Аграрний тиждень. Україна
» » ФРАНЦУЗЬКИЙ «М'ЯСНИЙ СЕКРЕТ»
» » ФРАНЦУЗЬКИЙ «М'ЯСНИЙ СЕКРЕТ»

    ФРАНЦУЗЬКИЙ «М'ЯСНИЙ СЕКРЕТ»


    alt  Франція та Україна. Крім майже рівної площі та схожих природно-кліматичних умов у нас ще чимало спільного.   Зокрема, в історії становлення демократій. Французи добре знають, що таке політична нестабільність і процес налагодження законотворчості та законослухняності. За двісті років вони п'ять разів змінювали конституцію. Ми не відстаємо від них за темпами «удосконалення» Основного закону, навіть маємо шанс «випередити», на жаль... Що ж стосується економіки, то у Франції теж левову частку електроенергії виро***ють на атомних електростанціях, а газ і нафту доводиться закуповувати за кордоном (правда, значно дорожче). Але за показниками валового внутрішнього продукту між нами різниця значуща. Франція посідає п'яте місце у світі, а Україна - двадцять четверте. Не рівні ми й в аграрному комплексі. Україна володіє значно кращими ґрунтами (60% нашої території - родючіші чорноземи). Франції таке й не снилося. Та чомусь ми не можемо себе м'ясом нагодувати (імпортуючи його щороку понад 500 тис. т), а Франція перебуває серед світових лідерів у експорті цього продукту. До речі, в загальних обсягах експорту Франції частка продукції сільського господарства сягає 17% відсотків. Щоб наочно продемонструвати свій «м'ясний секрет» і ознайомити з його рецептом, Міністерство сільського господарства та рибальства Франції запросило до себе по досвід на салон «Самміт з тваринництва» делегацію українських фахівців на чолі з директором Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Мінагрополітики України Дмитром Микитюком. У Франції побували також генеральний директор Національного об'єднання по племінній справі у тваринництві «Укрплемоб'єднання» Валерій Бащенко та заступник директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин УААН Ігор Гузєв. Активну участь у заходах «Самміту з тваринництва» взяли представники асоціації АДЕПТА на чолі з Рашліном Леві, відділу міжнародних відносин Міністерства сільського господарства і рибальства Франції на чолі з Жаном-Батістом Фором, відділу здоров'я тварин Бюро ветеринарної служби експорту Франції на чолі з Аніком Паке.             Прибувши до європейської країни, українці одразу зустрілися з представниками служб експорту, аграрної політики, харчової промисловості, міжнародних та європейських санітарних питань Міністерства сільського господарства та рибальства Франції. Під час зустрічі обговорювалися умови підписання між двома країнами ветеринарного сертифікату на ввезення до нашої держави племінної великої рогатої худоби. В один із днів українська делегація відвідала господарство з вирощування ВРХ м'ясного напряму „Лімузин", де вітчизняні фахівці з цікавістю ознайомилися з відповідними технологіями утримування тварин. Далі, вже в центрі штучного осіменіння, що в Лемпе, українці дізналися про сучасні методи кріоконсервації та ведення банку генетичних ресурсів. Представники вітчизняної галузі тваринництва відвідали й господарства, що спеціалізуються на вирощуванні порід ВРХ Монбельярд, Салерс, Шароле. - Велику рогату худобу м'ясного напряму французи утримують, як правило, в altневеликих фермерських господарствах з чередою 30-50 голів, - ділиться враженнями заступник директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин УААН Ігор Гузєв. - Їх у Франції дуже багато і працюють вони ефективно. Великими в цій країні вважаються господарства з поголів'ям від 100 тварин. Здебільшого саме такі й мають молочний напрям. - А яким породам ВРХ м'ясного напряму французькі фермери віддають перевагу? - Шароле, Лімузин, Салерс. Франція має чи не найбільший у світі досвід виведення м'ясних порід ВРХ. І результати досягнень французьких селекціонерів вражають. Уявіть собі бугаїв вагою 1,5 тонни, а корів - 1,2 тонни! Середній показник щодобового зростання ваги телят цих порід коливається в межах 1,5-2,2 кг. - Тварин тримають в стійлах чи на випасах? - Природно-кліматичні умови цієї країни дозволяють більшу пору року випасати як м'ясну, так і молочну худобу на пасовищах. До речі, французькі породи ВРХ стійко переносять сезонні зміни погоди. - Чи допоможуть нам французи кардинально і якісно оновити поголів'я ВРХ м'ясного напряму? - Треба все ретельно прораховувати. Що краще: завозити сперму, ембріони чи бугаїв? Найдешевше обійдеться завіз сперми. Ембріони прискорять процес оновлення череди, та вони значно дорожчі. Один ембріон елітної породи коштує 500-800 євро. А для надійної імплантації треба придбати 2-3. Доросла худоба теж вельми недешева у Франції. Найвигідніше було б придбати молодих неоцінених бугаїв і вже в Україні їх оцінити та отримувати сперму для відтворення високопродуктивної череди. Ще один шлях - завезти в невеликих обсягах нетелів основних порід, що розводяться у Франції, і створити у нас репродуктори і Шароле, й Лімузина, й інших порід. - Ігоре Вікторовичу, а що Вас найбільше вразило під час відвідин французьких ферм? - Культура ведення тваринництва. Де ми тільки не були - скрізь бачили корів і бичків наче з казки. Тварини просто ідеально доглянуті. Вони гармонійної й пропорційної будови. Просто дуже красиві й мирні! Французи ставляться до них ласкаво, як до дітей. Про євротехнології утримання я вже мовчу. - А altaltякщо докласти зусиль і фінансів, аби мати в тваринництві французьку картину, чи довго доведеться чекати? - Докорінно замінити поголів'я на високопродуктивне можна протягом 5-10 років. За умов належного фінансування. А от з культурою ведення тваринництва складніше. Тут від виховання людини залежить... До речі, французько-українське співробітництво не завершилося поїздкою наших фахівців до Франції. Не минуло й місяця, як французькі професіонали завітали до нас. Їх приймали на батьківщині Кобзаря - Черкащині. Там відбувся семінар з тваринництва «Генетика ВРХ і свиней, корми та обладнання». У семінарі взяли участь заступник міністра аграрної політики України Петро Вербицький, заступник президента УААН Анатолій Головко, генеральний директор «Укрплемоб'єднання» Валерій Бащенко, представник асоціації АДЕПТА (Франція) Рахлін Леві, радник з аграрних питань при Уряді України Жан-Жак Ерве, директор компанії «Лакталіс Україна» Ренато Рузчик, директор із закупівель компанії «Ашан Україна» Фредерік Міош, директор з міжнародних зв'язків Інституту тваринництва Франції Жан-Ноель Бонне. Тваринники і науковці говорили про ключові фактори успіху в галузі. Зрозуміло, французькі гості відвідали передові господарства, що досягли високих результатів у виробництві продукції тваринництва й впровадженні новітніх технологій. Свої досягнення презентували підприємства ЗАТ «Племінний завод «Агро-Регіон», ТОВ «Агрікор», ВАТ «Дніпровське». Тож французи переконалися, що й в Україні не все так погано...                                                                                                Василь ШАЛЕНКО    





    Схожі новини
  • Візитери з Франції
  • Українсько-французький діалог у сфері земельних відносин: продовження буде
  • Україна та Франція поглиблять співпрацю в аграрній сфері
  • В Україні розводитимуть французьку форель
  • До НААН завітали з Ісламської Республіки Іран

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ФРАНЦУЗЬКИЙ «М'ЯСНИЙ СЕКРЕТ»


alt  Франція та Україна. Крім майже рівної площі та схожих природно-кліматичних умов у нас ще чимало спільного.   Зокрема, в історії становлення демократій. Французи добре знають, що таке політична нестабільність і процес налагодження законотворчості та законослухняності. За двісті років вони п'ять разів змінювали конституцію. Ми не відстаємо від них за темпами «удосконалення» Основного закону, навіть маємо шанс «випередити», на жаль... Що ж стосується економіки, то у Франції теж левову частку електроенергії виро***ють на атомних електростанціях, а газ і нафту доводиться закуповувати за кордоном (правда, значно дорожче). Але за показниками валового внутрішнього продукту між нами різниця значуща. Франція посідає п'яте місце у світі, а Україна - двадцять четверте. Не рівні ми й в аграрному комплексі. Україна володіє значно кращими ґрунтами (60% нашої території - родючіші чорноземи). Франції таке й не снилося. Та чомусь ми не можемо себе м'ясом нагодувати (імпортуючи його щороку понад 500 тис. т), а Франція перебуває серед світових лідерів у експорті цього продукту. До речі, в загальних обсягах експорту Франції частка продукції сільського господарства сягає 17% відсотків. Щоб наочно продемонструвати свій «м'ясний секрет» і ознайомити з його рецептом, Міністерство сільського господарства та рибальства Франції запросило до себе по досвід на салон «Самміт з тваринництва» делегацію українських фахівців на чолі з директором Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією Мінагрополітики України Дмитром Микитюком. У Франції побували також генеральний директор Національного об'єднання по племінній справі у тваринництві «Укрплемоб'єднання» Валерій Бащенко та заступник директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин УААН Ігор Гузєв. Активну участь у заходах «Самміту з тваринництва» взяли представники асоціації АДЕПТА на чолі з Рашліном Леві, відділу міжнародних відносин Міністерства сільського господарства і рибальства Франції на чолі з Жаном-Батістом Фором, відділу здоров'я тварин Бюро ветеринарної служби експорту Франції на чолі з Аніком Паке.             Прибувши до європейської країни, українці одразу зустрілися з представниками служб експорту, аграрної політики, харчової промисловості, міжнародних та європейських санітарних питань Міністерства сільського господарства та рибальства Франції. Під час зустрічі обговорювалися умови підписання між двома країнами ветеринарного сертифікату на ввезення до нашої держави племінної великої рогатої худоби. В один із днів українська делегація відвідала господарство з вирощування ВРХ м'ясного напряму „Лімузин", де вітчизняні фахівці з цікавістю ознайомилися з відповідними технологіями утримування тварин. Далі, вже в центрі штучного осіменіння, що в Лемпе, українці дізналися про сучасні методи кріоконсервації та ведення банку генетичних ресурсів. Представники вітчизняної галузі тваринництва відвідали й господарства, що спеціалізуються на вирощуванні порід ВРХ Монбельярд, Салерс, Шароле. - Велику рогату худобу м'ясного напряму французи утримують, як правило, в altневеликих фермерських господарствах з чередою 30-50 голів, - ділиться враженнями заступник директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин УААН Ігор Гузєв. - Їх у Франції дуже багато і працюють вони ефективно. Великими в цій країні вважаються господарства з поголів'ям від 100 тварин. Здебільшого саме такі й мають молочний напрям. - А яким породам ВРХ м'ясного напряму французькі фермери віддають перевагу? - Шароле, Лімузин, Салерс. Франція має чи не найбільший у світі досвід виведення м'ясних порід ВРХ. І результати досягнень французьких селекціонерів вражають. Уявіть собі бугаїв вагою 1,5 тонни, а корів - 1,2 тонни! Середній показник щодобового зростання ваги телят цих порід коливається в межах 1,5-2,2 кг. - Тварин тримають в стійлах чи на випасах? - Природно-кліматичні умови цієї країни дозволяють більшу пору року випасати як м'ясну, так і молочну худобу на пасовищах. До речі, французькі породи ВРХ стійко переносять сезонні зміни погоди. - Чи допоможуть нам французи кардинально і якісно оновити поголів'я ВРХ м'ясного напряму? - Треба все ретельно прораховувати. Що краще: завозити сперму, ембріони чи бугаїв? Найдешевше обійдеться завіз сперми. Ембріони прискорять процес оновлення череди, та вони значно дорожчі. Один ембріон елітної породи коштує 500-800 євро. А для надійної імплантації треба придбати 2-3. Доросла худоба теж вельми недешева у Франції. Найвигідніше було б придбати молодих неоцінених бугаїв і вже в Україні їх оцінити та отримувати сперму для відтворення високопродуктивної череди. Ще один шлях - завезти в невеликих обсягах нетелів основних порід, що розводяться у Франції, і створити у нас репродуктори і Шароле, й Лімузина, й інших порід. - Ігоре Вікторовичу, а що Вас найбільше вразило під час відвідин французьких ферм? - Культура ведення тваринництва. Де ми тільки не були - скрізь бачили корів і бичків наче з казки. Тварини просто ідеально доглянуті. Вони гармонійної й пропорційної будови. Просто дуже красиві й мирні! Французи ставляться до них ласкаво, як до дітей. Про євротехнології утримання я вже мовчу. - А altaltякщо докласти зусиль і фінансів, аби мати в тваринництві французьку картину, чи довго доведеться чекати? - Докорінно замінити поголів'я на високопродуктивне можна протягом 5-10 років. За умов належного фінансування. А от з культурою ведення тваринництва складніше. Тут від виховання людини залежить... До речі, французько-українське співробітництво не завершилося поїздкою наших фахівців до Франції. Не минуло й місяця, як французькі професіонали завітали до нас. Їх приймали на батьківщині Кобзаря - Черкащині. Там відбувся семінар з тваринництва «Генетика ВРХ і свиней, корми та обладнання». У семінарі взяли участь заступник міністра аграрної політики України Петро Вербицький, заступник президента УААН Анатолій Головко, генеральний директор «Укрплемоб'єднання» Валерій Бащенко, представник асоціації АДЕПТА (Франція) Рахлін Леві, радник з аграрних питань при Уряді України Жан-Жак Ерве, директор компанії «Лакталіс Україна» Ренато Рузчик, директор із закупівель компанії «Ашан Україна» Фредерік Міош, директор з міжнародних зв'язків Інституту тваринництва Франції Жан-Ноель Бонне. Тваринники і науковці говорили про ключові фактори успіху в галузі. Зрозуміло, французькі гості відвідали передові господарства, що досягли високих результатів у виробництві продукції тваринництва й впровадженні новітніх технологій. Свої досягнення презентували підприємства ЗАТ «Племінний завод «Агро-Регіон», ТОВ «Агрікор», ВАТ «Дніпровське». Тож французи переконалися, що й в Україні не все так погано...                                                                                                Василь ШАЛЕНКО    





Схожі новини
  • Візитери з Франції
  • Українсько-французький діалог у сфері земельних відносин: продовження буде
  • Україна та Франція поглиблять співпрацю в аграрній сфері
  • В Україні розводитимуть французьку форель
  • До НААН завітали з Ісламської Республіки Іран

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.