Аграрний тиждень. Україна
» » Картоплярство в Україні
» » Картоплярство в Україні

    Картоплярство в Україні



     

    Україна займає п’яте місце в світі по виробництву картоплі. Споживання бульби в країні досягає високого рівня (близько 130 кг на душу населення на рік), що по праву робить її «другим хлібом» для пересічного українця.

     

    Картоплярство є практично єдиною галуззю АПК України, обсяги виробництва якої суттєво не змінились і коливаються в межах 17-20,5 млн. тонн. Проте, вона стала однією з перших галузей сільського господарства, яка майже повністю перейшла в руки фермерів, селян і городників.

    Ще одна причина зниження ефективності картоплепродуктового комплексу – зональна переспеціалізація.

    Внаслідок різкого скорочення товарного виробництва в господарствах Поліського регіону, які раніше забезпечували потребу в картоплі південних регіонів країни, відбулося значне розширення посівних площ культури в Лісостеповій та Степовій зонах.

    Загальна площа під картоплею торік, за даними регіонів, становила 1412,0 тис. га (на рівні 2009 р.). Очікуване виробництво овоча по всіх категоріях з урахуванням складних погодно-кліматичних умов складає 18,7 млн. т, або майже на 961,1 тис. т менше, ніж у 2009 році. 

    Найбільший валовий збір картоплі по всім категоріям господарств очікується у Вінницькій, Житомирській, Київській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій та Чернігівській областях - 1,1-1,6 млн. тонн.

     У Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернівецькій областях - 0,5-0,97 млн. тонн.

     

    Площа, з якої зібрано врожай, тис. га

     

    1990

    1995

    2000

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    (очікуване)

    Усі

    категорії

    госпо-дарств

    1432,7

    1530,6

    1631,0

    1515,9

    1461,5

    1453,3

    1408,9

    1411,8

    1411,8

    1423,4

    Сільгосп-

    підпри-ємства

    425,9

    112,3

    25,4

    16,2

    16,4

    21,6

    23,3

    26,0

    28,2

    30,6

    Господарства насе-лення

    1006,8

    1418,3

    1605,6

    1499,7

    1445,1

    1431,7

    1385,6

    1385,8

    1383,6

    1393

     

     

    Валовий збір, млн. тонн

     

    1990

    1995

    2000

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    (очіку-ване)

    Усі

    категорії

    господарств

    16,7

    14,7

    19,8

    19,5

    19,5

    19,1

    19,5

    19,7

    18,87

    20,1

    Сільгосп-

    підприєм-ства

    4,8

    0,6

    0,28

    0,24

    0,28

    0,4

    0,44

    0,52

    0,483

    0,56

    Господарст-ва населення

    11,9

    14,1

    19,6

    19,2

    19,2

    18,7

    19,1

    19,1

    18,22

    19,6

     

     

     

    Урожайність, ц/га

     

    1990

    1995

    2000

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    (очіку-ване)

    Усі

    категорії

    господарств

    116,8

    96,2

    121,6

    128,4

    133,2

    131,4

    138,7

    139,3

    132,5

    141,6

    Сільсько-господар-ські підприєм-ства

    112,6

    55,1

    109,1

    147,8

    167,8

    179,4

    187,1

    199,2

    171,0

    182,2

    Господар-ства населення

    118,6

    99,5

    121,8

    128,2

    132,8

    130,7

    137,9

    138,2

    131,7

    140,7

     

     Розрахунковий фонд споживання населенням у 2010/11 рр. оцінюється на рівні 6000 тис. т, що дасть змогу забезпечити споживання картоплі на одну особу на рівні 130 кг (раціональна норма становить 124 кг).

    За обсягом споживання на душу населення лідирують пострадянські держави: Білорусь (181 кг картоплі в рік на душу населення), Киргизстан (143), Україна (128-136), Росія (131), Литва (116), Латвія (114), Казахстан (103). Середньостатистичний житель США щорічно споживає 54 кг картоплі.

     

     

     

    Баланс попиту і пропозиції картоплі, тис. тонн 

    (за даними Мінагропроду та Мінекономрозвитку)

     

    2011/2012 (прогноз)

     
     
     

    Попит на продукцію

    19220

     

    Внутрішнього ринку - всього

    19208

     

    в тому числі:

     

     

    фонд споживання

    5882

     

    витрати на посадку

    6200

     

    витрати на корм

    4246

     

    інше споживання

    2880

     

    Зовнішнього ринку (експорт)

    12

     

    Пропозиція продукції

     

     

    Внутрішнього ринку - всього

    19220

     

    в тому числі:

     

     

    власне виробництво

    19220

     

    зміна запасів

    0

     

    Зовнішнього ринку (імпорт)

     

    20

     

    Споживання на особу, кг за рік

    130,0

     

     

    Імпорт картоплі

    За даними Держмитслужби, у 2010 р. в Україну було імпортовано 19474 т картоплі на загальну суму майже 8815 тис. дол. США, а за три місяці 2011 р. - 4141 т на 3009 тис. дол. США.

    Основними країнами-імпортерами були Єгипет, Нідерланди, Німеччина.

     

    Імпорт картоплі за останні чотири роки

     

    2008

    2009

    2010

    (7 місяців)

    2011

    (3 місяці)

    Імпорт, тис. тонн

    0,98

    0,57

    19,5

    4,14

    Сума,

    млн. дол. США

    5,7

    2,3

    8,81

    3,0

     

     

    Експорт картоплі

    Торік з України, за даними Держмитслужби, було експортовано 7246,0 т картоплі на загальну суму 3120 тис. дол. США, а за три місяці 2011 р. - 8155,0 т на 2931,0 тис. дол. США.

    Основною країною-експортером була Російська Федерація. 

     

    Експорт картоплі за останні чотири роки

     

    2008

    2009

    2010

     

    2011

    (3 місяці)

    Експорт, тис. тонн

    2,02

    3,53

    7,25

    8,2

    Сума,

    млн. дол. США

    0,807

    1,17

    3,12

    2,93

     

     

     

     

     

     

     

    Незважаючи на великі обсяги виробництва, Україна майже не експортує картоплю: значна частина врожаю гине кожний рік від шкідників, хвороб та в результаті поганого зберігання. Та все ж, як відмічають аналітики плодоовочевого бізнесу, потенціал для експорту картоплі в Україні є, хоча вийти на європейські ринки нашим виробникам поки що проблематично. Українська картопля програє європейській в якості та й по ціні навряд чи може конкурувати.

    Основні причини низького рівня експорту з країни такі:

    - концентрація цього виробництва в господарствах населення, що не дає можливості сформувати великі обсяги продажу, привабливі для іноземних оптових покупців;

    - низький товарний вигляд: у нас не розвинуті сучасні технології на цьому етапі, тож, як наслідок, обмежені потужності із сортування та пакування; недосконале законодавство з регулювання експортних операцій з продукцією;

    - немає системи сертифікації господарств, світових стандартів якості та норм безпеки продуктів харчування. Нині на ринку є лише кілька компаній, які займаються сертифікацією вітчизняних сільгоспвиробників, але вони приватні, працюють на іноземному капіталі й на замовлення певних іноземних компаній.

     

    Цінова ситуація на ринку картоплі

    За оперативними даними регіонів, цінова ситуація на ринках картоплі, овочів, плодів і фруктів має значну диференціацію. Так, найвищі споживчі ціни на картоплю (середня по Україні – 5,67 грн./кг) зафіксовано у Луганській області (6,50 грн./кг), АР Крим (6,09 грн./кг), Запорізькій (5,75 грн./кг), Одеській (5,61 грн./кг), Донецькій, Кіровоградській, Черкаській та Чернівецькій областях (5,60 грн./кг).

    При цьому, оптово-відпускні ціни на картоплю сформувалися на рівні 4,86 грн./кг та коливаються в межах з 3,90 грн./кг (Закарпатська обл.) до 5,50 грн./кг (Рівненська обл.). Оптово-відпускні ціни на картоплю в Україні протягом року зросли на 56%, а роздрібні – на 50.

     

    Технічне забезпечення галузі

    Сьогодні болючою темою вітчизняної галузі картоплярства є дефіцит можливостей для поповнення техніки та інших матеріальних ресурсів, який призводить до того, що на практиці застосовуються примітивні технології та агротехніка.

    В Україні фактично не виробляються машини для забезпечення потреб галузі, а використовувана нині спеціальна техніка на 70-80% морально і фізично застаріла. Практично відсутні механізми для виробництва картоплі малими фермерськими і селянськими господарствами, на присадибних ділянках і городах. Особливо загрозливий стан з картоплезбиральною технікою. Її поновлення практично не ведеться.

     

    Переробка

    В Україні на продовольчі цілі використовують не більше 35% валового збору, тоді як у середньому в світі цей показник становить 50, у європейських країнах - 75 відсотків. Різні й способи продовольчого споживання: жителі України купують картоплю в сирому вигляді й готують із неї страви в домашніх умовах, натомість у країнах ЄС переважає споживання готових продуктів чи напівфабрикатів із картоплі.

    Підприємства з її переробки практично не забезпечені сировиною. Розпорошеність виробництва в господарствах населення стримує реалізацію овоча переробним підприємствам, що зумовило зміну сировинної бази крохмальних заводів. Сировиною для виробництва крохмалю стали переважно зернові культури - кукурудза, ячмінь тощо. Тоді як потужна промислова переробка картоплі могла би сприяти підвищенню дохідності галузі, створенню потужних картоплепереробних підприємств. До того ж, в Україні, як і раніше, внутрішні пропозиції не задовольняють попит на продукти переробки картоплі (чіпси, картопля «фрі»).

    Ще одна причина зниження ефективності картоплепродуктового комплексу – занепад і руйнування крохмало-переробної галузі. Нині крохмальне виробництво перебуває в дуже скрутному становищі. З розпадом Радянського Союзу Україна втратила свої ринки збуту крохмалю. А з розвитком науково-технічного прогресу наша продукція стала неконкурентоспроможною, бо все обладнання, яке працює й досі, зношене і потребує повної заміни.

    Раніше 18 заводів продукували 67 тис. т крохмалю на рік (картопляного і кукурудзяного навпіл). Нині крохмаль виробляється неймовірними зусиллями одного з дочірніх підприємств («Левона-С»). Задля цього продукту до 1990 року картоплі вирощували близько 340 тис. т на більш як 17 тис. гектарів. Нині ці площі ледь досягають 200 гектарів.

    Основними підприємствами, які переробляють картоплю в Україні, є ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (чіпси «Люкс»), Шполянський завод продтоварів (чіпси) та ДП «Левона-С» (виробництво крохмалю).

              Для насичення ринку України продуктами харчування з картоплі необхідно виробити 49 тис. т картоплепродуктів і напівфабрикатів, для цього переробивши 180 тис. т свіжої картоплі.

    Успіх подальшого розвитку картоплярства України можливий лише за умов спеціалізації і концентрації виробничих і фінансових ресурсів. Тобто потрібно вирішити питання створення сировинно-промислових зон у місцях масового вирощування картоплі. Лише поєднавши виробництво картоплі з її промисловою переробкою та інфраструктурними підрозділами на основі економічних інтересів у єдиний виробничо-комерційний комплекс, можна вивести галузь на сучасний конкурентоздатний рівень.

                           За даними Департаменту землеробства Мінагропроду





    Схожі новини
  • Ранньозернові культури у Львівській області
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011
  • Молока стало меньше
  • Щодо ситуації на ринку зерна станом на 24.11.09

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Картоплярство в Україні



 

Україна займає п’яте місце в світі по виробництву картоплі. Споживання бульби в країні досягає високого рівня (близько 130 кг на душу населення на рік), що по праву робить її «другим хлібом» для пересічного українця.

 

Картоплярство є практично єдиною галуззю АПК України, обсяги виробництва якої суттєво не змінились і коливаються в межах 17-20,5 млн. тонн. Проте, вона стала однією з перших галузей сільського господарства, яка майже повністю перейшла в руки фермерів, селян і городників.

Ще одна причина зниження ефективності картоплепродуктового комплексу – зональна переспеціалізація.

Внаслідок різкого скорочення товарного виробництва в господарствах Поліського регіону, які раніше забезпечували потребу в картоплі південних регіонів країни, відбулося значне розширення посівних площ культури в Лісостеповій та Степовій зонах.

Загальна площа під картоплею торік, за даними регіонів, становила 1412,0 тис. га (на рівні 2009 р.). Очікуване виробництво овоча по всіх категоріях з урахуванням складних погодно-кліматичних умов складає 18,7 млн. т, або майже на 961,1 тис. т менше, ніж у 2009 році. 

Найбільший валовий збір картоплі по всім категоріям господарств очікується у Вінницькій, Житомирській, Київській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій та Чернігівській областях - 1,1-1,6 млн. тонн.

 У Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Черкаській та Чернівецькій областях - 0,5-0,97 млн. тонн.

 

Площа, з якої зібрано врожай, тис. га

 

1990

1995

2000

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

(очікуване)

Усі

категорії

госпо-дарств

1432,7

1530,6

1631,0

1515,9

1461,5

1453,3

1408,9

1411,8

1411,8

1423,4

Сільгосп-

підпри-ємства

425,9

112,3

25,4

16,2

16,4

21,6

23,3

26,0

28,2

30,6

Господарства насе-лення

1006,8

1418,3

1605,6

1499,7

1445,1

1431,7

1385,6

1385,8

1383,6

1393

 

 

Валовий збір, млн. тонн

 

1990

1995

2000

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

(очіку-ване)

Усі

категорії

господарств

16,7

14,7

19,8

19,5

19,5

19,1

19,5

19,7

18,87

20,1

Сільгосп-

підприєм-ства

4,8

0,6

0,28

0,24

0,28

0,4

0,44

0,52

0,483

0,56

Господарст-ва населення

11,9

14,1

19,6

19,2

19,2

18,7

19,1

19,1

18,22

19,6

 

 

 

Урожайність, ц/га

 

1990

1995

2000

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

(очіку-ване)

Усі

категорії

господарств

116,8

96,2

121,6

128,4

133,2

131,4

138,7

139,3

132,5

141,6

Сільсько-господар-ські підприєм-ства

112,6

55,1

109,1

147,8

167,8

179,4

187,1

199,2

171,0

182,2

Господар-ства населення

118,6

99,5

121,8

128,2

132,8

130,7

137,9

138,2

131,7

140,7

 

 Розрахунковий фонд споживання населенням у 2010/11 рр. оцінюється на рівні 6000 тис. т, що дасть змогу забезпечити споживання картоплі на одну особу на рівні 130 кг (раціональна норма становить 124 кг).

За обсягом споживання на душу населення лідирують пострадянські держави: Білорусь (181 кг картоплі в рік на душу населення), Киргизстан (143), Україна (128-136), Росія (131), Литва (116), Латвія (114), Казахстан (103). Середньостатистичний житель США щорічно споживає 54 кг картоплі.

 

 

 

Баланс попиту і пропозиції картоплі, тис. тонн 

(за даними Мінагропроду та Мінекономрозвитку)

 

2011/2012 (прогноз)

 
 
 

Попит на продукцію

19220

 

Внутрішнього ринку - всього

19208

 

в тому числі:

 

 

фонд споживання

5882

 

витрати на посадку

6200

 

витрати на корм

4246

 

інше споживання

2880

 

Зовнішнього ринку (експорт)

12

 

Пропозиція продукції

 

 

Внутрішнього ринку - всього

19220

 

в тому числі:

 

 

власне виробництво

19220

 

зміна запасів

0

 

Зовнішнього ринку (імпорт)

 

20

 

Споживання на особу, кг за рік

130,0

 

 

Імпорт картоплі

За даними Держмитслужби, у 2010 р. в Україну було імпортовано 19474 т картоплі на загальну суму майже 8815 тис. дол. США, а за три місяці 2011 р. - 4141 т на 3009 тис. дол. США.

Основними країнами-імпортерами були Єгипет, Нідерланди, Німеччина.

 

Імпорт картоплі за останні чотири роки

 

2008

2009

2010

(7 місяців)

2011

(3 місяці)

Імпорт, тис. тонн

0,98

0,57

19,5

4,14

Сума,

млн. дол. США

5,7

2,3

8,81

3,0

 

 

Експорт картоплі

Торік з України, за даними Держмитслужби, було експортовано 7246,0 т картоплі на загальну суму 3120 тис. дол. США, а за три місяці 2011 р. - 8155,0 т на 2931,0 тис. дол. США.

Основною країною-експортером була Російська Федерація. 

 

Експорт картоплі за останні чотири роки

 

2008

2009

2010

 

2011

(3 місяці)

Експорт, тис. тонн

2,02

3,53

7,25

8,2

Сума,

млн. дол. США

0,807

1,17

3,12

2,93

 

 

 

 

 

 

 

Незважаючи на великі обсяги виробництва, Україна майже не експортує картоплю: значна частина врожаю гине кожний рік від шкідників, хвороб та в результаті поганого зберігання. Та все ж, як відмічають аналітики плодоовочевого бізнесу, потенціал для експорту картоплі в Україні є, хоча вийти на європейські ринки нашим виробникам поки що проблематично. Українська картопля програє європейській в якості та й по ціні навряд чи може конкурувати.

Основні причини низького рівня експорту з країни такі:

- концентрація цього виробництва в господарствах населення, що не дає можливості сформувати великі обсяги продажу, привабливі для іноземних оптових покупців;

- низький товарний вигляд: у нас не розвинуті сучасні технології на цьому етапі, тож, як наслідок, обмежені потужності із сортування та пакування; недосконале законодавство з регулювання експортних операцій з продукцією;

- немає системи сертифікації господарств, світових стандартів якості та норм безпеки продуктів харчування. Нині на ринку є лише кілька компаній, які займаються сертифікацією вітчизняних сільгоспвиробників, але вони приватні, працюють на іноземному капіталі й на замовлення певних іноземних компаній.

 

Цінова ситуація на ринку картоплі

За оперативними даними регіонів, цінова ситуація на ринках картоплі, овочів, плодів і фруктів має значну диференціацію. Так, найвищі споживчі ціни на картоплю (середня по Україні – 5,67 грн./кг) зафіксовано у Луганській області (6,50 грн./кг), АР Крим (6,09 грн./кг), Запорізькій (5,75 грн./кг), Одеській (5,61 грн./кг), Донецькій, Кіровоградській, Черкаській та Чернівецькій областях (5,60 грн./кг).

При цьому, оптово-відпускні ціни на картоплю сформувалися на рівні 4,86 грн./кг та коливаються в межах з 3,90 грн./кг (Закарпатська обл.) до 5,50 грн./кг (Рівненська обл.). Оптово-відпускні ціни на картоплю в Україні протягом року зросли на 56%, а роздрібні – на 50.

 

Технічне забезпечення галузі

Сьогодні болючою темою вітчизняної галузі картоплярства є дефіцит можливостей для поповнення техніки та інших матеріальних ресурсів, який призводить до того, що на практиці застосовуються примітивні технології та агротехніка.

В Україні фактично не виробляються машини для забезпечення потреб галузі, а використовувана нині спеціальна техніка на 70-80% морально і фізично застаріла. Практично відсутні механізми для виробництва картоплі малими фермерськими і селянськими господарствами, на присадибних ділянках і городах. Особливо загрозливий стан з картоплезбиральною технікою. Її поновлення практично не ведеться.

 

Переробка

В Україні на продовольчі цілі використовують не більше 35% валового збору, тоді як у середньому в світі цей показник становить 50, у європейських країнах - 75 відсотків. Різні й способи продовольчого споживання: жителі України купують картоплю в сирому вигляді й готують із неї страви в домашніх умовах, натомість у країнах ЄС переважає споживання готових продуктів чи напівфабрикатів із картоплі.

Підприємства з її переробки практично не забезпечені сировиною. Розпорошеність виробництва в господарствах населення стримує реалізацію овоча переробним підприємствам, що зумовило зміну сировинної бази крохмальних заводів. Сировиною для виробництва крохмалю стали переважно зернові культури - кукурудза, ячмінь тощо. Тоді як потужна промислова переробка картоплі могла би сприяти підвищенню дохідності галузі, створенню потужних картоплепереробних підприємств. До того ж, в Україні, як і раніше, внутрішні пропозиції не задовольняють попит на продукти переробки картоплі (чіпси, картопля «фрі»).

Ще одна причина зниження ефективності картоплепродуктового комплексу – занепад і руйнування крохмало-переробної галузі. Нині крохмальне виробництво перебуває в дуже скрутному становищі. З розпадом Радянського Союзу Україна втратила свої ринки збуту крохмалю. А з розвитком науково-технічного прогресу наша продукція стала неконкурентоспроможною, бо все обладнання, яке працює й досі, зношене і потребує повної заміни.

Раніше 18 заводів продукували 67 тис. т крохмалю на рік (картопляного і кукурудзяного навпіл). Нині крохмаль виробляється неймовірними зусиллями одного з дочірніх підприємств («Левона-С»). Задля цього продукту до 1990 року картоплі вирощували близько 340 тис. т на більш як 17 тис. гектарів. Нині ці площі ледь досягають 200 гектарів.

Основними підприємствами, які переробляють картоплю в Україні, є ЗАТ «Крафт Фудз Україна» (чіпси «Люкс»), Шполянський завод продтоварів (чіпси) та ДП «Левона-С» (виробництво крохмалю).

          Для насичення ринку України продуктами харчування з картоплі необхідно виробити 49 тис. т картоплепродуктів і напівфабрикатів, для цього переробивши 180 тис. т свіжої картоплі.

Успіх подальшого розвитку картоплярства України можливий лише за умов спеціалізації і концентрації виробничих і фінансових ресурсів. Тобто потрібно вирішити питання створення сировинно-промислових зон у місцях масового вирощування картоплі. Лише поєднавши виробництво картоплі з її промисловою переробкою та інфраструктурними підрозділами на основі економічних інтересів у єдиний виробничо-комерційний комплекс, можна вивести галузь на сучасний конкурентоздатний рівень.

                       За даними Департаменту землеробства Мінагропроду





Схожі новини
  • Ранньозернові культури у Львівській області
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • № 26 (195) 25.07-31.07.2011
  • Молока стало меньше
  • Щодо ситуації на ринку зерна станом на 24.11.09

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.