурам. Хлорантраніліпрол порушує роботу м’язів, а лямбда-цигалотрин перешкоджає проходженню нервових імпульсів, тому у шкідників повністю відсутня резистентність до Ампліго. Препарат має овіцидну дію, тобто контролює шкідника на всіх стадіях його розвитку. Крім того, в Ампліго висока початкова токсичність і нокдаун-ефект проти гусениць лускокрилих шкідників.

    Коротко розглянемо наш флагманський гербіцид Елюміс 105 OD, о.д.  Це комплексний двокомпонентний препарат із широким спектром захисту проти однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур’янів. До складу продукту входять дві добре відомі діючі речовини - нікосульфурон (д.р. Мілагро 040 ЕС, к.е.) та мезотріон (д.р. Каллісто 480 SC, к.с.). При поєднанні ці дві діючі речовини мають сильну синергетичну дію. Нікосульфурон, який поглинають листки і стебла бур’янів, - типовий ALS-інгібітор, тобто він блокує синтез білка в клітинах рослин бур’янів. Мезотріон - інгібітор специфічного рослинного ферменту пі-гідроксіфенілпіруватдегідрогенази (HPPD), який бере участь у синтезі каротиноїдів. Ці сполуки розширюють спектр поглинання хлорофілу, тому мезотріон - ще й інгібітор фотосинтезу.

    У зв’язку з різними механізмами дії і завдяки мезотріону синергізм дії препарату Елюміс проявляється майже проти всіх видів бур’янів. Завдяки збалансованому поєднанню двох діючих речовин Елюміс здатний контролювати слабочутливі та стійкі до інших гербіцидів дводольні бур’яни, як-от ваточник сирійський, що його практично не контролюють жодні хімічні засоби захисту рослин і який дедалі частіше трапляється в посівах кукурудзи.

    З-поміж інших бур’янів Елюміс досить добре контролює хрестоцвіті, види щириці, лободи, дурман звичайний, паслін чорний, падалицю соняшнику (як ІМІ-, так і сульфостійку) й ріпаку, галінсогу, осоти (жовтий, рожевий, городній), види фіалок, портулак городній, нетребу звичайну та багато інших. Серед злакових бур’янів Елюміс має високу ефективність проти багаторічних видів - пирію, гумаю та низки однорічних злакових бур’янів - видів мишію, курячого проса, лисохвосту, пальчатки кровоспинної.

    Безперечна перевага Елюміс 105 OD, о.д. - найширше серед післясходових гербіцидів вікно застосування та потужна ґрунтова дія за рахунок мезотріону, тобто здатність контролювати кілька можливих наступних хвиль дводольних бур’янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Відсутність фітотоксичності дозволяє застосовувати препарат у пізніші фази - від 2-х до 8-ми (10) листків культури, коли застосування будь-яких інших гербіцидів може викликати негативну дію на культуру, що надалі вплине на урожай.

    Отже, ще одна особливість препарату Елюміс - безпечне для культури використання навіть за умов пізнього внесення. Оптимальна норма - 1,5л/га. Продукт слід застосовувати у фазі від 2-х до 5-ти листків культури за умови, що бур’яни мають не більше 4-х справжніх листків. У разі перерослих бур’янів або якщо домінують багаторічні (злакові чи дводольні), норму внесення треба збільшувати, починаючи від 1,75л/га і до 2,0л/га. Хоча зазвичай у сівозміні після кукурудзи не сіють цукрові буряки, горох та овочі, після застосування Елюміс наступного року названі культури висівати не рекомендують. Після застосування цього гербіциду соняшник, сою і ріпак у сівозміні рекомендують сіяти після оранки.

    Ще одна особливість гербіциду Елюміс - те, що його формуляція містить сурфактант, який покращує утримання робочого розчину на поверхні рослин бур’янів та сприяє кращому проникненню препарату крізь їхню поверхню. Тому Елюміс 105 OD, о.д. не потребує додавання сурфактантів і партнерів, - це готове комплексне рішення проти бур’янів у посівах кукурудзи.

    Отже, сьогодні компанія «Сингента»  має повноцінний портфель продуктів і може вирішити будь-яку проблему в захисті кукурудзи та задовольнити будь-який гаманець.

     

     

    Володимир МАКСИМОВИЧ,

    менеджер з маркетингу напрямку розвиток ЗЗР на кукурудзі, ТОВ «Сингента»





    Схожі новини
  • ОСКАР ПРЕМІУМ: ДІЄВЕ РІШЕННЯ ПРОТИ ОДНОРІЧНИХ БУР’ЯНІВ
  • Застосування ґрунтових гербіцидів – ознака розумного господарювання
  • Застосування ґрунтових гербіцидів - ознака розумного господарювання
  • За посухо- та солестійкість – перше місце серед сільгоспкультур у світі
  • Сорго завойовує світ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Головні елементи технології захисту кукурудзи


У процесі вирощування кукурудзі надзвичайно великої шкоди завдають бур’яни. Відомо близько 200їх видів, які конкурують з рослинами кукурудзи за поживні речовини, світло, вологу.

 

На початкових етапах вегетації культура не може конкурувати з цими видами шкодочинних об’єктів, які добре пристосувалися до умов зовнішнього середовища і швидко утворюють міцну надземну й розвинену кореневу систему, пригнічуючи посіви кукурудзи. Крім того, рядки кукурудзи пізно змикаються, тому для сходів бур’янів, які з’являються одночасно зі сходами кукурудзи, складаються сприятливі умови для розвитку.

Чутливість кукурудзи до бур’янів та її конкурентоспроможність не на всіх фазах однакові. До фази 2–3листків кукурудза малочутлива до рослин-конкурентів, а у фазі від 3-х до 8-ми листків забур’яненість посівів спричиняє різке зниження урожайності. У цей період (20–30днів) посіви кукурудзи повинні бути вільними від бур’янів.

Не менше значення має вибір препарату для хімічного захисту. Продукти з толерантнішим механізмом дії забезпечують зниження фітотоксичної дії на культуру і, як результат, збереження майбутнього врожаю. Тому застосування і підбір гербіцидів у посівах кукурудзи - один із найважливіших прийомів у технології вирощування.

Серед препаратів компанії «Сингента» на кукурудзі передусім слід виділити базові ґрунтові гербіциди - Примекстра Голд 720 SC, КС та Примекстра TZ Голд 500 SC КС 

Дещо осторонь стоїть Люмакс 537 SEC КЕ  який позиціонується як ранньопіслясходовий гербіцид, - про нього далі.

Базові ґрунтові гербіциди - це ті, що їх здебільшого застосовують ґрунтово, але можна використовувати їх і післясходово від 3-го до 5-го листка культури. При цьому головний індикатор застосування гербіцидів - стадія розвитку саме однорічних бур’янів - і злакових, і дводольних: вони повинні бути у стадії не більше як два справжні листки.

Наступний препарат, на який варто звернути увагу, - Люмакс 537 SEC КЕ Цей гербіцид зареєстрований ще 2007року, і його ми позиціонуємо як ранньопіслясходовий гербіцид. Остання характеристика стосується не так фаз розвитку культури, як стадії розвитку саме бур’янів. Окрім діючих речовин S-метолахлору і тербутилазину, що входять до складу Примекстра TZ Голд сюди додано мезотріон, завдяки якому Люмакс має цілу низку переваг.

Одразу виникає запитання: а чим Люмакс відрізняється від Примекстра ТZ Голд? Якщо взяти спектр дії, то Примекстра ТZ Голд недостатньо контролює нетребу звичайну, падалицю соняшнику і паслін чорний, цей загалом важкоконтрольований бур’ян. Натомість Люмакс контролює їх без проблем і ґрунтово, і в післясходовий період. Примекстра ТZ Голд, як і будь-які ґрунтові гербіциди, не контролює багаторічні дводольні бур’яни. Люмакс же має унікальну серед усіх ґрунтових гербіцидів особливість - він здатний контролювати багаторічні дводольні бур’яни, як-от березка, осоти тощо, при застосуванні по сходах. Примекстра ТZ Голд не контролює дводольні бур’яни на пізніх фазах їх розвитку (як уже сказано, бур’яни мають бути у стадії не більше як 2листки). Люмакс може контролювати дводольні бур’яни і пізнішого розвитку - 2–6листків. Період захисної дії у Примекстра ТZ Голд - до 60днів, у Люмакс він набагато довший - до 80днів.

Отже, Люмакс - універсальніший гербіцид, і якщо на полі немає багаторічних злакових бур’янів, одна обробка Люмакс вирішує проблему з бур’янами аж до збирання культури.

На фото1 бачимо, коли найкраще застосовувати Люмакс як ранньопіслясходовий гербіцид: коли маємо сходи кукурудзи і невеличку «щіточку» однорічних злакових бур’янів у стадії «шильця». Далі на фото2 показано бур’яни, перерослі для Люмакс: якщо така картинка на полі, то треба застосовувати або препарат Мілагро в сумішах, або Елюміс.

Застосування Люмакс до сходів захищає кукурудзу в період затяжних дощів, адже мезотріон має властивість реактивації в ґрунті під дією опадів, що дозволяє контролювати кілька хвиль бур’янів. Люмакс добре працює проти нетреби звичайної, падалиці соняшнику, амброзії полинолистої. При застосуванні по сходах препарат має унікальну серед ґрунтових гербіцидів властивість контролювати багаторічні дводольні бур’яни. Люмакс можна застосовувати в No-till технологіях і, так само як Примекстра ТZ Голд, на ділянках гібридизації батьківських форм кукурудзи.

Наступна група препаратів - страхові гербіциди. Тут залежно від фази розвитку культури, виду бур’янів і стадії їх розвитку «Сингента» може запропонувати сільгоспвиробникам цілу низку сумішей із Мілагро 240 КС  Нагадаю, що сьогодні ми маємо нову покращену формуляцію Мілагро, яка містить 240г/л нікосульфурону. Окремо слід згадати про рекомендації використовувати Мілагро з сурфактантами. За останні два роки у нас було кілька нарікань на недостатню ефективність Мілагро. Дослідження показали, що для збільшення ефективності препарату треба додавати більше сурфактанта «Експедитор», який поставляється разом із препаратом, - норму треба збільшувати до 0,34л/га (оптимально - 0,3% розчин ПАР).

Ще один цікавий препарат - Ампліго 150 ZC ФК  вже 3-й рік як зареєстрований на кукурудзі проти стеблового кукурудзяного метелика і бавовникової совки. Ампліго містить дві діючі речовини з різними механізмами дії, що не залишає лускокрилим шкідникам жодних шансів. Інсектицид має дещо своєрідну формуляцію - концентрат мікрокапсульованої суспензії, це означає, що він здатний протистояти високим денним температурам. Хлорантраніліпрол порушує роботу м’язів, а лямбда-цигалотрин перешкоджає проходженню нервових імпульсів, тому у шкідників повністю відсутня резистентність до Ампліго. Препарат має овіцидну дію, тобто контролює шкідника на всіх стадіях його розвитку. Крім того, в Ампліго висока початкова токсичність і нокдаун-ефект проти гусениць лускокрилих шкідників.

Коротко розглянемо наш флагманський гербіцид Елюміс 105 OD, о.д.  Це комплексний двокомпонентний препарат із широким спектром захисту проти однорічних і багаторічних злакових та дводольних бур’янів. До складу продукту входять дві добре відомі діючі речовини - нікосульфурон (д.р. Мілагро 040 ЕС, к.е.) та мезотріон (д.р. Каллісто 480 SC, к.с.). При поєднанні ці дві діючі речовини мають сильну синергетичну дію. Нікосульфурон, який поглинають листки і стебла бур’янів, - типовий ALS-інгібітор, тобто він блокує синтез білка в клітинах рослин бур’янів. Мезотріон - інгібітор специфічного рослинного ферменту пі-гідроксіфенілпіруватдегідрогенази (HPPD), який бере участь у синтезі каротиноїдів. Ці сполуки розширюють спектр поглинання хлорофілу, тому мезотріон - ще й інгібітор фотосинтезу.

У зв’язку з різними механізмами дії і завдяки мезотріону синергізм дії препарату Елюміс проявляється майже проти всіх видів бур’янів. Завдяки збалансованому поєднанню двох діючих речовин Елюміс здатний контролювати слабочутливі та стійкі до інших гербіцидів дводольні бур’яни, як-от ваточник сирійський, що його практично не контролюють жодні хімічні засоби захисту рослин і який дедалі частіше трапляється в посівах кукурудзи.

З-поміж інших бур’янів Елюміс досить добре контролює хрестоцвіті, види щириці, лободи, дурман звичайний, паслін чорний, падалицю соняшнику (як ІМІ-, так і сульфостійку) й ріпаку, галінсогу, осоти (жовтий, рожевий, городній), види фіалок, портулак городній, нетребу звичайну та багато інших. Серед злакових бур’янів Елюміс має високу ефективність проти багаторічних видів - пирію, гумаю та низки однорічних злакових бур’янів - видів мишію, курячого проса, лисохвосту, пальчатки кровоспинної.

Безперечна перевага Елюміс 105 OD, о.д. - найширше серед післясходових гербіцидів вікно застосування та потужна ґрунтова дія за рахунок мезотріону, тобто здатність контролювати кілька можливих наступних хвиль дводольних бур’янів, які можуть виникнути на полі, особливо після опадів. Відсутність фітотоксичності дозволяє застосовувати препарат у пізніші фази - від 2-х до 8-ми (10) листків культури, коли застосування будь-яких інших гербіцидів може викликати негативну дію на культуру, що надалі вплине на урожай.

Отже, ще одна особливість препарату Елюміс - безпечне для культури використання навіть за умов пізнього внесення. Оптимальна норма - 1,5л/га. Продукт слід застосовувати у фазі від 2-х до 5-ти листків культури за умови, що бур’яни мають не більше 4-х справжніх листків. У разі перерослих бур’янів або якщо домінують багаторічні (злакові чи дводольні), норму внесення треба збільшувати, починаючи від 1,75л/га і до 2,0л/га. Хоча зазвичай у сівозміні після кукурудзи не сіють цукрові буряки, горох та овочі, після застосування Елюміс наступного року названі культури висівати не рекомендують. Після застосування цього гербіциду соняшник, сою і ріпак у сівозміні рекомендують сіяти після оранки.

Ще одна особливість гербіциду Елюміс - те, що його формуляція містить сурфактант, який покращує утримання робочого розчину на поверхні рослин бур’янів та сприяє кращому проникненню препарату крізь їхню поверхню. Тому Елюміс 105 OD, о.д. не потребує додавання сурфактантів і партнерів, - це готове комплексне рішення проти бур’янів у посівах кукурудзи.

Отже, сьогодні компанія «Сингента»  має повноцінний портфель продуктів і може вирішити будь-яку проблему в захисті кукурудзи та задовольнити будь-який гаманець.

 

 

Володимир МАКСИМОВИЧ,

менеджер з маркетингу напрямку розвиток ЗЗР на кукурудзі, ТОВ «Сингента»





Схожі новини
  • ОСКАР ПРЕМІУМ: ДІЄВЕ РІШЕННЯ ПРОТИ ОДНОРІЧНИХ БУР’ЯНІВ
  • Застосування ґрунтових гербіцидів – ознака розумного господарювання
  • Застосування ґрунтових гербіцидів - ознака розумного господарювання
  • За посухо- та солестійкість – перше місце серед сільгоспкультур у світі
  • Сорго завойовує світ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.