Аграрний тиждень. Україна
» » Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів
» » Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів

    Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів


    Забезпечення населення високоякісними продуктами тваринництва і, в першу чергу, молоком, є безперечним пріоритетним напрямом стратегічного загальнонаціонального значення на період до 2020 року.

     

    Враховуючи суттєве зменшення поголів’я великої рогатої худоби в господарствах за останні роки, головним фактором динамічного збільшення виробництва молока в сучасних умовах ведення галузі скотарства повинно бути підвищення в 1,5-2,0 рази молочної продуктивності ВРХ до рівня генетичного потенціалу сучасних порід з одночасним вирішенням проблем зростання відтворної здатності, резистентності до захворювань, продуктивного довголіття.

    На основі аналізу експериментальних даних та узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду науковцями Інституту тваринництва НААН розроблено й апробовано біологічно повноцінні раціони годівлі високопродуктивних корів із використанням збалансованих за сучасними деталізованими нормами раціонів у складі кормосумішей, що забезпечують досягнення генетичного потенціалу молочної продуктивності та одержання високоякісної продукції згідно вимог сучасних стандартів. Оптимізовані раціони годівлі корів для одержання добових надоїв від 20 до 50 кг наведено в таблиці 1.

    Таблиця 1.

    Склад біологічно повноцінних оптимізованих раціонів для високопродуктивних корів

     

    Показники

    Добовий надій молока, кг

    Рання лактація

       (0-3 тижні)

    20

    30

    40

    50

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    Чиста енергія лактації, МДж/кг СР

    6,3

    6,8

    7,2

    7,2

    6,3

    Обмінна енергія, МДж/кг СР

    10,5

    11,0

    11,5

    11,8

    10,5

    СППР-сума перетравних поживних речовин, % СР

    65

    71

    75

    75

    73

    Сирий протеїн, % СР

    14

    16

    17

    18

    19

    Нерозщеплюваний протеїн, % СР

    37

    39

    40

    45

    45

    Розщеплюваний протеїн, % СР

    63

    61

    60

    55

    55

    Сира клітковина, % СР

    17

    17

    15

    15

    17

    Кислотно-детергентна клітковина, % СР

    21

    21

    19

    19

    21

    Нейтрально-детергентна клітковина, % СР

    28

    28

    25

    25

    28

    Кальцій, %

    0,51

    0,58

    0,64

    0,66

    0,77

    Фосфор, %

    0,33

    0,37

    0,41

    0,41

    0,48

    Магній, %

    0,2

    0,2

    0,25

    0,25

    0,25

    Сірка, %

    0,2

    0,2

    0,2

    0,2

    0,2

    Хлор, %

    0,25

    0,25

    0,25

    0,25

    0,25

     

    Марганець, мг

    40

    40

    40

    40

    40

    Мідь, мг

    10

    10

    10

    10

    10

    Цинк, мг

    40

    40

    40

    40

    40

    Залізо, мг

    50

    50

    50

    50

    50

    Кобальт, мг

    0,1

    0,1

       0,1

    0,1

    0,1

    Йод, мг

    0,6

    0,6

    0,6

    0,6

    0,6

    Селен, мг

    0,2

     0,25

    0,3

    0,3

    0,3

    Вітамін А, МО/кг СР

    3200

    3200

    3200

    3200

    4000

    Вітамін Д, МО/кг СР

    1000

    1000

    1000

    1000

    1000

    Вітамін Е, МО/кг СР

    15

    15

    15

    15

    15

     

    Для отримання високих рівнів надоїв основні вимоги з організації повноцінної годівлі високопродуктивних корів повинні бути наступними:

    • забезпечення нормованої, оптимально високої концентрації обмінної енергії, протеїну, вуглеводів, мінеральних речовин (макро- і мікроелементів), вітамінів у перерахунку на 1 кг сухої речовини кормів;
    • використання концентратів у вигляді повноцінних комбікормів з включенням преміксів і білково-вітамінно-мінеральних добавок;
    • диференційована годівля корів із урахуванням їх фізіологічного стану, надоїв по періодах лактації, живої маси;
    • для максимального споживання енергії кормів раціону необхідно, щоб він був збалансований відповідно деталізованих норм годівлі з урахуванням кислотно-детергентної, нейтрально-детергентної клітковини, вуглеводів (крохмаль, цукор), розчинного, розщеплюваного в рубці протеїну (до 60-70% від загальної кількості сирого протеїну) та нерозщеплюваного (30-40%); споживання сухої речовини зростає, якщо рівень нейтрально-детергентної клітковини (НДК) достатньо високий і становить 28-30% від сухої речовини раціону, а кислотно-детергентної - 19-21%;
    • для оптимізації процесів ферментації в передшлунках високопродуктивних корів необхідно згодовувати не менше 2,3 кг високоякісних грубих кормів з розміром часток більше 3,8 см;
    • для стимулювання процесу жуйки до рівня не менше 11-12 годин на добу, забезпечити оптимальне подрібнення силосу, в якому 15-20% часток повинні бути розміром більше 3,8 сантиметрів. Зменшення вмісту таких часток скорочує час та інтенсивність жуйки, підвищує кислотність рубцевого вмісту, змінює співвідношення продуктів ферментації (ацетату до пропіонату) в напрямку зменшення вмісту оцтової кислоти, що зменшує процент жиру в молоці;
    • для збільшення надходження нерозщепленого білка і амінокислот з рубця в дуоденум необхідно забезпечити вміст в сухій речовині раціону високопродуктивних корів 17-19% сирого протеїну, в якому 60-65% повинен становити розчинний протеїн і 35-40% - нерозчинний протеїн. Якщо добовий надій становить 35-40 кг і досягає більше 5% від живої маси тіла високопродуктивної корови, то необхідно ще збільшити вміст нерозчинного білка (протеїна) в раціоні до рівня більше 35-40% за рахунок повільно розщеплюваного в рубці білка, наприклад, термічно обробленої сої (екструдованої сої), екструдованого гороху;
    • не допускати надлишкової кількості в раціоні високопродуктивної корови загально спожитого і швидкорозщеплюваного в рубці протеїна при недостатньому рівні вуглеводів, що сприяє швидкому підвищенню вмісту аміаку в рубцевому вмістимому, за якого мікроорганізми рубця нездатні використовувати весь азот аміаку для синтезу мікробного білка. Внаслідок того, що печінка не може знешкодити надмірну кількість амоніаку в крові, відбувається хронічне отруєння організму, зниження надоїв, відтворної здатності та резистентності високопродуктивних корів до захворювань та скорочення їх продуктивного довголіття;
    • для покращення використання білка і вуглеводів в організмі високопродуктивних корів необхідно: а) згодовувати концентрати 4-6 разів на день (замість 2-3 разів, що практикується майже в усіх господарствах); б) роздавати грубі корми перед тим, як згодовувати концентрати; в) разом із концентратами згодовувати білкові добавки; г) використовувати корми в складі добре змішаних (рівномірність змішування близько 90%) кормосумішок; д) систематично аналізувати грубі, об'ємисті корми за вмістом основних поживних речовин;
    • кукурудзяний силос є основним кормом в раціоні і має становити не менше 50% його сухої речовини та відзначатися високою якістю;
    • при добовому надої більше 34-35 кг необхідно вводити в раціон жирові добавки до рівня не більше 7-8% від сухої речовини раціону з урахуванням жиру кормів з таким розрахунком, щоб енергія жиру кормів і жирових добавок становила не більше 14-16% загального споживання енергії високопродуктивною коровою;
    • слід не допускати надмірного, вище фізіологічної норми, використання жиру із жирових депо в перші 30-60 днів лактації, враховуючи, що близько 30% енергії, що виділяється з молоком у цей період, є енергією депонованого жиру, для чого забезпечувати в раціонах високопродуктивних корів у перші 2-3 місяці лактації концентрацію обмінної енергії в сухій речовині на рівні 11,0-11,5 мдж обмінної енергії в 1 кг сухої речовини, сирого протеїну - 14-16,9 г на 1 МДж обмінної енергії, сирої клітковини - 17-18%, крохмалю - 13,5-17% в сухій речовині, концентратів - до 400 г на 1 кг молока 4%-ної жирності. Вважати фізіологічно доцільною середню кількість мобілізованого жиру депо 57-63 кг, що становить 50-60% загальної кількості жиру в тілі корови;
    • спеціалісти господарств повинні прагнути в організації годівлі того, щоби вгодованість високопродуктивної корови при отеленні була на рівні 3,5-4,0 бали, а в перші 60 днів після отелення - 2,5-3,0 бали, враховуючи, що корови з низькою вгодованістю і великими втратами живої маси в перші 5 тижнів після отелення характеризуються низькою запліднювальною здатністю після першого осіменіння;
    • не допускати надмірного, вище норми, споживання кальцію і фосфору, підтримуючи оптимальне відношення кальцію до фосфору в середньому як 2:1, без перевищення загального рівня фосфору; обмежувати до норми споживання бобових кормів, що містять високі рівні кальцію і калію та кукурудзяного силосу не більше 50% за вмістом сухої речовини; підтримувати рівень вологості кормів раціону менше 50%.

    Апробація повноцінної нормованої годівлі високопродуктивних корів у ПСП «Родіна» (Харківська обл.), «Агро-Союз» (Дніпропетровська обл.) забезпечила реалізацію генетичного потенціалу молочної продуктивності з досягненням річних удоїв 7-8 тис. т молока. Використання представлених рекомендацій на молочних комплексах, агрофірмах, фермах сприятиме високорентабельному веденню галузі молочного скотарства і забезпеченню населення країни високоякісними молочними продуктами за вітчизняними і європейськими стандартами і нормами харчування.

    Степан МИХАЛЬЧЕНКО, д. с.-г. н.,

        Ігор ІОНОВ, д. с.-г. н.,

                                                                                       Інститут тваринництва НААН

     





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Організація повноцінної годівлі високопродуктивних корів


Забезпечення населення високоякісними продуктами тваринництва і, в першу чергу, молоком, є безперечним пріоритетним напрямом стратегічного загальнонаціонального значення на період до 2020 року.

 

Враховуючи суттєве зменшення поголів’я великої рогатої худоби в господарствах за останні роки, головним фактором динамічного збільшення виробництва молока в сучасних умовах ведення галузі скотарства повинно бути підвищення в 1,5-2,0 рази молочної продуктивності ВРХ до рівня генетичного потенціалу сучасних порід з одночасним вирішенням проблем зростання відтворної здатності, резистентності до захворювань, продуктивного довголіття.

На основі аналізу експериментальних даних та узагальнення вітчизняного і зарубіжного досвіду науковцями Інституту тваринництва НААН розроблено й апробовано біологічно повноцінні раціони годівлі високопродуктивних корів із використанням збалансованих за сучасними деталізованими нормами раціонів у складі кормосумішей, що забезпечують досягнення генетичного потенціалу молочної продуктивності та одержання високоякісної продукції згідно вимог сучасних стандартів. Оптимізовані раціони годівлі корів для одержання добових надоїв від 20 до 50 кг наведено в таблиці 1.

Таблиця 1.

Склад біологічно повноцінних оптимізованих раціонів для високопродуктивних корів

 

Показники

Добовий надій молока, кг

Рання лактація

   (0-3 тижні)

20

30

40

50

1

2

3

4

5

6

Чиста енергія лактації, МДж/кг СР

6,3

6,8

7,2

7,2

6,3

Обмінна енергія, МДж/кг СР

10,5

11,0

11,5

11,8

10,5

СППР-сума перетравних поживних речовин, % СР

65

71

75

75

73

Сирий протеїн, % СР

14

16

17

18

19

Нерозщеплюваний протеїн, % СР

37

39

40

45

45

Розщеплюваний протеїн, % СР

63

61

60

55

55

Сира клітковина, % СР

17

17

15

15

17

Кислотно-детергентна клітковина, % СР

21

21

19

19

21

Нейтрально-детергентна клітковина, % СР

28

28

25

25

28

Кальцій, %

0,51

0,58

0,64

0,66

0,77

Фосфор, %

0,33

0,37

0,41

0,41

0,48

Магній, %

0,2

0,2

0,25

0,25

0,25

Сірка, %

0,2

0,2

0,2

0,2

0,2

Хлор, %

0,25

0,25

0,25

0,25

0,25

 

Марганець, мг

40

40

40

40

40

Мідь, мг

10

10

10

10

10

Цинк, мг

40

40

40

40

40

Залізо, мг

50

50

50

50

50

Кобальт, мг

0,1

0,1

   0,1

0,1

0,1

Йод, мг

0,6

0,6

0,6

0,6

0,6

Селен, мг

0,2

 0,25

0,3

0,3

0,3

Вітамін А, МО/кг СР

3200

3200

3200

3200

4000

Вітамін Д, МО/кг СР

1000

1000

1000

1000

1000

Вітамін Е, МО/кг СР

15

15

15

15

15

 

Для отримання високих рівнів надоїв основні вимоги з організації повноцінної годівлі високопродуктивних корів повинні бути наступними:

Апробація повноцінної нормованої годівлі високопродуктивних корів у ПСП «Родіна» (Харківська обл.), «Агро-Союз» (Дніпропетровська обл.) забезпечила реалізацію генетичного потенціалу молочної продуктивності з досягненням річних удоїв 7-8 тис. т молока. Використання представлених рекомендацій на молочних комплексах, агрофірмах, фермах сприятиме високорентабельному веденню галузі молочного скотарства і забезпеченню населення країни високоякісними молочними продуктами за вітчизняними і європейськими стандартами і нормами харчування.

Степан МИХАЛЬЧЕНКО, д. с.-г. н.,

    Ігор ІОНОВ, д. с.-г. н.,

                                                                                   Інститут тваринництва НААН

 





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.